Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navracsics Tibor: A Fidesznek bent kellett volna maradnia az Európai Néppártban


Nem jelent bírálatot a magyar kormánytól, hogy nem volt központi megemlékezés az uniós csatlakozásról, „egész egyszerűen úgy gondoljuk, hogy nincs itt semmi látnivaló” – mondja Navracsics Tibor.

Sokakkal, köztük Orbán Viktorral ellentétben úgy véli: az európai parlamenti választások nem fognak gyökeres politikai fordulatot hozni Európában. Uniós csatlakozásunk huszadik évfordulója kapcsán beszélgettünk a volt uniós biztossal, ma közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel.

Az interjú néhány fontosabb gondolata:

  1. A magyarokban sosincs eufóriaérzés, az uniós csatlakozásunkkor se és azóta se volt – véli Navracsics Tibor.
  2. A migrációs válság berobbanása óta a kormány is és az Európai Bizottság is egyre inkább a konfrontációt választotta. Mind a két fél felfedezte a politikai lehetőséget abban, hogy a másikat nem együttműködő, hanem konfrontálódó vitapartnerként jelenítette meg.
  3. A Fidesznek bent kellett volna maradnia az Európai Néppártban. A politikában nem szabad feladni ilyen pozíciókat.
  4. Már a bizottság is bánja, hogy „becsúszott a politikai mezőbe” az Erasmus.
  5. November óta nem zajlik politikai vita, válasz sem érkezik a bizottságtól. „Szerintem az Európai Bizottság fél az Európai Parlamenttől. Az Európai Parlamentnek több olyan meghallgatása volt már, amikor beidézték a biztosokat, és felelősségre vonták őket, hogy hogy mernek tárgyalni Magyarországgal. Attól tartok, hogy azok az emberek, akiknek a fejében egyébként további karriertervek vannak, úgy gondolják, hogy most inkább nem vállalják fel ezt a konfliktust.”
  • 16x9 Image

    Benyó Rita

    Benyó Rita a Szabad Európa újságírója. Két évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját az InfoRádióban kezdte, később a TV2, majd 2009 és 2011 között az MTV parlamenti és politikai tudósítójaként dolgozott. Ezt követően a Hír24 Híradójának szerkesztő-műsorvezetője, majd az ATV Heti Napló című műsorának, illetve a Jelen című hetilapnak a riportere volt. A politika mellett kulturális és gasztronómiai témákkal is foglalkozik.

XS
SM
MD
LG