Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felturbózzák-e a sztárok a halovány Duma-kampányt?


Steven Seagal, az orosz állampolgárságot kapott amerikai akcióhős egyike azoknak a celebeknek, akik megerősíthetik a hatalomban az Egységes Oroszország kormánypártot (bár ő egy látszatra ellenzéki erőt támogat).
Steven Seagal, az orosz állampolgárságot kapott amerikai akcióhős egyike azoknak a celebeknek, akik megerősíthetik a hatalomban az Egységes Oroszország kormánypártot (bár ő egy látszatra ellenzéki erőt támogat).

Vlagyimir Putyin népszerű. De a kormánypárt nem. Vajon segítenek-e az Egységes Oroszország párton a mögé felsorakozó celebek, és sikerül-e több szavazót megmozgatniuk?

Egyikük egy fegyverrajongó, aki az amerikai Republikánus Pártban épített ki befolyást. Tizennyolc hónapig tartották amerikai őrizetben, mert „nem regisztrált idegen ügynöknek” minősítették. Egy másik egy közismert nacionalista író, aki önkéntes dandárt hozott létre, hogy a kelet-ukrajnai lázadók oldalán harcoljon. És ott van a hollywoodi harcművész-akcióhős, aki manapság mobiltelefon-reklámokkal keresi a kenyerét.

És ne feledkezzünk meg az egykori brit toplistás popdalénekesnőről, aki közel húsz évvel ezelőtt képviselte Oroszországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A Kreml utat vág a fásult kormánypártnak

Az orosz politikában általában Vlagyimir Putyin elnök áll a rivaldafényben. Az idei őszi parlamenti választások körül így nincs nagy hírverés, pedig nagyon fontos eseménynek számít.

A Kremlnek fáj a feje a gyengélkedő rendszer miatt. Az oroszok egyre inkább cinikusak és fásultak, félnek a gazdasági visszaeséstől és elegük van a pimaszul korruptnak mutatkozó kormányzó elitből.

Az Egységes Oroszország kormánypárt kifejezetten népszerűtlen, Vlagyimir Putyin regnálásának 21 éve alatt soha nem volt ilyen alacsony a tetszési indexe. Az elnök viszont még mindig népszerű, bár érezhetően kevésbé, mint korábban.

Ami fontossá teszi a Duma-választásokat, az 2024. Akkor jár le Putyin jelenlegi elnöki mandátuma. A Duma tavaly megszavazta az alkotmánymódosításokat – köztük azt a javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy további tizenkét éven át hatalmon maradjon.

Ő azonban még nem terítette ki a kártyáit. Ha az Egységes Oroszország elveszíti abszolút többségét, vagy egy másik párt drámai módon előretör az idei voksoláson, az gondot jelenthet egy újabb Putyin-választási kampányban.

A Kreml ezért már most nem bízza a véletlenre a jövőt: fellépett azért, hogy ellehetetlenítse a bebörtönzött korrupcióellenes kereszteslovag, Alekszej Navalnij mozgalmát. A hatalom lépéseket tett, hogy a Putyin fő riválisának tartott ellenzéki csoportosulás ne tudja megzavarni a választásokat az úgynevezett Okos szavazás kampányával.

Űrhajós, bokszoló, jéghokis

Közben az Egységes Oroszország egy korábban kipróbált módszerrel akarja felturbózni az esélyeit: celebeket indít a párt színeiben. Korábban már így kampányolt a világ első női űrhajósa, Valentyina Tyereskova, aki 2011 óta az Egységes Oroszország parlamenti képviselője.

Valentyina Tyereskova, a világ első női űrhajósa egy újévi gálán a Bolsoj Színházban, 2019. december 26-án. Nemcsak az Egységes Oroszország parlamenti képviselője, egy magyar alternatív képzőművész-énekesnő művésznevét is ő adta
Valentyina Tyereskova, a világ első női űrhajósa egy újévi gálán a Bolsoj Színházban, 2019. december 26-án. Nemcsak az Egységes Oroszország parlamenti képviselője, egy magyar alternatív képzőművész-énekesnő művésznevét is ő adta

Nyikolaj Valujev egykori nehézsúlyú bokszvilágbajnok is ugyanabban az évben szerzett mandátumot, Vlagyiszlav Tretyak jéghokilegenda pedig 2003-ban.

Februárban a Medúza online híroldal arról írt, hogy a pártvezetés megbeszéléseket kezdett, hogy néhány ismert tévés műsorvezetőt is feltegyenek a pártlistára.

Bombajó bokszoló: Nyikolaj Valujev nehézsúlyú világbajnok, az Egységes Oroszország képviselője a plenáris ülésen 2020. március 18-án
Bombajó bokszoló: Nyikolaj Valujev nehézsúlyú világbajnok, az Egységes Oroszország képviselője a plenáris ülésen 2020. március 18-án

De kik is azok, akik meglepő módon belépnek az orosz politikába az idén?

Törvényre törve

Steven Seagalt Oroszországon kívül leginkább harcművész-akciófilmhősként ismerik nyolcvanas években moziba került (kétes értékű) hollywoodi filmjei jóvoltából.

Oroszországon belül Seagal viszont nemcsak a filmjeiről híres, hanem egyre inkább arról is, hogy nyilvánosan támogatja Putyint. 2016-ban az elnök orosz állampolgárságot adott neki. Seagal megjelent egy ünnepi témájú reklámban, amelyben a Megafon megamobilcéget népszerűsítette. Még néhány orosz szót is sikerült kipréselnie magából.

Idén május 30-án a sztár azzal vágott oda, hogy bejelentette: csatlakozik egy újonnan létrehozott politikai blokkhoz, amely három, magát ellenzékinek nevező balos pártból állt össze – annak ellenére hogy a csoportosulás teljes mértékben támogatja Putyin politikáját.

Az eseményen Seagal inkább angolul beszélt.

Mivel megtartotta amerikai állampolgárságát, az exszínész nem indulhat az orosz parlamenti választáson. Viszont jelenléte komoly publicitást adhat az Igazságos Oroszország–Hazafiak–Az Igazságért nevű koalíciónak.

Az Igazságos Oroszország valójában már évek óta bent van a törvényhozásban – jelenleg 23 mandátummal rendelkezik a 450-ből. A többi párt viszonylag új, de nekik is megvan a saját celebjük. Az Igazságért párté például Zahar Prilepin nacionalista író.

Limonka, a kézigránát

Prilepin, akit valójában Jevgenyijnek hívnak, arról is ismert, hogy a Nemzeti Bolsevik Párt tagja volt. Ez a leginkább a politika peremén tanyázó csőcselékként leírható társaság egykor Eduard Limonov kultíró és aktivista irányítása alatt állt. Limonovot a radikális nacionalista politika éltette, és a csoport lapja, a Limonka – ami az orosz szlengben kézigránátot is jelent – is róla kapta a nevét.

Prilepin kezében is volt már fegyver: a férfi a kilencvenes évek közepén zajló első csecsen háború veteránja. Később csatlakozott a rettegett belügyi rohamrendőrséghez, majd népszerű íróvá küzdötte fel magát. 2007-es Bűn című könyvével nagy elismerést szerzett Oroszországban.

Emellett – a Putyint bíráló – Prilepin segédkezett egy olyan önkéntes dandár felállításában, amely az ukrán kormányerők és ottani önkéntesek ellen harcolt a 2014-ben kirobbant kelet-ukrajnai konfliktusban.

Prilepin, az Igazságos Oroszország–Hazafiak–Az Igazságért-pártformáció társelnöke a párt „összoroszországi kongresszusán”, 2021. május 29-én
Prilepin, az Igazságos Oroszország–Hazafiak–Az Igazságért-pártformáció társelnöke a párt „összoroszországi kongresszusán”, 2021. május 29-én

Tavaly pedig bejelentette Az Igazságért nevű politikai párt megalapítását. A csoport ködösen meghatározott nacionalista-jobboldali ideológia mentén szerveződött.

A Kommerszant című lap szerint ez a párt egyike volt annak a négy formációnak, amelyet kifejezetten a Putyin-kezdeményezéseket bevezető, a belpolitikára és a kremlbeli személyzeti ügyekre döntő befolyással bíró, nagy hatalmú elnöki kabinetiroda hozott létre.

A lap szerint a pártok célja az, hogy megszerezzék az aktivistákhoz – például Navalnijhoz – vonzódó fiatalok voksait és elszipkázzák a szavazatokat más, régebbi pártoktól. Mindezt azért, hogy javítsák az Egységes Oroszország pozícióját.

Fegyverviselési jog

További híresség a kormánypárt bokrétájában egy amerikai börtönt megjárt femme fatale. Közel egy évtizede Marija Butyina még csak egy ambiciózus, 24 éves aktivista volt, aki délibábnak tűnő álmot kergetett: liberalizálni a szigorú fegyvertartási törvényeket Oroszországban.

Napjainkban már az a célja, hogy jól helyezkedve az Egységes Oroszország színeiben bejusson a parlamentbe.

Celebstátusza jobbára abból fakad, hogy az Egyesült Államokban botrányos módon kénytelen volt bűnösnek vallani magát a szövetségi vádban: hogy „nem regisztrált idegen ügynök” volt. Még pontosabban azzal vádolták, hogy az orosz kormány ügynöke volt, emiatt 18 hónapon át rács mögött tartották.

Azelőtt, hogy 2018 júniusában az FBI letartóztatta volna, Butyina diákként élte az életét Washington környékén, és kapcsolatokat épített ki republikánus csoportokkal, köztük a jobboldali párthoz húzó Nemzeti Fegyvertartó Szövetséggel (NRA).

A szövetségi ügyészek azzal vádolták meg, hogy „egy orosz kormányilletékessel és egy amerikai politikai szereplővel szövetkezve nemformális csatornákat hozott létre a republikánusok, köztük Donald Trump 2016-os kampánystábjának tagjai és Moszkva között”.

Ügyvédei és hívei szerint azonban egyszerűen csak javítani akarta a kapcsolatokat Oroszország és az Egyesült Államok között.

Szabadon engedése után Butyinát deportálták, a nő pedig kampányolni kezdett a szerinte külföldön jogsértő módon börtönbe vetett oroszok érdekében. A közelmúltban feltűnt a korábban Russia Today néven ismert tévécsatornán. Április elején egy forgatócsoporttal ellátogatott abba a börtönbe, ahol Navalnijt tartják fogva, és a becenevén szólítva azon gúnyolódott, hogy az aktivista a börtönállapotokra panaszkodott.

Ljosa, te férfi vagy, vagy sem? Én már unom a nyavalygást – írta a Telegram csevegőprogram egyik posztjában. – Az ország egyik legjobb büntetőtelepén van” – tette hozzá.

Marija Butyina RT-műsorvezető beszédet mond a World of Tanks online játék társalkotója, Vjacseszlav Makarov pártja, a Közvetlen Demokrácia Párt bemutatóján, 2020. március 5-én, Moszkvában
Marija Butyina RT-műsorvezető beszédet mond a World of Tanks online játék társalkotója, Vjacseszlav Makarov pártja, a Közvetlen Demokrácia Párt bemutatóján, 2020. március 5-én, Moszkvában

Butyina most a Moszkvától ezer kilométerre keletre fekvő Kirovi körzet egyik választókerületében indul az Egységes Oroszország színeiben. Kampányvideójában inkább hízelgő, mint kifinomult módon kért támogatást.

„Számomra a Kirovi körzet különleges: válasz a vágyaimra, szeretem a nagyon okos, intelligens, választékos beszédű embereket, akik itt élnek, és azt, amit kérnek. Nagyon boldog lennék, ha hasznára lehetnék a térségnek” – mondja a videóban.

Ezek után az Egységes Oroszország helyi előválasztásán Butyina végzett az első helyen.

Ne higgy és ne félj!

Putyin hatalomra kerülésének első évében, 2001-ben egy lánypopduó robbant be az orosz zene világába, a Ne higgy, ne félj című dallal. (Két évvel később, példa nélküli módon, a brit slágerlistán behúzták a Number 1-t az All the Things She Said című angol nyelvű számmal.)

A Tatu – Lena Katyina és Julija Volkova párosa – képviselte ugyanabban az évben Oroszországot a rigai eurovíziós döntőn, ahol harmadikok lettek.

A tetoválásokkal szemben a Tatu fokozatosan kikopott a köztudatból. Volkova még szólókarrierrel próbálkozott, és újra megcélozta az Eurovíziót. De végül nem őt, hanem a nótás kedvű szibériai nagyanyók együttesét küldték a rangos fesztiválra.

Volkova ugyan énekelhetett a 2014-es szocsi olimpián, de gégerákos lett, megműtötték, ez végül véget vetett énekesi pályafutásának.

A volt popsztár viszont az idén bejelentette, hogy indul a Duma-választásokon a posztindusztriális hanyatlásnak indult, Moszkvától északkeletre fekvő Ivanovo iparváros képviseletében.

Julija Volkova volt énekesnő, a Tatu nevű popduó egykori tagja belekóstolt a politikába. A kép akkor készült, amikor részt vett James Mangold Ford v Ferrari című filmjének moszkvai premierjén, 2019. november 5-én
Julija Volkova volt énekesnő, a Tatu nevű popduó egykori tagja belekóstolt a politikába. A kép akkor készült, amikor részt vett James Mangold Ford v Ferrari című filmjének moszkvai premierjén, 2019. november 5-én

Bár az Egységes Oroszország hivatalos jóváhagyása nélkül szállt ringbe, egy helyi pártapparátcsik azt mondta: Volkova jelöltsége „segít felkelteni az ivanovói választók érdeklődését”.

Az Egységes Oroszország előválasztásán azonban végül csak 919 szavazatott gyűjtött be.

Ne véssz a ködbe!

Egy másik színész, aki le akar paktálni a kormánypárttal, hogy parlamenti képviselő lehessen, Mihail Porecsenkov, aki titkosügynök- és izomemberszerepeivel vált híressé a tévé- és mozinézők előtt. (A 2008-as D-Day a Schwarzenegger-féle Commando orosz remake-je.)

Porecsenkov a hatásvadász hollywoodi elemeket idéző 2005-ös afganisztáni háborús film, a 9. század Adidas-cipőben rohangáló brutális kiképző őrmestereként tűnt fel. (Az Amazonon épp most fut egy hasonló tematikájú amerikai film, az Outpost).

A vásznon Porecsenkov és társai az akkori szabadságharcos (később tálibokká átvedlett) mudzsahedekkel vívtak elkeseredett csatát. 2014-ben viszont, egy videó szerint, valódi géppuskával lőtt az ukrán erőkre a frontvonalon egy „Sajtó” feliratú golyóálló mellényben.

Mihail Porecsenkov színész, ma képviselőjelölt egy moszkvai találkozón, 2020. szeptember 7-én
Mihail Porecsenkov színész, ma képviselőjelölt egy moszkvai találkozón, 2020. szeptember 7-én

Az ukrán illetékesek „terrorizmussal összefüggő” vádakat emeltek ellene, majd megtiltották, hogy belépjen az országba.

A Kommerszant májusban azt írta, hogy az Egységes Oroszország áldását adta arra, hogy Porecsenkov a központi Nyijzsnij Novgorod-i körzet képviseletében induljon a parlamenti választáson.

A nagy kérdés most az, vajon a celebekkel erősítő Egységes Oroszország feledtetni tudja-e az oroszokkal, miért is kezdenek kiábrándulni belőle.

Mike Eckel írása.
XS
SM
MD
LG