Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NAÜ-vezető: Eljött a napja a zaporizzsjai atomerőmű meglátogatásának


A zaporizzsjai atomerőmű az orosz ellenőrzés alatt álló Enerhodar városa mellett, az ukrajnai Zaporizzsja régióban 2022. augusztus 22-én
A zaporizzsjai atomerőmű az orosz ellenőrzés alatt álló Enerhodar városa mellett, az ukrajnai Zaporizzsja régióban 2022. augusztus 22-én

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége a hét végén látogatást tesz az oroszok által megszállt dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben, ahol a folyamatos harcok miatt nukleáris szivárgástól tartanak.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója hétfőn Twitteren közölte, hogy „eljött a nap”, a NAÜ szakértői csoportja már úton van az atomerőműhöz, amelyet az orosz megszálló erők szinte az orosz invázió kezdete óta az ellenőrzésük alatt tartanak.

„Meg kell védenünk Ukrajna és Európa legnagyobb nukleáris létesítményének biztonságát. Büszke vagyok arra, hogy vezethetem ezt a missziót, amely még ezen a héten az atomerőműben lesz” – írta


A NAÜ szakértői az erőmű fizikai állapotának felmérésére, a biztonsági és védelmi rendszerek működőképességének ellenőrzésére, valamint a személyzet munkakörülményeinek értékelésére és sürgős biztonsági lépések elvégzésére készülnek – közölte a szervezet.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, mikor érkeznek a létesítményhez.

Az ukrán energiaügyi minisztérium közölte, hogy biztonsági okokból nem kívánja kommentálni a NAÜ missziójának részleteit.

Az ENSZ és Ukrajna a katonák és fegyverek kivonását követelte az erőműből, hogy ne legyen célpont a konfliktusban.

Az elmúlt hetekben fokozódtak a létesítmény biztonságával kapcsolatos félelmek, mivel Kijev és Moszkva egymást vádolta a dél-ukrajnai Enerhodar városában lévő atomerőmű körüli rakétatámadásokért.

A hétvégén nemcsak az erőművel szomszédos, orosz ellenőrzés alatt álló területről jelentettek támadásokat a Dnyeper bal partján, hanem az ukrán ellenőrzés alatt álló jobb parton is, beleértve Nikopol és Marhanec várost, amelyek körülbelül tíz kilométerre vannak a létesítménytől.

Az ukrán atomenergia-ügynökség, az Enerhoatom vasárnap kiadott egy térképet, amely előrejelzi, hogy baleset esetén merre terjedhet a sugárzás az erőműből, és amely azt mutatja, hogy a hétfőre vonatkozó szélelőrejelzések alapján a nukleáris felhő Dél-Ukrajnában és Oroszország délnyugati részén terjedhet.

A hatóságok múlt héten jódtablettákat osztottak ki a zaporizzsjai erőmű közelében élő lakosoknak sugárterhelés esetére.

Az aggodalmak nagy része az erőmű atomreaktorainak hűtőrendszereivel kapcsolatos. A rendszerekhez áramra van szükség, és az erőmű múlt csütörtökön átmenetileg leállt, mert a hatóságok szerint egy távvezeték megsérült egy tűzben.

Az Enerhoatom szombaton közölte, hogy az erőmű infrastruktúráját megrongálták az újabb és újabb támadások.

A NAÜ vasárnap arról számolt be, hogy a sugárzási szintek normálisak, a zaporizzsjai erőmű hat reaktora közül kettő működik, és bár még nem készült teljes körű értékelés, a harcok megrongáltak egy vízvezetéket, amelyet azóta megjavítottak.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG