Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnijnak két porckorongsérve is van, zsibbad a keze


Járókelők Eva Buszevics Navalnijt ábrázoló graffitije előtt Moszkva közelében, 2021. április 6-án. A bebörtönzött ellenzéki vezetőt ábrázoló kép ihletője Mihail Vrubel orosz festő 1890-ben készült képe, Az ülő démon volt
Járókelők Eva Buszevics Navalnijt ábrázoló graffitije előtt Moszkva közelében, 2021. április 6-án. A bebörtönzött ellenzéki vezetőt ábrázoló kép ihletője Mihail Vrubel orosz festő 1890-ben készült képe, Az ülő démon volt

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikusnak, Alekszej Navalnijnak két gerincsérve is van, a keze pedig egyre érzéketlenebbé válik, közölte az egyik ügyvédje, miután látogatást tett nála a börtönben. A Fehér Ház szerint az orosz kormány felel az egészségéért és a biztonságáért.

Olga Mihajlova a Dozsgy televíziónak elmondta: Navalnij visszautasította, hogy diklofenák gyulladáscsökkentőt és nikotinsavat írjanak fel neki. Szerinte ezeket a szereket már 30 éve nem alkalmazza az orvostudomány.

A 44 éves Navalnij csaknem három hétig súlyos hátfájásra és lábzsibbadásra panaszkodott ‒ közölték ellenzékiek. Március 24-én MRI-vizsgálatot végeztek el rajta, és a börtönhatóság másnap az Interfax hírügynökséggel azt közölte, hogy állapotát „stabilnak, kielégítőnek” találták.

A második koronavírustesztre várnak

Navalnij április 7-én átadta a börtönbe látogató ügyvédeinek az MRI-vizsgálat eredményét. Mihajlova szerint ez két helyen porckorongsérvet és más gerincsérülést is mutat. Navalnij magas láza csillapodott, mióta április 5-én légúti fertőzés tüneteivel a börtönkórházba vitték. Mindazonáltal a köhögés nem szűnt meg ‒ tette hozzá.

Az első koronavírustesz negatív lett, mondta Mihajlova. Most a második eredményére várnak. Szerinte Navalnij állapotán ronthat a börtönben kapott rossz orvosi kezelés. Úgy véli: a börtönhatóság attól tart, hogy egy külső szakember rámutathat arra, hogy a „borzalmas bánásmód (Navalnij) egészségi állapotának romlásához vezetett”.

Mihajlova és Vagyim Kobzev, Navalnij jogi csapatának másik tagja megerősítette, hogy Navalnij továbbra is a börtönkórházban marad.

Alekszej képes egyedül járni, de fájdalmat érez járás közben. Nagyon zavaró tényező, hogy a betegség egyértelműen tovább fejlődik, a lábai, tenyere, keze egyre érzéketlenebbé válnak" – írta a Twitteren Kobzev.

Naponta egy kilót fogy

Navalnij a múlt héten éhségsztrájkba kezdett, ami még nagyobb aggodalmat keltett az egészségi állapotát illetően. Naponta nagyjából egy kilót veszít a súlyából, mondta Kobzev.

Navalnij szövetségese levelet akart átadni a börtönnek - letartóztatták
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:54 0:00

A Fehér Ház április 7-én azt közölte, hogy „nyugtalanítónak” találja a Navalnij hanyatló egészségéről szóló jelentéseket, és sürgette az orosz hatóságokat, hogy biztosítsák az ellenzéki politikus biztonságát és egészségét.

„​Amíg börtönben van, addig az orosz kormány felel az egészségéért és jólétéért” – mondta a Fehér Ház sajtótitkára, Jen Psaki az újságíróknak.

A Fehér Ház megismételte, hogy Navalnij bebörtönzését „​politikai indíttatásúnak és súlyosan igazságtalannak” tekinti, és sürgette az orosz hatóságokat, hogy „tegyenek meg minden szükséges intézkedést a biztonsága érdekében”​.

Megkapja, amit kell, de semmi többet

Navalnij csak hónapokra van a tavaly nyári, csaknem végzetes szibériai idegméreg-támadástól. Börtönbe zárták, miután németországi gyógykezelése után januárban visszatért Oroszországba. Most az ország egyik legkeményebb büntetés-végrehajtási intézetében tartják fogva, Moszkvától mintegy 100 kilométerre keletre.

Navalnij egészségi állapota meglehetősen törékeny az ideggáz-mérgezés miatt. Vlagyimir Putyin elnököt az ellenzéki politikus azzal vádolta meg, hogy az ő utasítására akarták meggyilkolni a biztonsági szolgálat ügynökei. Ezt a Kreml tagadja.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője szerint Navalnij megkapja a szükséges orvosi ellátást, de nem részesítik megkülönböztetett bánásmódban.

Készült a TASZSZ, a Reuters, az AFP, a The Washington Post, a The Guardian és az Idel tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG