Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva hírhedt börtönében tartják fogva Navalnijt


Galambok a Matroszkaja Tisina fogvatartási központ ablakában.
Galambok a Matroszkaja Tisina fogvatartási központ ablakában.

A hazatérése után rögtön őrizetbe vett ellenzéki politikust abba a fogvatartási központba szállították, ahová már Putyin több ellenlábasa is bekerült. A Matroszkaja Tisinában több rejtélyes haláleset is történt.

Moszkva hírhedt fogvatartási intézményébe, a Matroszkaja Tisinába szállították Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, miután egy bíróság rohamtempóban 30 napra elrendelte a Németországból hazatérő politikus fogvatartását. Navalnijt rögtön a repülőtéren őrizetbe vették.

Az orosz kormány január 19-én úgy nyilatkozott, hogy nem érdekli őket a növekvő nemzetközi nyomás a 44 éves férfi letartóztatása miatt, akit január 17-én vettek őrizetbe a Seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, rögtön az útlevélellenőrzésnél. Az elmúlt hónapokban az orosz kormány egyik fő kritikusaként számon tartott Navalnij Berlinben lábadozott, miután – az aktivista szerint Putyin parancsára – idegméreggel megmérgezték.

Navalnij karanténban van

Alekszej Melnyikov a Public Monitoring Commission emberi jogi szervezet titkára azt írta a Telegram-csatornáján, hogy meglátogatta Navalnijt a Matroszkaja Tisina fogvatartási központban. A Matroszkaja Tisina hírhedt arról, hogy egy sor rejtélyes haláleset történt a falai között, többet között Szergej Magnitszkij ügyvéd is ott vesztette életét.

Melnyikov elmondta, hogy Navalnij egymaga van egy háromágyas cellában, mivel két hetet karanténban kell töltenie a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályok értelmében. Az orosz ellenzéki őrizetbe vétele világszerte komoly felháborodáshoz vezetett, egy sor ország felszólította Putyint, hogy azonnal engedjék szabadon Navalnijt. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője azonban azt mondta, hogy az aktivista letartoztatása „belügy” és Oroszország „nem szándékozik” a felszólításokra hallgatni.

Több haláleset is történt már a Matroszkajában

Putyin számos kritikusa került már a Matroszkaja Tisinába, köztük Mihail Hodorkovszkij volt oligarcha és az egyik munkatársa, Platon Lebedev. Az egyik leghírhedtebb eset Szergej Magnitszkijé volt, akit azután zártak a Matroszkaja Tisinába, hogy 230 millió dollár értékű adócsalással vádolt meg orosz tisztségviselőket. Magnitszkijé kezelés híján belehalt egy betegségbe az őrizetben.

Melnyikov azt mondta, hogy Navalnij köszönetet mondott a támogatóinak, és örömét fejezte ki, amiért visszatérhetett Oroszországba. A bebörtönzött ellenzéki azt mondta Melnyikovnak, hogy a börtön személyzete sem lelki, sem fizikai nyomást nem helyezett rá.

Január 18-án egy Moszkva melletti rendőrkapitányságon egy improvizált bírósági meghallgatáson ítélt úgy egy bíró, hogy Navalnijnak legalább február 15-éig őrizetben kell maradnia. Navalnik az „igazságszolgáltatás paródiájának” nevezte a dolgot.

A letartóztatott politikus tiltakozásra buzdít

A várakozások szerint február 2-án egy másik bíróság dönthet majd arról, hogy letöltendőre változtatja-e azt a három és fél éves felfüggesztett börtönt, amit Navalnij egy sikkasztási ügyben kapott. Navalnij szerint a vádak koholtak voltak.

A letartóztatott ellenzéki politikus és a támogatói a január 18-ai bírósági döntés után arra biztatták az oroszokat, hogy vonuljanak utcára és tiltakozzanak. Az ügynek komoly nemzetközi visszhangja lett, számos ország arra szólította föl a Kremlt, engedjék szabadon a politikust.

Tüntetésre buzdít a letartóztatott Navalnij
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:03 0:00

Szentpéterváron a rendőrség húsz embert vett őrizetbe abból a több száz fős tömegből, akik Navalnij mellett tartottak szimpátiatüntetést a városban. A fővárosban és egy szomszédos városban szintén őrizetbe vettek tiltakozókat a hatóságok. Navalnij és a csapata arra kérte az embereket, hogy január 23-án az egész országban vonuljanak az utcára.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG