Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij-ügy - Az EU szankciókat készít elő orosz tisztségviselőkkel szemben


RUSSIA -- Russian opposition leader Alexei Navalny stands in a cage in the Babuskinsky District Court in Moscow, Russia, Saturday, Feb. 20, 2021. A Moscow court on Saturday considered Navalny's appeal against his prison sentence as the country faced a top
RUSSIA -- Russian opposition leader Alexei Navalny stands in a cage in the Babuskinsky District Court in Moscow, Russia, Saturday, Feb. 20, 2021. A Moscow court on Saturday considered Navalny's appeal against his prison sentence as the country faced a top

Szankciókat készít elő az Európai Unió négy magas rangú orosz tisztségviselővel szemben Alekszej Navalnij ellenzéki politikus bebörtönzése miatt – közölték diplomáciai források.

A tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülésén megállapodás született a jórészt inkább csak jelképesnek számító büntetőintézkedések előkészítéséről, miután Franciaország, Németország, Lengyelország és a balti államok sürgették, hogy küldjenek üzenetet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Az érintettek köréről nem volt szó a megbeszélésen, egy illetékes azonban arról számolt be a Reuters brit hírügynökségnek, hogy az orosz Nyomozó Bizottság, a Nemzeti Gárda, továbbá a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat vezetői, illetve a főügyész ellen rendelnek majd el beutazási korlátozást és vagyonbefagyasztást.

Az orosz ellenzék kérése ellenére az EU tagállamai eddig nem foganatosítottak szankciókat a Putyinhoz közeli oligarchák ellen, ehelyett inkább a különböző állami tisztségviselőket vették célba, mondván, így kisebb az esélye, hogy egy bíróság megsemmisíti ezen intézkedéseket.

Egy falu Csernobil közelében, ahol szinte mindenki Navalnij rokona
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:36 0:00

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Putyin utasítására végrehajtott megmérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit, mivel a próbaidő során nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál, miután a megmérgezését követően kómás állapotban Németországba szállították.

A történtek éles tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Január 23-án és 31-én oroszok tízezrei vonultak utcára a kemény fagyok ellenére.

Moszkva az ország belügyeibe való beavatkozással vádolja az EU-t.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG