Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tüntetések Oroszorországban - "Le a cárral!", követelték a tiltakozók


Moszkvai tüntető egy társa letartóztatása közben
Moszkvai tüntető egy társa letartóztatása közben

Oroszországban országszerte tüntettek a bebörtönzött ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij mellett, és Putyin elnök ellen vasárnap. A nap folyamán folyamatosan frissülő cikksorozattal követtük az eseményeket.

Több mint 4000 embert vettek őrizetbe a hétvégén az Oroszországszerte zajló tüntetéseken. A demonstrálók a letartóztatott ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij szabadon bocsátását követelték, és tolvajnak nevezték Putyin elnököt. Ez már a második országos tüntetés azóta, mióta a németországi orvosi kezeléséről hazatérő Navalnijt letartóztatták a reptéren.

A tüntetések a 11 időzónára osztott ország keleti végében kezdődtek. A hatalmas erőkkel felvonuló rendőrök keményen léptek föl, Szentpéterváron elektromos sokkolót is használtak. Letartóztatták Navalnij feleségét is, valamint 35 újságírót, köztük a Szabad Európa tudósítóját, Andrej Afananszjevet is.

Letartóztatás
Letartóztatás

Megszólalt az új amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken. Twitter üzenetében az emberi jogok betartására szólította föl az orosz hatóságokat.

A 44 éves korrupcióellenes aktivistát, Alekszej Navalnijt január 17-án tartóztatták le a repülőtéren, miután visszaérkezett az országba Németországból. Ott augusztusi novicsokos megmérgezése miatt kezelték.

Egy nappal a letartóztatás után Navalnij alapítványa közzétett egy videót, amely bemutatja az 1,3 milliárd dollárból a Fekete-tenger partján épül hatalmas palotát, mely a film szerint Putyin elnöké. A videót már több, mint 100 millióan nézték meg. Putyin is megszólalt, és tagadta, hogy az ő vagy közeli családtagjai tulajdonában lenne a birtok és a palota. Ezt a film sem állította, szerinte az Putyin közeli strómanok nevén van.

Azóta meg is szólalt egyikük, Arkagyij Rotenberg, Putyin gyerekkori barátja, mondván pár éve ő a palota tulajdonosa. Rotenberg már korábban fölkerült arra a listára, amely az EU által szankciókkal sújtott orosz üzletemberek és politikusokat tartalmazza.

Napi tudósításunk:

16.30 - Macska-egér játék a rendőrökkel

A BBC tudósítása szerint Moszkvában továbbra is kitartanak a tüntetők, bár már nincs állandó helyszíne a megmozdulásoknak. Ehelyett a tiltakozók macska-egér játékot űznek a rohamrendőrökkel, közel merészkednek a rendőrsorfalhoz, majd elfutnak.

A Reuters tudósítása idézett egy 40 éves moszkvai tüntetőt, aki elmondta, annak ellenére is kiment az utcára, hogy az előző este pánikrohama volt, annyira aggódott a lehetséges következmények miatt. „Látom, hogy egy teljesen törvénytelen államban élünk. Ez egy rendőrállam, ahol nincsenek független bíróságot, és amit a korrupció ural. Én máshogy szeretnék élni” – mondta.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a tünetőket kiszorították annak a moszkvai börtönnek a közeléből, ahol Navalnijt fogva tartják. Most az épület környékét rendőrsorfal zárja le, a tüntetők nem tudnak a közelébe kerülni.

Egy szentpétervári tüntető
Egy szentpétervári tüntető

Folytatódott a tüntetés Szentpéterváron, Putyin szülővárosában is. A BBC szerint a város központjában a tömeg azt skandálja: „Le a cárral!”

Jakutszkban a -40 fokos hidegben tartottak demonstrációt. A BBC-nek egy Iván néven említett tüntető azt mondta: „Elegem van az állami törvénytelenségből. A hatóságok semmilyen kérdésre nem adnak választ. Tisztaságot, nyíltságot és változást szeretnék, ezért jöttem el ide.

Szintén ezrek tüntettek a szibériai Omszk városában, az uráli Jekatyerinburgban pedig 7 ezren voltak az utcán.

Már több, mint 4000 tüntetőt tartóztattak le ma Oroszországban.

14.50 - Már 35 újságíró van őrizetben

Már 3000 embert tartóztattak le az Oroszországszerte zajló mai tüntetéseken. A demonstrálók az ellenzéki vezető, Navalnij szabadon bocsátását követelik. A hatalmas erőkkel felvonuló rendőrök keményen lépnek föl.

Az erőszak és az úságírók letartóztatása miatt Washington az emberi jogok betartására figyelmeztette az orosz hatóságokat.

A fővárosban több, mint 840 embert, köztük Navalnij feleségét tartóztattak le. Szenpéterváron 480 ember került őrizetbe, közük a Szabad Európa újságírója is. Egy video az elektromos sokkolóval föllépő rendőrökről:

Országszerte 35 újságírót tartóztattak le.

13:50 - Már Navalnij börtönénél tüntetnek

A Current Time egyik helyszíni tudósítója azt mondta, sosem látott még a maihoz hasonló rendőri készültséget Moszkvában. Elmondása szerint még a házak udvarainak bejáratait is lezárják. Egy tüntető a Current Time-nak úgy nyilatkozott: „a kormány legutóbbi (január 24-i) tüntetésre adott reakciója reakciója alapján úgy tűnik, aggódnak”, emiatt „pánikszerűen keresik az okot”, hogy lezárhassák Moszkva központját.

A belváros mellett tüntetés kezdődött a Matroszkaja Tisina nevű börtön előtt is – itt tartják fogva Navalnijt. Helyszíni tudósítók szerint buszokkal érkeznek a tüntetők az épülethez, amelyet nagy számú rendőr véd.

13:00 Blinken amerikai külügyminiszter elítélte a rendőri fellépést

Az Egyesült Államok elítéli az orosz tüntetők és újságírók elleni erőszakot – közölte Twitter-bejegyzésében Antony Blinken amerikai külügyminiszter. „Az Egyesült Államok a leghatározottabban elítéli a békés tüntetők és újságírók elleni durva fellépést, amelyet már a második hete alkalmaznak az orosz hatóságok. Ismételten arra szólítjuk fel Oroszországot, hogy engedje szabadon azokat, akiket az emberi jogaik gyakorlása miatt tartóztattak le” – írta Blinken.

Szombaton Navalnij korrupcióellenes szervezete, az FBK egy nyílt levélben arra hívta fel az amerikai kormányt, hogy vezessen be szankciókat a Putyinhoz közel álló személyek ellen, így gyakorolva nyomást az orosz kormányra Navalnij elengedése érdekében.

Az FBK feketelistáján 35 személy neve szerepel, akiket három kategóriába soronak: „oligarchák”, akiket Putyin ruházott fel vagyonnal és hatalommal, ezért cserébe támogatják a rezsimet; „emberi jogokat sértő személyek”, akik lehetővé teszik az ellenzék elnyomásában; illetve olyan személyek, akik közvetlenül Navalnij és az FKB üldözésében vettek részt.

A levél többek között a milliárdos Roman Abramovicsot nevezi meg, mint az „kremlini kleptokrácia” egyik központi alakját, aki ellen az FBK szerint fontos lenne szankciókat bevezetni. Később Abramovics szóvivője levélben a CNN-nek küldött emailben tiltakozott a szerinte „alaptalan vádak” ellen.

A levél megnevezi Mikhajil Murasko orosz egészségügyi minisztert is, akinek szerepe lehetett abban, hogy eltussolják Navalnij megmérgezését és akadályozzák a politikus ellátását. Az orosz egészségügyi minisztérium a CNN megkeresésére egyelőre nem kommentálta az állítást.

Szentpétervár
Szentpétervár

12:50 A moszkvai tüntetésen letartóztatták Navalnij feleségét is.

Már több, mint 1500 ember van őrizetben.

Kiemelt rendőri jelenlét a Navalnijt támogató tüntetések helyszínén
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:11 0:00

Az OVD-Info és a Szabad Európa jelentése szerint Moszkvában és Szentpéterváron is megkezdődtek a tüntetések és a letartóztatások. A Navalnij melletti demonstráció elvileg délben kezdődött volna, de sokan késve értek csak a belvárosba, mivel a hatóságok leállították a tömegközlekedést. Moszkvában eredetileg a Ljubljanka térre, az FSZB központja elé, valamint az elnöki hivatal előtti Sztaraja térre hirdettek megmozdulást, ám ezeket a helyszíneket a rendőrség már korán reggel teljesen elkordonozta. Ezután a tüntetéseket kicsivel a kormányzati negyed mellé vitték át.

Helyszíni tudósítók 12 órakor rendkívüli rendőrségi készültségről számolt be a két nagyvárosban. A rendőrök mindkét városban folyamatosan embereket emelnek ki a tömegből, akiket rendőrségi járművekbe zárnak.

Moszkva
Moszkva

A megmozdulások egyébként békésen indultak. Navalnij korrupcióellenes szervezete vasárnap a Telegramon arra hívta fel támogatóit, hogy ne bántsák a rendőröket, és „ne üljenek fel a provokációnak.” Ennek ellenére a hatóságok minden megmozdulást betiltottak a koronavíru-járvány miatti intézkedésekre hivatkozva.

Moszkvában már mintegy 300 tüntetőt letartóztattak, egy rendőrtiszt gumibottal fenyegette meg a Szabad Európa tudósítóját, amikor az az intézkedésekről próbálta kérdezni.

A nyugati nagyvárosok mellett az orosz Távol-Keleten és Szibériában is zajlanak a tüntetések, a bőven fagypont alatti hideg és a rendőri készültség ellenére. Az OVD-Info szerint vasárnap reggel óta legalább 1500 embert tartóztattak le, köztük 100 tüntetőt Vlagyivosztokban. Több más városban kifejezetten az eseményekről tudósító újságírókat vették célba. A latartóztatott újságírók között van a Szabad Európa tudósítója, Andrej Afananszjev, akit annak ellenére vittek el, hogy korábban megkapta a hivatalos sajtóigazolványt.

Letartóztatták a Szabad Európa egyik tudósítóját is - 10:57

Az oroszországi rendőrségi túlkapásokat figyelő OVD-Info szerint eddig már több mint 500 embert letartóztattak a tüntetéseken való részvétel miatt. A szervezet szerint Vlagyivosztokban 108 tiltakozót vettek őrizetbe, más városokban pedig újságírókat is letartóztattak. Köztük van a Szabad Európa egyik oroszországi tudósítója, Andrej Afananszjev is, akik a távol-keleti Blagovescsenszk városban hurcoltak el, amiért tudósított a tüntetésekről. Több tüntetés szervezőjét még a demonstrációk előtt, lakásukon keresték meg a rendőrök.

Szeretkezz, ne háborúzz! - moszkvai tüntetők
Szeretkezz, ne háborúzz! - moszkvai tüntetők

A vasárnapi megmozdulások nagy részét eddig Oroszország ázsiai régióiban tartották, innen érkeztek hírek rendőri atrocitásokról is. A Current Time Irkutszkban készült felvételein látszik, hogy rohamrendőrök 24 embert vesznek őrizetbe, miután feloszlatták a városban tartott megmozdulást. Kazanyban, Tatárföld fővárosában összecsaptak a tüntetők a rohamrendőrökkel, ahogy az a World Protest felvételén látható.

Egy szentpétervári tüntető letartóztatása
Egy szentpétervári tüntető letartóztatása

A Deutsche Welle tudósítása szerint Moszkvában a hatóságok lezártak több belvárosi metróállomást, hogy az emberek nehezebben juthassanak el a tüntetés helyszínére – korábban Belaruszban hasonló taktikával akadályozták a rendőrök a Lukasenka elleni tüntetések megtartását. A DW elmondása szerint rendőrkordon zárja a Kreml felé vezető utcákat is.

Az Interfax hírügynökség arról számolt be, hogy az orosz fővárosban civilruhás rendőrök járják a kávézókat, éttermeket és más üzleteket, és arra kényszerítik a tulajdonosokat, hogy kapcsolják le a wifi-hozzáférést a tüntetések előtt.

Szombat este Egyesült Államok moszkvai követsége figyelmeztetést adott ki az Oroszországban tartózkodó amerikaiaknak, hogy a tüntetéseken való részvétellel a letartóztatást kockáztatják. Az amerikai állampolgárokat arra kérik, kerüljék a demonstrációkat, ennek ellenére az orosz külügyminisztérium a közleményt az ellenzék támogatásaként, az orosz belügyekbe való beavatkozásként értékelte. Ennek az egyik oka lehet, hogy a nagykövetség figyelmeztetésében pontosan leírják, hol és mikor tartják majd a betiltott tüntetést.

Távol-Keleten már megtörténtek az első letartóztatások - 08:53

A 11 időzónára osztott ország legkeletibb végén kezdődtek a demonstrációk. Jelentések szerint már tüntetők tucatjait vették már őrizetbe Vlagyivosztokban. Ezen kívül Krasznojarszkban 44, Novokuznyeckben 23 Novoszibirszkban 22 embert tartóztattak le. A demonstrálók a bebörtönzött Alekszej Navalnijt szabadon bocsátását követelik.

A rendőrök letartóztatnak egy tüntetőt Vlagyivosztokban
A rendőrök letartóztatnak egy tüntetőt Vlagyivosztokban

A Távol-Keleten és Szibériában a kemény hideg és az erős rendőri jelenlét dacára kezdődtek a demonstrációk, amelyek várhatóan kiterjednek majd az ország nagyobb városaira is.
Vlagyivosztokban és más távol-keleti városokban már legalább 75 embert, köztük újságírókat is őrizetbe vettek. Sok városban aktivistákat kerestek fel lakásukon a rendőrök.

Vlagyivosztokban tüntetők százaitól tagadták meg a bejutást a városközpontba. A videók szerint a résztvevők összekapaszkodva az Amur befagyott jegén azt kiabálják, hogy Putyin tolvaj! A tüntetések két óra alatt végetértek.

Az orosz hatóságok korábban figyelmeztettek, hogy a résztvevők illegális demonstráción vesznek majd részt, és mivel megsértik a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat büntetőjogi következményekkel számolhatnak.

A múlt hét végén a több, mint 110 városban tartott demonstrációk során kb. 4000 embert vettek őrizetbe az ország nagyobb városaiban. A 11 időzónára osztott országban Navalnij munkatársai ma 142 városban várnak demonstrációkat.

A fővárosban a Ljubjanka térre, ahol az egyik titkosszolgálat, az szovjet FSZB székháza van, valamint a Sztaraja térre, ahol az elnöki adminisztráció dolgozik, várják a tiltakozókat.
A moszkvai rendőrség jelezte, hogy lezárják a városközpontot, benne hét metróállomást is.

Van már tulajdonosa Putyin palotájának

A 44 éves korrupcióellenes aktivistát, Alekszej Navalnijt január 17-án tartóztatták le a repülőtéren, miután visszaérkezett az országba Németországból. Ott augusztusi novicsokos megmérgezése miatt kezelték.
Egy nappal a letartóztatás után Navalnij alapítványa közzétett egy videót, amely bemutatja azt az 1,3 milliárd dollárból a Fekete-tenger partján épül hatalmas palotát, mely a film szerint Putyin elnöké. A videót már több, mint 100 millióan nézték meg. Putyin is megszólalt, és tagadta, hogy az ő vagy közeli családtagjai tulajdonában lenne a birtok és a palota. Ezt a film sem állította, szerinte az Putyin közeli strómanok nevén van.

Rúdtánc és luxus: milliók nézték meg Navalnij videóját Putyin állítólagos palotájáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:53 0:00

Azóta meg is szólalt egyikük, Arkagyij Rotenberg, Putyin gyerekkori barátja, mondván pár éve ő a palota tulajdonosa. Rotenberg már korábban fölkerült arra a listára, amely az EU által szankciókkal sújtott orosz üzletemberek és politikusokat tartalmazza.


Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG