Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ne szavazzanak az AfD-re – kéri a németeket a belső elhárítás


Az AfD tagjai és támogatói Berlinben, a Bundestag, a német szövetségi parlament előtt vonulnak 2022. december 27-én
Az AfD tagjai és támogatói Berlinben, a Bundestag, a német szövetségi parlament előtt vonulnak 2022. december 27-én

A szélsőjobboldali extrémizmus jelenti a legnagyobb veszélyt a német demokráciára, a választóknak szem előtt kell ezt tartaniuk, mielőtt a nacionalista, bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) pártra szavaznának – tette közzé kedden az ország belföldi hírszerzése.

Az AfD jelenleg 18-20 százalékon áll országosan a közvélemény-kutatóknál, és jó úton halad afelé, hogy Kelet-Németország három tartományában is megnyerje a választásokat a migráció megállítását sürgető és a szerinte költséges zöldprogram megfékezését ígérő kampányával.

A szélsőjobboldali pártok Európa-szerte előretörtek, de az AfD felemelkedése különösen érzékenyen érinti Németországot náci múltja miatt.

„Az AfD egyes tagjai gyűlöletet szítanak és az összes kisebbség ellen izgatnak Németországban, különösen a migránsok ellen (…) Látjuk, hogy az AfD bizonyos tagjai antiszemita viselkedést is tanúsítanak és hirdetnek” – mondta a 2022-es jelentésüket bemutató sajtótájékoztatón Thomas Haldenwang, a belső kémügynökség, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke.

Az AfD egyelőre nem reagált az elhangzottakra.

„Látjuk, hogy az AfD egyes tagjai nagymértékben Moszkva befolyása alatt állnak, és továbbra is orosz narratívákat terjesztenek”, különösen az ukrajnai háborút illetően – tette hozzá Haldenwang.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG