Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij özvegye: Nem politikusként, bűnözőként kell kezelni Putyint


Julija Navalnaja és a férje gyilkosának tekintett Vlagyimir Putyin orosz elnök az összevágott képen
Julija Navalnaja és a férje gyilkosának tekintett Vlagyimir Putyin orosz elnök az összevágott képen

„Ha le akarod győzni Putyint, innovatívnak kell lenned, és fel kell hagynod a kényelemmel” – jelentette ki az Európai Parlament plenáris ülésén Alekszej Navalnij özvegye, aki szerint nem politikai vetélytársként, hanem egy szervezett bűnszövetkezet fejeként kell az orosz elnökre tekinteni.

Nem elítélő politikai nyilatkozatok, de még csak nem is a szankciók állíthatják meg az orosz elnököt, hanem az, ha Európa egy szervezett bűnözői csoport vezetőjeként tekint rá, és ezzel összhangban cselekszik – ezt Julija Navalnaja, a februárban egy büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnij özvegye mondta szerdán Strasbourgban, az Európai Parlamentben, „véreskezű szörnyetegnek” nevezve Vlagyimir Putyint.

Navalnij özvegye angol nyelven elmondott beszédében emlékeztetett rá, hogy két éve kezdődött az Ukrajna ellen indított brutális háború, és a Nyugat hiába támogatja fegyverrel Kijevet, hiába vezetett be szankciókat, semmi sem hat Putyin és rendszere ellen. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy az orosz elnök legyőzhetetlen, és a végén vele kell majd egyezségre jutni.

Megjegyezte, hogy sokan kérdezik tőle, mit lehet ebben a helyzetben tenni. Julija Navalnaja férje példáját hozta fel arra – aki az őt sújtó terror ellenére is képes volt milliókat megszólítani és a legismertebb ellenzéki vezetővé válni –, hogy kreatív gondolkodással sokra lehet jutni. „Ha le akarod győzni Putyint, innovatívnak kell lenned, és fel kell hagynod a kényelemmel. Nem kerekedhetsz felül rajta, ha olyan embernek tekinted, akibe csak egy szemernyi erkölcsi érzék is szorult, és szabálykövető magatartásra képes” – hangsúlyozta.

Ehhez kapcsolódóan: Március 1-jén lesz az orosz fővárosban Alekszej Navalnij búcsúszertartása

Az özvegy szerint nemrég elhunyt férje erre már réges-régen rájött, ezért is keltett félelmet Putyinban. „Önöknek nem egy politikussal, hanem egy véres szörnyeteggel van dolguk” – közölte Navalnaja, aki szerint Putyin egy szervezett bűnszövetkezetet irányít, amely a sorai között tud méregkeverőket és gyilkosokat, de a rezsim legfontosabb tagjai az elnöknek azok a barátai, akik „a maffia pénzét kezelik”.

„Önöknek és mindannyiunknak egy bűnszervezet ellen kell felvennünk a harcot. A politikai innováció itt az, hogy nem egy politikai rivális, hanem egy bűnszövetkezet ellen küzdesz” – vélekedett. Hozzátette, hogy diplomáciai jegyzékek küldése és tiltakozás helyett minden európai országnak Putyin náluk tartózkodó vagy befektető cinkosai nyomába kellene erednie, akik finanszírozzák a rezsimet és segítenek elrejteni a zsákmányt.

„Putyinnak számot kell adnia arról, amit a hazámmal, amit egy békeszerető szomszédos országgal és amit a férjemmel tett” – szögezte le Alekszej Navalnij özvegye, aki minden tőle telhetőt meg kíván tenni annak érdekében, hogy valóra váljon a rezsim által meggyilkolt férje álma egy szabad és demokratikus Oroszországról.

A parlamenti pártcsoportok vezérszónokai részvétüket nyilvánították Navalnij özvegyének, és támogatásukról biztosították a szabad és demokratikus Oroszországért vívott harcban. „Egész Európa egy bátor férfit gyászol, akit eltett láb alól egy brutális rezsim” – szögezte le Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának elnöke.

Razzia, mérgezés, magánzárka – Alekszej Navalnij legnagyobb csatái
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:56 0:00

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG