Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnaja arra kéri a világot, hogy ne ismerje el Putyint törvényes vezetőnek


Julija Navalnaja, az orosz ellenzék néhai vezetőjének özvegye a berlini orosz nagykövetség mellett tartott tüntetésen, ahol a Délben Putyin ellen akció résztvevői sorakoztak az orosz elnökválasztás 2024. március 17-i napján
Julija Navalnaja, az orosz ellenzék néhai vezetőjének özvegye a berlini orosz nagykövetség mellett tartott tüntetésen, ahol a Délben Putyin ellen akció résztvevői sorakoztak az orosz elnökválasztás 2024. március 17-i napján

Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus özvegye azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy ne ismerje el Vlagyimir Putyin elnököt az ország legitim vezetőjének a múlt hétvégi, „értelmetlen” elnökválasztás után.

Navalnaja március 19-én a közösségi médiában videóüzenetben szólt a támogatóihoz, és arra buzdította őket, hogy „ne adják fel” ellenzékiségüket Putyinnal szemben, aki rivális hiányában könnyedén nyerte meg a választást a szavazatok több mint 87 százalékával, miután szóba jöhető ellenfeleit bebörtönözték vagy eltiltották az indulástól.

„Ennek a választási eredménynek nincs semmi értelme. Putyin azt akarja mutatni vele a világnak, hogy hatalmas a támogatottsága” – mondta Navalnaja.

Ehhez kapcsolódóan: Délben Putyin ellen – felsorakoztak a tüntetők az orosz elnökválasztáson

„Ez a választás véget ért, de semmi sem fejeződött be. Éppen ellenkezőleg, össze kell szednünk az erőnket, és keményebben kell dolgoznunk, mint valaha” – tette hozzá.

Putyin elsöprő győzelemmel biztosította be ötödik elnöki ciklusát a szigorúan ellenőrzött március 15–17-i választáson, amelyet a Nyugat sem szabadnak, sem tisztességesnek nem tart. Azt akarta bizonyítani, hogy a lakosság elsöprő többsége támogatja teljes körű, Ukrajna elleni invázióját és egyre erősödő elnyomó politikáját.

A 71 éves Putyin – aki 2000 óta kormányoz elnökként vagy miniszterelnökként – új mandátuma végére túlszárnyalja Joszif Sztálin szovjet diktátor közel harmincéves uralkodását, és több mint két évszázad óta ő lesz a leghosszabb ideig hivatalt betöltő orosz vezető.

Szakértők szerint a posztszovjet történelemben először nem vehettek részt független választási megfigyelők az idei elnökválasztáson. Az orosz választások hírhedtek a többszörös voksleadásról és más szabálytalanságokról.

Videójában Navalnaja megdicsérte azokat az oroszokat, akik részt vettek a március 17-i Délben Putyin ellen tüntetésen, amelyet Navalnij munkatársai szerveztek Oroszországban és más országokban.

„Ti vagytok annak az eseménynek a nyertesei, amelyet a Kreml szavazásnak nevez. Nagyon sokan voltatok – bátor, szabad és tisztességes emberek szerte Oroszországban, akik eljöttek a szavazóhelyiségekhez délben Putyin ellen. Hálás vagyok mindannyiótoknak” – mondta.

„Putyin azt akarja mutatni a világnak, hogy hatalmas a támogatottsága. De ti, akik 12 órakor a szavazóhelyiségekhez jöttetek, sokkal meggyőzőbbek vagytok, mint Putyin támogatottságának hamis százalékadatai” – hangsúlyozta Navalnaja, hozzátéve, hogy bár a választásnak vége, „semmi sem ért véget”, ami a „rezsim elleni harcot” illeti.

„Bebizonyítottuk, hogy Putyin nem a mi elnökünk – mondta Navalnaja, majd hozzátette: – Azért fogunk dolgozni, hogy a világon senki ne ismerje el Putyint legitim elnöknek, senki ne üljön vele tárgyalóasztalhoz, hogy úgy harcoljanak Putyin maffiája ellen, ahogy más szervezett bűnözői csoportok ellen küzdenek, és hogy megértsék: Putyin nem egyenlő Oroszországgal.”

A jelenleg Oroszországon kívül élő Navalnaja azt ígérte, hogy folytatja néhai férje harcát „egy csodálatos, jövőbeni Oroszországért” azután, hogy a Kreml legkeményebb kritikusa február 16-án meghalt Oroszország egyik leghírhedtebb börtönében az Északi-sarkvidéken.

Navalnaja és a férje munkatársai, valamint több nyugati kormány Putyint hibáztatta az ellenzéki vezető haláláért, amely rejtélyes körülmények között következett be, miközben Navalnij börtönbüntetését töltötte sokak szerint koholt vádak miatt.

A hírhedt zöld folyadékkal érvénytelenítették a szavazólapokat Oroszország-szerte, a tiltakozók akár öt évet is kaphatnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:40 0:00
XS
SM
MD
LG