Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz orvosok szakszervezete megfelelő kezelést követel Navalnijnak


Anastasia Vasziljeva, az orosz Orvosok Szövetsége tagja és Alekszej Navalnij magánorvosa a 2. számú javítóintézet bejáratánál, 2021. április 6-án
Anastasia Vasziljeva, az orosz Orvosok Szövetsége tagja és Alekszej Navalnij magánorvosa a 2. számú javítóintézet bejáratánál, 2021. április 6-án

Az orosz Orvosok Szövetsége nevű szakszervezet azt sürgeti, hogy részesítsék megfelelő kezelésben Alekszej Navalnij börtönbe került ellenzéki politikust, akit köhögés és láz miatt áthelyeztek a betegosztályra. A börtönből tuberkulózissal több foglyot már kórházba szállítottak.

Navalnij április 5-i Instagram-bejegyzésében közölte, hogy „súlyos köhögést” és 38,1 fokos enyhe lázat diagnosztizáltak nála, miután a börtönegységben, amelyben ő is tartózkodik, már a harmadik foglyot küldték kórházba tuberkulózis gyanújával.

Szergej Rjabkov, az orvosi szakszervezet helyettes vezetője a Current Time televíziónak április 5-én elmondta, hogy bár a börtön kórházában „hivatásos orvosok” dolgoznak, a „körülmények olyanok, hogy nincs elegendő eszköz a betegek kezelésére”.

„A fegyintézet orvosi kórháza egy elszigetelt osztály. Izolálták [Navalnijt], mert egy fertőző betegség tüneteit mutatta. Ez jó, de nemcsak elszigetelésre, hanem megfelelő orvosi kezelésre is szüksége van” – mondta Rjabkov, majd hozzátette, hogy a szakszervezet a börtön közelében „humanitárius megmozdulást” tart majd Navalnij támogatására.

Navalnij cellatársainak egyötöde már kórházban van

Vlagyimir Putyin elnök leghíresebb kritikusát jelenleg a Moszkvától körülbelül 100 kilométerre fekvő 2. számú javítóintézetben tartják fogva, amely Oroszország egyik legkeményebb fegyintézete.

Navalnij elmondása szerint, amióta megérkezett, a börtönegységében tartózkodó 15 emberből hármat tuberkulózis gyanújával kórházba vittek.

Április 5-i bejegyzésében Navalnij azt írta, hogy agyagszerű zabkását és fagyasztott krumplit kapnak enni. A politikus jelenleg éhségsztrájkot tart, így próbál magának jobb feltételeket kikövetelni.

„Törvényesen garantált jogom van ahhoz, hogy a saját költségemen szakorvost hívjak. Nem adom fel ezt a jogot, mivel a börtönorvosok éppolyan megbízhatóak, mint az állami tévé” írta a 44 éves férfi az Instagramon.

Az alultápláltság és a fogyás aláássa az immunrendszer képességét a tuberkulózis legyőzésében.

Az orosz állami média szerint kényelmesek Navalnij körülményei

Navalnij korábban heveny hát- és lábfájdalmakra panaszkodott, valamint arra, hogy az őrök nem hagyják aludni.

Az ellenzéki politikus továbbá kritizálta az állami tulajdonú média friss híreit, amelyek szerint kényelmes körülmények között tartják fogva.

Navalnij ezért meghívta az állami média tudósítóit, hogy jöjjenek el a börtönbe és töltsenek el egy éjszakát a tuberkulózissal fertőzött cellatársaival.

Navalnij szövetségese levelet akart átadni a börtönnek - letartóztatták
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:54 0:00

Navalnij útja Szibériából Berlinen és Moszkván át a börtönig

Navalnijt januárban tartóztatták le az egyik moszkvai reptéren, miután hazaérkezett Németországból.

A politikust tavaly augusztusban vitték Berlinbe, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton.

Több laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzéki vezetőt azzal a novicsokként ismert idegméreggel mérgezték meg, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki, és amelyet több olyan merényletkísérletnél is kimutattak, ahol az orosz titkosszolgálatot sejtették a háttérben.

Navalnij azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára próbálták megölni, de a bizonyítékok ellenére a Kreml tagadja, hogy köze lenne Navalnij „betegségéhez”.

Putyin legfőbb kihívóját február elején 2 és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Az aktivista egy korábbi sikkasztási üggyel kapcsolatos felfüggesztett börtönbüntetését egy moszkvai bíróság váltotta letöltendőre, arra hivatkozva, hogy amíg az aktivista Németországban lábadozott, megsértette büntetésének feltételeit azzal, hogy nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál.

A sikkasztási ügyet sokan politikai indíttatásúnak tartják.

A Navalnij-ügy nemzetközi nyomást mér Moszkvára

Navalnij bebörtönzése nemzeti tiltakozási hullámot indított el. Támogatóit Oroszországban üldözni kezdték.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada számos szankciót vezetett be Oroszország ellen a Navalnij-ügy miatt.

Készült a Current Time tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG