Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oknyomozó cikken dolgozott Navalnij megmérgezése előtt


Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető.
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető.

Szibériai korrupciós ügyről készített oknyomozó riportot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, mielőtt megmérgezték. Navalnijt hetek óta mesterséges kómában tartják, a tényfeltáró írását a napokban fejezte be és tette közzé a csapata.

Az orosz építőiparról, közbeszerzésekről és a szibériai Novoszibirszk város vezetéséről gyűjtött információkat az egyik legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij, közvetlenül a mérgezés előtt. Éppen Novoszibirszkből Moszkvába repült volna, amikor rosszul lett. Az oknyomozást emiatt nem tudta befejezni, de a kutatásban segítő újságírók végül befejezték az anyagot, amit augusztus 31-én közzétettek Navalnij weboldalán.

Közbeszerzés, korrupció

A cikk a városi közgyűlés tagjait vizsgálja, azt állítva, hogy az 50 tanácsnokból 18 komoly érdekeltségekkel rendelkezik az építőiparban, ami az elmúlt években a régió húzóágazata volt, elsősorban közbeszerzéseknek köszönhetően. A cikk rámutat arra, hogy a megrendelések nagy részét a politikusok cégei kapják, és a képviselők gazdagodását, az általuk vásárolt luxuscikkeket és ingatlanokat bemutató fotókat is bemutat.

A cikk emellett arra hívja fel az olvasókat, hogy a szeptemberben esedékes választáson ne a korrupciógyanúba keveredett képviselőket, hanem a Navalnij által kezdeményezett Okos Választás projekt jelöltjeit támogassák. Az Okos Választás nem egy hivatalos jelölőszervezet, hanem egy mozgalom, amely több, a Vlagyimir Putyin-féle Egységes Oroszország párt jelöltjeivel szemben induló politikus kampányát támogatja.

A Vörös Hadsereg vegyi fegyvere lehetett a méreg

Alekszej Navalnijt augusztus 20-a óta mesterséges kómában tartják. Az orvosok kezdettől fogva mérgezésre gyanakodtak, ám később ezt a politikust kezelő omszki kórház tagadta. Navalnij családtagjai és támogatói végül elérték, hogy a politikust egy németországi kórházban kezeljék tovább. Itt az orvosok azt közölték, hogy Navalnijt kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozó idegméreggel mérgezhették meg Oroszországban. Elmondásuk szerint állapota súlyos, de nincs akut életveszélyben, azt viszont nem tudni, okoz-e maradandó károsodást a méreg.

Az orosz állami szervek szintén tagadják a mérgezés vádját, az eddigi információk alapján azonban Navalnijt olyan anyaggal mérgezhették meg, amit az orosz titkosszolgálatok már korábban is használták a hatalomnak útban levő személyek ellen. 2018-ban a novicsok nevű vegyszerrel mérgezték meg az Egyesült Királyságban a kémkedés miatt elítélt Szergej Szkripalt. A vegyszert a szovjet hadsereg fejlesztette ki egy vegyi fegyver hatóanyagaként, hasonló mechanizmusok szerint károsítja a szervezetet, és hasonló tüneteket okoz, mint amiket Navalnijnál is megállapítottak. Szkripal túlélte a mérgezést, majd a feltételezett tetteseket a Bellingcat oknyomozó portál azonosította, mint a katonai hírszerzés, a GRU tisztjeit. Bár az orosz kormány és mindkét férfi tagadta, hogy közük lenne a mérgezéshez, Putyin később mindkét hírszerzőtisztet kitüntette. Szintén novicsokkal mérgezhették meg a bolgár fegyvergyártót, Emilian Gebrevet 2015-ben, akinek az ügyében Szkripal megmérgezése után indították újra a nyomozást a bolgár hatóságok, miután közös szálakat találtak a két ügynél. A Gebrev elleni támadással három, szintén a GRU-hoz köthető orosz férfit gyanúsítanak, akik nem sokkal az eset után elhagyták Bulgáriát.

XS
SM
MD
LG