Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij ügyvédje mégsem indul a parlamenti választásokon


Ljubov Szobol a győzelem jelét mutatja, miközben a bíróságra tart Moszkvában. 2021. június 8.
Ljubov Szobol a győzelem jelét mutatja, miközben a bíróságra tart Moszkvában. 2021. június 8.

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető Korrupcióellenes Alapítványának (FBK) ügyvédje, Ljubov Szobol azt mondta, lemond parlamenti képviselőjelöltségéről, hogy megvédje kampánycsapatát a Navalnij társait célkeresztbe állító, drákói szigorúságú törvénytől.

Bejelentésének előzménye, hogy az orosz hatóságok a múlt héten betiltották az összes, Navalnijhoz kapcsolódó szervezetet, és szélsőséges csoportoknak bélyegezték őket.

Szobol június 14-én moszkvai újságíróknak arról beszélt, hogy nem tudja biztosítani kampánycsapatának és szponzorainak biztonságát az orosz parlament alsóházának, az Állami Dumának a megválasztására szeptemberre kiírt választások hajrájában.

Népszerűbb, mint Putyinék jelöltje

Szobol azt mondja, hogy Navalnij szervezeteinek betiltása politikai indíttatású volt. Szerinte az orosz hatóságok „félnek” attól, hogy részt vesz a választásokon, mert a legújabb közvélemény-kutatások szerint népszerűsége a moszkvaiak körében sokkal magasabb, mint Vlagyimir Putyin elnök kormányzó pártjának, az Egységes Oroszország pártnak a képviselőjelöltjéé.

Szobol azt is elmondta, hogy Navalnij Korrupcióellenes Alapítványa az összes szóba jöhető bíróságon, beleértve a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságát is harcolni fog a moszkvai városi bíróság június 10-i határozatának visszavonásáért, amely a csoportot szélsőségesnek nyilvánította.

Június 4-én, hat nappal a moszkvai bíróság határozata előtt Putyin elnök olyan törvényt írt alá, amely megtiltja a hatóságok által „szélsőségesnek” nyilvánított szervezetek támogatóinak és tagjainak megválasztását bármilyen közszolgálati posztra.

A cél a szövetségesek ellehetetlenítése

Oroszországban sokan látnak a jogszabályban kísérletet arra, hogy lehetetlenné tegyék a Navalnijhoz kötődő személyeknek közhivatal megszerzését.

Miközben az orosz hatóságok a szeptemberi választások előtt nyomást gyakorolnak a másként gondolkodókra, a közvélemény-kutatások kimutatták, hogy Putyin Egységes Oroszország pártjának támogatottsága kisebb, mint bármikor is volt.

Navalnij regionális irodáinak nagy szerepük volt az úgynevezett okos szavazási stratégia megvalósításában – ez egy olyan projekt, amelynek célja azoknak a jelölteknek az előtérbe helyezése, akiknek a legnagyobb esélyük van az Egyesült Oroszország jelöltjeinek legyőzésére.

Sokan el is menekültek Oroszországból

Navalnij jelenleg börtönbüntetését tölti sikkasztási vádak miatt, amelyeket szerinte politikai tevékenysége és Putyint érintő kritikája miatt koholtak.

Navalnij január óta őrizetben van, azóta, hogy visszatért Oroszországba a tavaly augusztusi idegmérgezését követő németországi gyógykezelésből.

Navalnij és társai szerint a mérgezést Putyin parancsára hajtották végre a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei. A Kreml tagadja, hogy bármilyen szerepe lenne a mérgezésben.

Amióta Navalnijt börtönbe vetették, a Kreml fokozta a megtorlást társaival szemben. Sokan elmenekültek az országból, attól tartva, hogy letartóztatják őket.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG