Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij orvosát is elítélték Oroszországban


Anasztaszija Vasziljeva, az Orvosok Szövetsége civil szervezet vezetője szeptember 22-én Moszkvában
Anasztaszija Vasziljeva, az Orvosok Szövetsége civil szervezet vezetője szeptember 22-én Moszkvában

Alekszej Navalnij újabb munkatársát ítélték börtönbüntetésre, az indok ezúttal is a járványügyi szabályok megsértése. Anasztaszija Vasziljeva, az Orvosok Szövetsége civil szervezet vezetője a közelmúltban megszakította a kapcsolatot az ellenzéki mozgalommal, sokak szerint kényszer hatására.

Október 14-én egy oroszországi törvényszék egyéves mozgásszabadság-korlátozással sújtotta Anasztaszija Vasziljevát, az Orvosok Szövetsége civil szervezet vezetőjét, Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus korábbi munkatársát, miután bűnösnek találta a Covid–19 biztonsági szabályok megsértésében.

Betiltott tüntetések

Vasziljeva ellen azért indult eljárás, mert év elején arra buzdította az embereket, hogy csatlakozzanak a Navalnij bebörtönzése elleni tüntetéshez. Az ekkor érvényben levő járványügyi szabályok a tüntetéseket is megtiltották, a bíróság erre hivatkozva hozott most elmarasztaló ítéletet.

Márciusban ugyanakkor a Vasziljeva által vezetett civil szervezet, az Orvosok Szövetsége már felkerült a „külföldi ügynökök” listájára. Ezt a címkét jellemzően olyan csoportokra ragasztják rá, amelyek az orosz kormány számára kellemetlen tevékenységet végeznek, például független médiát szerveznek vagy korrupciós ügyekről gyűjtenek információt.

Elhatárolódott, de ez nem volt elég

Vasziljeva korábban Navalnij orvosa volt, a múlt hónapban azonban megszakította a kapcsolatot a Kreml kritikusának száműzött társaival. Szeptember 16-án egy Facebook-bejegyzésben Vasziljeva azzal vádolta Navalnij mára megszűnt Korrupcióellenes Alapítványát (FBK), hogy miután kihasználta az orvosszövetséget, támogatás nélkül hagyta őt és csapatát. Vasziljeva a mozgalom három, jelenleg emigrációban élő vezetőjét, Leonyid Volkovot, Ivan Zsdanovot és Marija Pevcsiket azzal vádolta, hogy „tönkretesznek mindent, amit létrehoztunk”.

Vasziljeva bejegyzése heves reakciókat váltott ki az interneten, sokan úgy vélték, nem önszántából tette közzé a nyilatkozatot, hanem a közelgő parlamenti választások miatt kényszerítették rá, mivel a kormánypárt, az Egységes Oroszország támogatottsága visszaesett. Vasziljeva helyzetét többen Raman Prataszevics belarusz bloggeréhez hasonlították, aki letartóztatása után szintén megváltoztatta álláspontját a belaruszi politikai helyzetről, más ellenzéki vezetők szerint kényszer hatására.

Navalnij év elején tért vissza Oroszországba, miután Németországban kezelték idegméreggel történő mérgezése miatt. A mérgezésért állítása szerint az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei a felelősek, akik Putyin utasítására cselekedtek.

Navalnijt hazaérkezése után letartóztatták, majd két és fél év börtönbüntetésre ítélték feltételes szabadlábra helyezés megsértése miatt. A szabadon bocsátását követelő országos tüntetések során oroszok ezreit vették őrizetbe, és az általa vezetett korrupcióellenes szervezetet „szélsőséges szervezetté” nyilvánították, irodáit bezárták.

XS
SM
MD
LG