Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij beteg – ügyvédje szerint újra megmérgezhették


Orvosok teszik hordágyon mentőautóba Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt, aki egy Moszkvába tartó repülőgépen lett rosszul megmérgezése után. Omszk, 2020. augusztus 22.
Orvosok teszik hordágyon mentőautóba Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt, aki egy Moszkvába tartó repülőgépen lett rosszul megmérgezése után. Omszk, 2020. augusztus 22.

Romlik a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij egészségi állapota – közölte szerdán egy szóvivő. Munkatársai újabb mérgezésre gyanakszanak. Navalnijt néhány nap szünet után ismét büntetőzárkába tették.

Anna Veduta, Navalnij korrupcióellenes alapítványának Washingtonból dolgozó alelnöke az Associated Pressnek elmondta, hogy a 46 éves Navalnij múlt pénteken betegedett meg, amikor büntetőcellájából áthelyezték egy közönséges cellába. Az elmúlt 15 napban körülbelül nyolc kilót fogyott. Hétfőn Navalnij azt írta Twitteren, hogy újabb 15 napra büntetőcellába helyezték.

Szombat hajnalban mentőt hívtak hozzá akut gyomorfájdalmak miatt, de Navalnijjal nem közölték a diagnózist – írta Twitteren egyik ügyvédje, Vadim Kobzev, miután meglátogatta őt a börtönben.

„Úgy gondoljuk, hogy folyamatosan alacsony dózisú mérget adnak be neki” tabletták formájában, amelyeket nem neveznek meg – közölte Veduta.

Múlt hónapban Oscar-díjat nyert egy Navalnijról készült dokumentumfilm. Az alkotás bemutatja Navalnij hivatali korrupció elleni harcát, a 2020-as, csaknem végzetes idegmérgezést, amelyért a Kremlt hibáztatja, öt hónapig tartó németországi lábadozását és 2021-es visszatérését Moszkvába, ahol őrizetbe vették. Később két és fél év börtönbüntetésre ítélték, tavaly pedig újabb vádpontok alapján újabb kilenc év börtönt kapott.

Az orosz hatóságok könyörtelenek Navalnijjal szemben, hol apró büntetőcellába rakják, hol kiveszik. Levelet írhat, alkalmanként az ügyvédei meglátogathatják.

Christiane Hoffmann német kormányszóvivő szerdán közölte, hogy Németország „nagy aggodalommal” fogadta a Navalnij romló egészségi állapotáról szóló jelentéseket. Hozzátette: Berlin azt akarja, hogy „vessenek véget az embertelen bánásmódnak, amit a jelek szerint a börtönben elszenved”, valamint hogy az orosz hatóságok biztosítsák a hozzáférését orvosi kezeléshez, és engedjék szabadon.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG