Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Alekszej Navalnij ismét magánzárkába került


Alekszej Navalnij video-összeköttetésen keresztül a börtönből vesz részt bírósági meghallgatásán Moszkvában 2022. május 24-én
Alekszej Navalnij video-összeköttetésen keresztül a börtönből vesz részt bírósági meghallgatásán Moszkvában 2022. május 24-én

Épphogy kikerült a büntetőcellából, a bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőnek újabb tizenöt napot kell magánzárkában töltenie pokoli körülmények között, miután támogatói lerántották a leplet a büntetés-végrehajtási intézetek korrupt beszerzési gyakorlatáról.

Mindössze három napja ért véget Alekszej Navalnij legutóbbi, tizenöt napos elkülönítése, de április 11-én ismét magánzárkára ítélték.

Egy nappal korábban munkatársai közzétették a csapat legfrissebb tényfeltáró anyagát, amely az orosz börtönöket működtető hatóság rendkívül túlárazott káposztavásárlásait mutatja be.

Ehhez kapcsolódóan: Két éve van rács mögött Navalnij, aki abban bízik, hogy a „sötétség eltűnik” Oroszországban

„A káposzta nagybani ára nyáron hat rubel volt kilónként. Eközben a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat hihetetlen mennyiséget vásárolt 27,5 rubeles áron” – írta ügyvédjén keresztül a Vlagyimir Putyin elnök leghangosabb bírálójaként ismert aktivista Twitteren, rámutatva, hogy mintegy négyszázezer fogvatartott van jelenleg az országban.

„Mindenki megkapja a részét: a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálatot vezető és az eszement árakat gondosan figyelmen kívül hagyó Arkagyij Gosztevtől kezdve egészen a börtöntelepek vezetéséig” – tette hozzá.

„Putyin egész rendszere pusztán azért létezik, hogy lefölözze a pénzt a káposztán. A rendszer minden szinten lop, ez a lényege az egésznek” – hangsúlyozta.

A 46 éves férfi a magas biztonsági fokozatú létesítményen belül gyakran kerül magánzárkába, az utóbbi fél évben több mint száz napot töltött ilyen cellában, amely egyfajta börtön a börtönben.

Nemrégiben arról számolt be, hogy a legutóbbi tizenöt napos elzárása alatt nyolc kilogrammot fogyott. Előző héten mentőt is hívtak a büntetőtelephez, miután a politikus egészségügyi állapota leromlott egy gyomorbetegség miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Kiállították Alekszej Navalnij oroszországi cellájának másolatát Párizsban

Alekszej Navalnijt 2021 elején tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott, majdnem halálos mérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál. Később további ügyekben is bűnösnek találták, így több mint tíz évet tölthet rács mögött. Korrupcióellenes alapítványát és oroszországi hálózatát is szélsőséges szervezetnek bélyegezték.

Számos nemzetközi jogvédő szervezet politikai fogolynak tartja az ellenzéki politikust. Az Európai Unió és az Egyesült Államok többször is felszólította Oroszországot azonnali szabadon engedésére.

Rendkívüli pillanatokat örökített meg a Navalnijról szóló dokumentumfilm rendezője
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:52 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG