Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij „többé-kevésbé” felépült az éhségsztrájkot követően  


Falfestmény Alekszej Navalnijról Szentpéterváron, 2021. április 28-án.
Falfestmény Alekszej Navalnijról Szentpéterváron, 2021. április 28-án.

A bebörtönzött Kreml-kritikus politikus, Alekszej Navalnij állapota éhségsztrájkját követően „többé-kevésbé” helyreállt. Immár lehetősége van családjával is kommunikálni – mondta csütörtökön az orosz szövetségi büntetésvégrehajtási szolgálat vezetője.

Navalnij, Vlagyimir Putyin legismertebb belföldi kritikusa 2 és fél év börtönbüntetését tölti éppen, amiért megszegte feltételes szabadlábra helyezésének feltételeit. A vádakat az ellenzéki politikus koholtnak tartja.

„Azt mondhatom, hogy többé-kevésbé helyreállt az egészsége” – idézte a TASS hírügynökség Alekszandr Kalasnyikovot, a szövetségi büntetésvégrehajtási szolgálat vezetőjét.

„Súlya már 82 kiló. Normálisan eszik, és lehetősége van kommunikálni a családjával is.”

Az éhségsztrájkot követően Navalnij jobb orvosi ellátásban részesült

A 44 éves ellenzéki politikus március végén éhségsztrájkot hirdetett, hogy jobb orvosi ellátást követeljen, miután akut láb- és hátfájástól kezdett el szenvedni a börtönben.

Egészségi állapotának romlása arra késztette a politikus szövetségeseit és támogatóit, hogy az utcára vonuljanak. A megmozdulásokon, amelyeken a vártnál szerényebb volt a részvétel, azt követelték, hogy Navalnij megfelelő ellátásban részesüljön.

Navalnij, aki tavaly túlélt egy mérgezést, amely a német orvosok szerint a szovjetek által kifejlesztett novicsok idegméreggel történt, a múlt hónapban hagyott fel az éhségsztrájkkal, mikor jobb orvosi ellátásban részesült.

Ivan Zhdanov, Navalnij egyik legközelebbi szövetségese május 20-án azt mondta, hogy a politikus egészségi állapota általában véve kielégítő.

Navalnij szövetségesei „szélsőséges szervezetek” tagjai?

Oroszországban egyre nagyobb nyomás nehezedik a bíróságra, hogy Navalnij korrupcióellenes alapítványát és regionális kampánycsoportjait „szélsőséges szervezeteknek” nyilvánítsa.

Mindez arra kényszerítette Navalnij szövetségeseit, hogy felfüggesszék tevékenységeik jelentős részét.

Ha Navalnij alapítványát és kampánycsoportjait hivatalosan is szélsőségesnek nyilvánítják, akkor a hatóságok fel lesznek hatalmazva az aktivisták bebörtönzésére, illetve bankszámláik befagyasztására. A következő bírósági tárgyalást az ügyben június 9-re tűzték ki.

Navalnij szövetségesei szerint a „szélsőséges” minősítést arra akarják felhasználni, hogy ellehetetlenítsék az ellenzéket a jelenleg is kormányzó Egységes Oroszország párttal szemben a szeptemberi parlamenti választások előtt.

Készült a Reuters tudósítása felhasználásával
XS
SM
MD
LG