Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij munkatársait sem kímélik Oroszországban


Bűnözőkkel zárták egy cellába Alekszej Svarcot, egyikük meg is halt közben, elüszkösödött a lába. A képen Alekszej Svarc, forrás: Facebook
Bűnözőkkel zárták egy cellába Alekszej Svarcot, egyikük meg is halt közben, elüszkösödött a lába. A képen Alekszej Svarc, forrás: Facebook

Nem csak az ellenzék legismertebb vezetőjét vonta ki a forgalomból Oroszországban a hatalom. Zaklatják Navalnij legközelebbi munkatársait is. Az egyikük 60 napot töltött őrizetben és kemény körülményekről mesél.

Alekszej Navalnij kurgani stábjának vezetőjét, Alekszej Svarcot nemrégiben engedték szabadon 60 napos őrizet után. Két közigazgatási eljárás is indult ellene, ellenzéki tüntetés szervezése miatt. A megmozdulást Navalnij támogatására szervezték.

Svarc már kiszabadult és újra munkába állt. Eredetileg 30 napra csukták le, miután január 23-án őrizetbe vették, ám ezt távollétében újabb 30 nappal megfejelték. Azért távollétében, mert nem engedték, hogy részt vegyen a tárgyaláson. Amit Svarc szerint azért tartottak, mert állítólag az ő felbujtására vett részt a tüntetésen egy kiskorú lány. Pedig a jegyzőkönyvből kiderül, hogy a lány nem is a megmozduláson volt, csak a városban sétált – állítja Svarc.

Ha tüntettél – eltűnhetsz
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:04 0:00

Haldokló bűnözővel egy cellában

A kurgani aktivista a 60 napot keménynek nevezte. Bűnözőkkel ült együtt, az egyikük ráadásul meg is halt közben, üszkösödés miatt. "Még az egyik sarka is levált, akárcsak a körmei. Napról napra kúszott felfelé a lábán a feketeség. Azt kértem, hogy vagy őt, vagy engem, de valamelyikünket tegyenek át máshová. Azt válaszolták, hogy nincs hely. De én tudom, hogy volt" – mondja Svarc.

Miközben ült, büntetőeljárást is indítottak ellene, amiért nyilvánosságra hozta helyi vezetők telefonbeszélgetéseit arról a szavazásról, melyet tavaly tartottak az Urálon túli területen az alkotmány módosításáról.

Újabb nyomozás készül

Svarc szigorú fogva tartása mögött bosszút sejtenek Navalnij kurgani stábjánál. A büntetőügyet az FSZB, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat regionális irodája tartja kézben.

Svarc ügyvédje szerint sok civil ellen folyik vizsgálat Kurganban, ahol igencsak erős a protest hangulat. Egyre több támogatója van védencének, csatlakoznak az oldalához, személyes üzeneteket küldenek neki.

Svarcnak megtiltották, hogy elhagyja Kurgant, vagy bármilyen gyűlésen ott legyen a hatóság engedélye nélkül. Mindazonáltal nem áll szándékában feladni azt, amit csinál, pedig új nyomozás készül ellene.

(Készült a Nasztajeseje Vrémja cikkének felhasználásával.)

XS
SM
MD
LG