Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Négy-öt százalék lesz idén az infláció az elemzők szerint


Még mindig a szolgáltatások drágulása okozza, hogy az inflációs mutató négyszázalékos szinten ragadt. Elemzők szerint idén már nem lesz alacsonyabb a ráta: négy-öt százalékos általános áremelkedést jeleznek előre.

Nyár elejére az infláció gyorsulására számítottak az elemzők, ami be is következett, igaz, kisebb mértékben, mint amit előzetesen becsültek.

A Központi Statisztikai Hivatal KSH) adatai szerint májusban a fogyasztói árak átlagosan négy százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek.

Gyorsult az infláció

Balog-Béki Márta, az MBH tőkepiaci elemzője szerint az üzemanyagok árcsökkenése 4,4 százalékos volt a vizsgált hónapban, ami nagyobb az általa várt, 3,5 százalékos csökkenésnél, míg a háztartási energia árában a vártnál (–1,5 százalék) szerényebb, 0,9 százalékos csökkenést mutatott ki a KSH. „A ruházkodási cikkek esetében kisebb árcsökkenést jelentett a statisztikai hivatal. Az élelmiszereknél stagnálásközeli értéket vártunk, ebben a kategóriában 0,1 százalékos árcsökkenést közölt a KSH” – tette hozzá.

A szolgáltatásoknál 0,9 százalékos havi drágulást mért a statisztikai hivatal, ami meghaladta a várakozásokat erre a kategóriára. A hírközlésben megfeleződött a havi drágulás mértéke (0,6 százalék), a fel nem sorolt szolgáltatások esetében is érdemben mérséklődött, azonban továbbra is magas, 2,4 százalékos volt a drágulás áprilishoz képest.

Az elemző szerint az inflációs részadatokat éves szinten vizsgálva a kosáron belül harmincszázalékos súlyt kitevő élelmiszerárak májusban is változatlanul egy százalékkal nőttek, ami részben bázishatások, részben pedig az egyre szélesebb körű árcsökkentés eredménye. Az infláción belül nyolcszázalékos súllyal szereplő szeszes italok és dohányáruk ára 3,5 százalékkal, a négyszázalékos súllyal szereplő ruházkodási cikkeké 4,7 százalékkal nőtt.

Az inflációs kosár közel ötödét képviselő egyéb cikkek (gyógyszer, testápolás, kulturális cikkek, lakásfelszerelés) és üzemanyagok összevont árkategória 5,1 százalékkal emelkedett, ezen belül az üzemanyagárak 9,2 százalékkal drágultak. A szakember szerint a 26 százalékos súllyal a második legnagyobb kategóriát jelentő szolgáltatások áremelkedése ismét 9,5 százalékot tett ki májusban, ami még mindig magasnak számít.

„A dezinflációs folyamat az általunk vártnak megfelelően már áprilisban megtört, májusban is számítani lehetett az éves inflációs index emelkedésére, az infláció azonban még az MNB inflációs célsávjában maradt” – tette hozzá Balog-Béki Márta. Az elemző továbbra is arra számít, hogy éves átlagban 4,1 százalékos lehet az inflációs ráta.

Vannak azonban kockázatok. A szolgáltatások áralakulása mellett a javuló belső kereslet is veszélyeztetheti az év közbeni dezinflációt, miközben a bázishatás is az árak emelkedésének irányába mutat. A nemzetközi élelmiszerárakban is megállt a 2023-as évet jellemző trendszerű csökkenés, és kisebb emelkedésbe váltott a FAO élelmiszerár-indexe, ugyanakkor a mértéke egyelőre elég alacsony.

Nagy János, az Erste elemzője is négy százalék feletti inflációra számít a következő időszakban. Az éves átlagos inflációt is a négy–öt százalékos sávba várja. Szerinte rövid távon a legnagyobb kérdés, hogy a másfél éves recessziós időszak után beinduló gazdaság a második fél évben mekkora teret enged a további áremeléseknek. Májusban a szolgáltatások 0,9 százalékos havi árnövekménye még mindig figyelemre méltó, amelynek hátterében „a bérdinamika mellett ismét a visszatekintő inflációval történő átárazás volt a legfontosabb tényező”.

Itt a saját lista

A Szabad Európa 2021 szeptembere óta figyeli egy húsz tételt tartalmazó, a szerkesztőség által összeállított bevásárlólistával az árak alakulását ugyanabban az üzletben.

Míg a KSH a májusi árakat közli, saját listánkkal már a júniusi árváltozásokat láthatjuk. Az általunk figyelt üzletben hosszú idő után ez volt az első hónap, amikor nem drágult egyik, általunk figyelt termék ára sem. 449 forintról 419-re csökkent a tej ára, és olcsóbb lett a mosópor is. A benzin ára a májusi 617 forintról 592 forintra csökkent.

Ezek a KSH számai

Éves alapon az élelmiszerek ára egy százalékkal nőtt, ezen belül a cukoré 29,6, a csokoládéé és kakaóé 9,8, a gyümölcs- és zöldségléé 9,5, a büféáruké 8,8, a sertéshúsé 8,6, az éttermi étkezésé 8,1, az alkoholmentes üdítőitaloké 5,6 százalékkal. A termékcsoporton belül a tojás ára 22, a liszté 19,6, a tejtermékeké 11,6, a száraztésztáé 10,6, a tejé, valamint a kenyéré 9-9, a sajté 7,4, a baromfihúsé 6 százalékkal csökkent.

A szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak, ezen belül a hírközlési szolgáltatások 14,1, a lakbér 12,8, a testápolási szolgáltatások 10,5, a járműjavítás és -karbantartás 10,3, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 9,8, a lakásjavítás és -karbantartás 9,7, a sport- és múzeumi belépők 8,2, az üdülési szolgáltatás 5,3 százalékkal.

A szeszes italok, dohányáruk ára 3,5, ezen belül a dohányáruké 3,8 százalékkal emelkedett. A gyógyszer, gyógyáruk ára 6,4, a mosó- és tisztítószereké 2,7, a testápolási cikkeké 1,8 százalékkal növekedett. A háztartási energia 2,4, ezen belül a vezetékes gáz 4,7, az elektromos energia 2,9 százalékkal olcsóbb lett.

A tartós fogyasztási cikkekért 1,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,6 százalékkal csökkent, az új személygépkocsiké 4,8, a konyha- és egyéb bútoroké 2,5, a fűtő- és főzőberendezéseké 2,4, a szobabútoroké 1,7 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 9,2 százalékkal drágultak egy év alatt.

Havi alapon is emelkedtek az élelmiszerárak, átlagosan 0,1 százalékkal, ezen belül a száraztészta 1,6, a gyümölcs- és zöldséglé 1,3, a péksütemények 0,8, a párizsi és kolbász 0,7, a csokoládé és kakaó 0,6 százalékkal többe, a tojás 1,8, az étolaj 0,8, a tej 0,7, a kávé 0,5 százalékkal kevesebbe került.

A legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal a szolgáltatások ára nőtt, ezen belül a belföldi üdülésé 3,4, a társasházi közös költség egy, a járműjavítás és -karbantartás díja 0,9 százalékkal. A háztartási energiáért 0,9, ezen belül a vezetékes gázért 1,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A járműüzemanyagok ára 4,4 százalékkal esett májusban áprilishoz képest.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG