Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország egyetért Navalnij ügyében az Európai Unióval


Az orosz hatóság emberei lefogják az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető őrizetbe vétele elleni tüntetés egyik résztvevőjét 2021. január 18-án Szentpéterváron
Az orosz hatóság emberei lefogják az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető őrizetbe vétele elleni tüntetés egyik résztvevőjét 2021. január 18-án Szentpéterváron

"Magyarország is csatlakozott az üggyel kapcsolatos közös uniós nyilatkozathoz – ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi" – ezt válaszolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Szabad Európának a magyar kormányzati álláspontot tudakoló kérdésére.

Az Európai Unió nyilatkozatban ítélte el Alekszej Navalnij moszkvai őrizetbe vételét, és az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását követeli.

Az igazságszolgáltatás politizálása elfogadhatatlan, Navalnij jogait tiszteletben kell tartani – áll a nyilatkozatban, amelyben az EU felszólítja az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul bocsássák szabadon mindazokat az ellenzéki civileket és újságírókat is, akik nem számolhattak be a történtekről, és akiknek fogva tartása azt bizonyítja, hogy egyre szűkül Oroszországban az ellenzék és a civil társadalom tere.

"Nem félek": videón Navalnij hazatérése
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:09 0:00

"Az EU szorosan figyelemmel kíséri az ezen a területen zajló fejleményeket, és ezt továbbra is figyelembe fogja venni az Oroszországgal kapcsolatos politikájának kialakításakor" – áll a brüsszeli közleményben.

Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítélte az Alekszej Navalnij ellen elkövetett merényletet, válaszul hat orosz személlyel és egy szervezettel szemben bevezetett korlátozásokkal reagált.

Partnereinkkel együtt az Európai Unió továbbra is felszólítja az orosz hatóságokat, hogy teljes átláthatóság mellett és minden további késedelem nélkül sürgősen vizsgálják ki a novicsokos támadást és teljes mértékben működjenek együtt a pártatlan nemzetközi vizsgálatot biztosító Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel (OPCW).

Harminc napig őrizetben lesz

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, az orosz rendőrség január 17-én vette őrizetbe a 44 éves Navalnijt a moszkvai Seremetyjevó repülőtér útlevél-ellenőrzésénél, miután megérkezett Berlinből, ahol azóta lábadozott, hogy tavaly augusztusban megmérgezték, szerinte az orosz elnök utasítására.

A hivatalos indoklás szerint Navalnijt azért vették őrizetbe, mert „többszörösen megsértette” a rá egy csalási ügyben 2014-ben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltésének szabályait. Az ellenzéki vezető szerint viszont politikailag motivált ügyről van szó. Az ellenzéki politikus ügyvédje egy nappal később közölte, hogy már meg is született a döntés: harminc napig őrizetben marad Navalnij a bíróság ítélete értelmében.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG