Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NAÜ: Teljességgel ellenőrizhetetlenné vált a zaporizzsjai atomerőmű


A zaporizzsjai atomerőmű 1994. március 9-én
A zaporizzsjai atomerőmű 1994. március 9-én

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy mielőbb tegye lehetővé a szakértők látogatását az Európa legnagyobb nukleáris erőművének számító létesítményben egy esetleges baleset megelőzése érdekében.

Rafael Grossi egy keddi interjúban kijelentette, hogy a délkelet-ukrajnai Enerhodarban található, már március elején orosz kézre került reaktor teljességgel ellenőrizhetetlenné vált, a helyzet napról napra veszélyesebb és súlyosabb, nem függetlenül attól, hogy a terület közelében aktív harcok zajlanak.

„A nukleáris biztonság minden alapelvét megsértették” – fogalmazott, rámutatva, hogy a létesítményt jelentések szerint több alkalommal is tüzérségi találat érte az invázió kezdete óta.

Mint mondta, az a „paradox helyzet” állt elő, hogy az erőművet az orosz hadsereg ellenőrzi, azonban működését továbbra is az ukrán személyzet biztosítja, ami elkerülhetetlenül feszültséghez, sőt akár erőszakhoz vezethet.

Kitért arra is, hogy az alkatrészek és egyéb felszerelések ellátásában is zavarok keletkeztek, így nem biztos, hogy minden szükséges eszköz beérkezik, valamint a NAÜ szakértőinek rendkívül fontos ellenőrzéseket kellene végezniük a fűtőanyag biztonságának garantálása érdekében.

„Amikor ezeket összerakod, kapsz egy listát azokról a dolgokról, amelyeknek soha nem szabadna megtörténniük semmilyen nukleáris létesítményben” – szögezte le a főigazgató.

„Ezért ragaszkodom hozzá már a legelső naptól fogva, hogy képesnek kell lennünk eljutni a helyszínre, hogy elvégezzük a biztonsági felmérést és a javításokat, illetve segítséget nyújtsunk, ahogy tettük Csernobilban is” – tette hozzá.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője kiemelte, hogy a vizsgálathoz a szemben álló felek együttműködésére van szükség, garanciát kell vállalniuk szakértőik biztonságára. Mint közölte, a két oldal álláspontja érthető módon eltér azt illetően, hogy milyen kiindulópontról kellene felkeresniük a helyszínt a delegáció tagjainak, de az ilyen megfontolások most mellékesek.

„Nemzetközi közszolgaként, egy nemzetközi szervezet fejeként arra kérem a feleket, hogy hagyják ezt a missziót megvalósulni” – mondta.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb Ukrajnában és egyben Európában, elfoglalása nyomán így kiújultak azon félelmek, hogy az Oroszország által megindított háború miatt ismét megtörténhet egy, az 1986-os csernobili nukleáris katasztrófához hasonló baleset.

A Kijevtől mintegy 110 kilométerre északra lévő csernobili létesítmény felett az oroszok az invázió első szakaszában átvették az ellenőrzést, március vége óta azonban ismét az ukrán hadsereg ellenőrzi a területet. Grossi április 27-én járt ott, akkor arról számolt be, hogy veszélyesen nagy a sugárzás. Most azt mondta, hogy a NAÜ ottani missziója nagyon sikeresnek bizonyult eddig.

A zaporizzsjai erőműben hat reaktor található, amelyek összesen háromszor akkora teljesítményűek, mint a paksi atomerőmű egésze.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG