Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij felesége követeli, hogy részt vehessen férje újabb tárgyalásán


Julija Navalnaja férje tárgyalásán egy moszkvai bíróságon 2021. február 2-án
Julija Navalnaja férje tárgyalásán egy moszkvai bíróságon 2021. február 2-án

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető felesége követeli a hatóságoktól, hogy engedélyezzék a részvételét férje újabb bírósági tárgyalásán a büntetőtelepen.

Julija Navalnaja hétfői Instagram-bejegyzésében élesen bírálta az orosz hatóságokat, mondván, az újabb ügy „olyan szánalmas, hogy nem is merik Moszkvában tartani a tárgyalást”.

„Törvénytelen és szégyenteljes ez az áltárgyalás, a szervezés módja pedig bizonyítja, hogy a férjem őszinte ember. Azért zárták börtönbe, mert nem fél a hatóságoktól” – írta.

Majd hozzátette azt is, hogy a meghallgatást szándékosan úgy időzítették, hogy ellehetetlenítse a következő engedélyezett negyedéves látogatását a börtönben.

Navalnij vs. Putyin – a szavak harcának egy éve
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:13 0:00

Előző héten a moszkvai Lefortovo kerületi törvényszék közölte, hogy február 15-én bírákat küld a Vlagyimir megyei 2. számú büntetőtelepre, ugyanis ott fogják lefolytatni az aktivista tárgyalását a mára feloszlatott és betiltott Korrupcióellenes Alapítvánnyal (FBK) kapcsolatos sikkasztási vádakban.

Olga Mihajlova, Navalnij ügyvédje arról számolt be, hogy amennyiben védencét bűnösnek találják, akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik. Véleménye szerint ráadásul a döntés, hogy a börtönben rendezik a tárgyalást, súlyosan korlátozza a védelem lehetőségeit.

„A telep korlátozott terület, teljességgel tilos telefont, számítógépet és más eszközöket bevinni. Így nem is értem, hogyan fogják lefolytatni a tárgyalást” – hangsúlyozta.

Az ellenzéki politikust azzal gyanúsítják, hogy több mint 4,7 millió dollárnyi adományt elsikkasztott az általa vezetett szervezettől, és személyes célokra használt fel. Emellett a bíróság megsértése miatt is vádat emeltek ellene, amiért hat hónap szabadságvesztés várhat rá.

A férfi határozottan tagadja a bűnösségét, az eljárást politikailag motiváltnak minősítette.

Súlyos elnyomás

Alekszej Navalnijt 2021. január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A mérgezés és a sokak szerint politikailag motivált eljárás miatt az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szankciókat rendelt el orosz tisztségviselőkkel szemben.

Tavaly szeptemberben újabb büntetőeljárás indult Navalnij és társai ellen, amiért az illetékes szervek szerint szélsőséges szervezetet alapítottak. Eközben több ellenzéki politikus ellen is vádat emeltek állítólagos csalási és pénzmosási ügyek miatt.

XS
SM
MD
LG