Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij újabb háborúellenes tüntetésekre buzdított


Alekszej Navalnij újabb tárgyalása a pokrovi büntetőtelepen 2022. február 15-én
Alekszej Navalnij újabb tárgyalása a pokrovi büntetőtelepen 2022. február 15-én

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető újabb háborúellenes tüntetésekre buzdított ezen a hétvégén, szerinte ugyanis csak így lehet szembeszállni az állami propagandagépezettel.

Az aktivista az ügyvédjén keresztül közzétett Instagram-bejegyzésében felszólította az embereket, hogy győzzék le a félelmüket, és vonuljanak utcára, mivel a harc „egyértelműen nem hiábavaló”.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt pedig „dühöngő őrültnek” nevezte, akit most kell megállítania a háborút ellenző orosz lakosságnak.

Navalnij hangsúlyozta: „Putyin propagandája” eltitkolja a nyilvánosság elől a február 24-én megindított ukrajnai invázió áldozatainak valós számát, illetve hazudott a háború okáról, ahogy a pusztítás mértékéről is, amelyet mindkét érintett ország számára jelent.

„Ha hiszünk a felméréseknek, akkor a konfliktus kezdetén minden harmadik ember támogatta a háborúellenes mozgalmat, és ez még azelőtt volt, hogy a háború minket is megütött volna a szankciókkal és a gazdasági katasztrófával. Még a háború legfőbb borzalmai, az anyjukhoz koporsóban hazatérő fiúk előtt” – fogalmazott.

Az OVD-Info jogvédő szervezet arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben több mint 14 ezer embert vettek őrizetbe az orosz hatóságok, amiért a háború ellen tüntettek.

Súlyos elnyomás

Alekszej Navalnijt 2021. január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A mérgezés és a sokak szerint politikailag motivált eljárás miatt az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szankciókat rendelt el orosz tisztségviselőkkel szemben.

Később két újabb, széles körben politikailag motiváltnak tartott büntetőeljárás indult Navalnij és társai ellen sikkasztás, illetve amiatt, hogy az illetékes szervek szerint szélsőséges szervezetet alapítottak. Eközben több ellenzéki politikus ellen is vádat emeltek állítólagos csalási és pénzmosási ügyek miatt.

XS
SM
MD
LG