Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navracsics: Felkészültünk arra, hogy Brüsszel ellenőrizni fogja a vállalásainkat


A Polgári Piknikre érkező Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a kötcsei Dobozy-kúriánál 2022. szeptember 10-én
A Polgári Piknikre érkező Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a kötcsei Dobozy-kúriánál 2022. szeptember 10-én

Szeptember 19-én kerülhetnek az Országgyűlés elé a független korrupcióellenes hatóság és a korrupcióellenes munkacsoport felállításáról szóló, vagyis az Európai Bizottságnak tett korrupcióellenes ígéretekkel kapcsolatos törvényjavaslatok – erről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt. Mint mondta, nem kapott olyan dokumentumot, amely szerint az Európai Bizottság csaknem 6400 milliárd forint felzárkóztatási forrás felfüggesztését javasolhatja a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban.

Navracsics Tibor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kijelentette: az operatív programokat hivatalosan is megküldték Brüsszelbe, ezeket most vizsgálja az illetékes főigazgatóság.

A miniszter rámutatott, hogy bár korábban szeptemberre remélt megállapodást, a határidő még nem járt le az európai bizottsági válaszadásra, amelyet szeptember 22-re ígértek. Úgy vélekedett, hogy ez akár egy-két nappal korábban is megtörténhet, szavai szerint „időarányosan jól állunk”.

Kijelentette, hogy az egész ügy a bizalom és az intenzív párbeszéd hiányából adódott. Sérelmezte, hogy a felek közötti kommunikáció az elmúlt években egycsatornássá, hangvétele pedig egyre radikálisabbá vált, de ezen sikerült javítani.

Navracsics arról számolt be, hogy a tervezett menetrend értelmében jövő hétfőn az Országgyűlés elé kerülnek a független korrupcióellenes hatóság és a korrupcióellenes munkacsoport felállításáról szóló törvényjavaslatok.

Előbbi függetlenségét szerinte az szavatolhatja, hogy vezetőjét nyílt pályázaton választják majd ki nemzetközileg elismert személyek, amiről ha jogilag nem is, politikailag az Európai Bizottsággal is egyeztetni fognak.

Navracsics szerint a kormány teljesíteni fogja november végéig-decemberig az ígéreteit

Aláhúzta: ők még hivatalosan nem kaptak eddig olyan jelentéseket, amelyekről beszámolt a sajtó, s amelyek alapján a brüsszeli testület a 2021 és 2027 között Magyarországnak járó 22,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás akár hetven százalékának (azaz több mint 6400 milliárd forintnak) a felfüggesztésére is javaslatot tehet.

Az Európai Bizottság számos forrás szerint azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő tanácsnak, hogy fagyasszák be a közösségi források valamekkora hányadát, ugyanakkor adjanak időt Magyarországnak vállalásai teljesítésére.

Navracsics ennek kapcsán kiemelte, hogy vannak intézkedések, van menetrend, a kormány teljesíteni fogja november végéig-decemberig az ígéreteit, hogy elkerüljék azt a vitát, amely az Európai Bizottság és Lengyelország között van.

„Fel vagyok készülve rá, hogy az Európai Bizottság azt a döntést fogja hozni, hogy rendben van, itt vannak a vállalások, de nézzük meg, Magyarország teljesíti-e azokat” – fogalmazott.

„Ha látják, hogy valóban az összes jogszabály megszületik, feláll a közbeszerzési integritási hatóság, akkor talán elérjük azt a bizalmi szintet, amikor a bizottság is azt mondja, hogy rendben van” – mondta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke előző napi évértékelő beszédében egyebek mellett leszögezte, hogy fontos prioritás lesz számára a küzdelem a korrupció ellen, ezért intézkedéseket fog bejelenteni az érintett közösségi jogszabályok szigorítására. „Ha hitelesek akarunk lenni, amikor arra kérjük a tagjelölt országokat, hogy erősítsék meg demokráciájukat, akkor nekünk is fel kell számolnunk a korrupciót” – hangoztatta.

Készült a 24.hu tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG