Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Március 1-jén lesz az orosz fővárosban Alekszej Navalnij búcsúszertartása


Megemlékezés Alekszej Navalnijról Barcelonában 2024. február 25-én
Megemlékezés Alekszej Navalnijról Barcelonában 2024. február 25-én

A szibériai börtönében gyanús körülmények között két hete meghalt orosz ellenzéki vezetőt egykori moszkvai lakóhelyétől nem messze helyezik végső nyugalomra.

Kira Jarmis, a néhai aktivista szóvivője arról számolt be a közösségi médiában, hogy a búcsúszertartásra a főváros Marjino kerületének egyik templomában kerül sor pénteken, ezt követően a temetésre pedig a közeli Boriszovszkoje sírkertben.

A két helyszín közötti távolság nagyjából két kilométer. Még nem tudni, hogy a résztvevők átvonulnak-e a templomból a temetőbe, ahogyan azt sem, hogy hol fognak gyülekezni.

Alekszej Navalnij özvegye, Julija Navalnaja, aki férje küzdelmének folytatására tett ígéretet „egy szabad Oroszországért”, az Európai Parlamentben elmondott beszédében azon félelmének adott hangot, hogy az orosz hatóságok letartóztatásokba fognak kezdeni a búcsúztatáson.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz ellenzék first ladyje kihívja Putyint

Az utóbbi napokat a bizonytalanság jellemezte, a holttestet ugyanis sokáig nem adták ki a családnak, a sokak szerint meggyilkolt politikus anyja, Ljudmila Navalnaja pedig elmondta, hogy ultimátumot kapott a hatóságoktól, hogy vállalja a titkos, azaz a nyilvánosság kizárásával megrendezett temetést, vagy ott temetik el a fiát, ahol meghalt – az ijesztő elszigeteltségéről és kegyetlen körülményeiről hírhedtté vált Sarki farkas börtöntelepen.

Razzia, mérgezés, magánzárka – Alekszej Navalnij legnagyobb csatái
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:56 0:00

Ivan Zsdanov, a mára betiltott Korrupcióellenes Alapítvány volt vezetője kiemelte, hogy eredetileg február 29-ét választották, de „hamar világossá vált”, hogy a hatóságok más dátumot akarnak, ugyanis aznap lesz Vlagyimir Putyin elnök évértékelője.

Azt az információt kapták, hogy a sírásók csak február 28-án és március 1-jén lesznek elérhetők, a kettő között „egyetlen ember sem ér rá”.

„A valós ok egyértelmű: a Kreml tisztában van vele, hogy senki nem fog Putyinra és az üzenetére figyelni Alekszej temetésének napján” – húzta alá.

Kedden Navalnij csapata közölte, hogy nagy nehézségekbe ütköztek azt illetően is, hogy hol tarthatnák meg a temetést.

A holttestet több mint egy héttel a halálhír bejelentése után adták át az anyának. A halotti bizonyítvány szerint a 47 éves férfi „természetes okokból” halt meg.

Orosz sajtóhírek szerint előző nap ismeretlen vádakkal őrizetbe vették a Vlagyimir Putyin elnök egykori leghangosabb bírálójának számító politikus volt ügyvédjét, Vaszilij Dubkovot, aki ügyfele halála után is a családot képviselte, és elkísérte Ljudmila Navalnaját a szibériai büntetőtelepre a holttestért.

Eközben országszerte emberek százait állították elő, mert megemlékezéseken vettek részt.

Kara-Murza felesége retteg, hogy a bebörtönzött orosz ellenzéki lesz Navalnij után
a következő áldozat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00

A régóta önkéntes száműzetésben élő Mihail Hodorkovszkij a Szabad Európának adott interjúban úgy vélekedett: a Kreml attól tarthat, hogy a temetés tömeges megmozdulásokat válthat ki a márciusi elnökválasztás előtt, és „nagy léptékű összetűzések lehetnek Moszkvában”.

Ehhez kapcsolódóan: Hodorkovszkij: Putyin attól tart, hogy Navalnij temetése tömegdemonstrációkat robbanthat ki

Kriszto Grozev oknyomozó újságíró a napokban közölte, hogy Navalnij már fogolycsere küszöbén állt a halálakor. A készülő egyezség keretében az aktivistát, illetve két, szintén Oroszországban bebörtönzött amerikai állampolgárt adtak volna át az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökéért, Vagyim Kraszikovért, akit Németországban életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek egy volt csecsen harcos 2019-es meggyilkolása miatt.

A riporter, aki beszámolója szerint maga is részt vett a tárgyalásokban, azt mondta, hogy Moszkva már beleegyezett a dologba, azonban nem tudni, hogy Putyin személyesen jóváhagyta-e.

„De ez volt az utolsó elem, amire mindenki várt” – fogalmazott.

„Navalnij halála – vagyis szerintem meggyilkolása – előtt ez rendkívül optimista forgatókönyvnek tűnt, amely működhet a következő hónapokban” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Munkatársa szerint Alekszej Navalnij fogolycsere küszöbén állt a halálakor

Alekszej Navalnij a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat szerint február 16-án vesztette életét a 3. számú büntetőtelepen, ahol állítólag séta után rosszul lett, és szinte azonnal eszméletét vesztette.

A történtek óriási felháborodást keltettek, több ország elítélő nyilatkozatot adott ki, mondván, Alekszej Navalnijnak a „legmagasabb árat” kellett fizetnie azért, mert felszólalt a rezsim ellen.

Tavaly újabb tizenkilenc év szabadságvesztést szabtak ki Alekszej Navalnijra, akit a bíróság szélsőséges közösség létrehozásában és finanszírozásában, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonásában és a nácizmus rehabilitációjában talált bűnösnek.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőségesség vádjával újabb tizenkilenc év börtönre ítélték Alekszej Navalnijt

A politikusnak egy legszigorúbb minősítésű büntetés-végrehajtási telepen kellett töltenie a büntetését. Ilyen helyeken az orosz törvények alapján az életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtott vagy a különösen veszélyes, visszaesőnek számító elítélteket tartják fogva.

Ehhez kapcsolódóan: „Sarki farkas”: A kemény börtön, ahol csapata rátalált Navalnijra

Alekszej Navalnijt 2021 elején tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott, majdnem halálos mérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy lábadozása alatt nem jelentkezett a hatóságoknál. Később további ügyekben is bűnösnek találták, szélsőséges szervezetnek bélyegezték korrupcióellenes alapítványát és oroszországi hálózatát.

Ehhez kapcsolódóan: Anne Applebaum-interjú: Putyin „valójában elpusztítja a modern Oroszországot”

A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne az aktivista megmérgezéséhez, szakértők szerint azonban ilyen típusú idegméreggel kizárólag állami szereplők rendelkeznek.

XS
SM
MD
LG