Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Házi őrizetben egy orosz rendőr, aki Navalnijról szivárogtatott ki információkat


A rendőrségi épület, ahol fogvatartják az ellenzéki vezetőt
A rendőrségi épület, ahol fogvatartják az ellenzéki vezetőt

Szamara városában került házi őrizetbe egy rendőr, akit azzal gyanúsítanak, hogy adatokkal segítette a Bellingcat oknyomozó csoportot abban, hogy az azonosítani tudta az Alekszej Navalnijnak, az orosz kormány kritikusának feltételezett megmérgezőit – jelentette be a moszkvai RBC üzleti napilap.

Kirill Csuprovot decemberben tartóztatták le, és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. Ha elítélik, 10 éves börtönbüntetést is kaphat. A vád szerint Csuprov bizalmas információkat adott ki abból az adatbázisból, amely az emberek mozgásának regisztrálása nyomán keletkezett adatokat tartalmazza, mondta az RBC forrása, aki állítólag rálát a nyomozásra.

Az átadott adatokat tényfeltáró újságírók használták föl, akik az egyik orosz titkosszolgálat, az FSZB ügynökeinek repülőútjait kutatták. Az ügynökök évekig titokban követték Navalnijt, mielőtt az ellenzéki politikust megmérgezték novicsokkal tavaly augusztusban Szibériában.

A tényfeltárók eredményeit az angliai székhelyű, nyílt forrásokból dolgozó oknyomozó csoport, a Bellingcat, és a Russia Insider orosz portál publikálta decemberben, együttműködve a Spiegellel és a CNN-nel.

Navalnij, akit kezelésre Szibériából Németországba szállítottak, január 17-én tért vissza Moszkvába, ahol már a repülőtéren letartóztatták. Várhatóan február 2-án dönt a bíróság arról, hogy az ellenzékit börtönbe küldi-e 3 és fél évre, amennyi még hátravan korábbi felfüggesztett büntetéséből.

"Nem félek": videón Navalnij hazatérése
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:09 0:00

Az RBC és a Reuters jelentései nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG