Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Négyszázhatvan ember halt bele hétvégén a járványba Magyarországon


Oltásra váró idõs emberek a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén kialakított oltóponton 2021. február 5-én
Oltásra váró idõs emberek a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén kialakított oltóponton 2021. február 5-én

Csaknem 28 ezer fertőzött és 460 halott az elmúlt három nap járványmérlege Magyarországon. Miközben a világ próbál felkészülni az új vírusvariáns, az omikron terjedésére, itthon újabb oltási hét kezdődött.

Az elmúlt három nap alatt összesen 27.830 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.096.718 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 460 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma 34.326 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 185.141, kórházban 7438 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen.

A kormány meghosszabbította az oltási akcióhetet, december 5. vasárnapig regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között. A kormányzati járványportál adatai szerint az előző héten 784 ezren jelentkeztek oltásért, közülük 643 ezren a megerősítő harmadik oltást adatták be maguknak, 96 ezren pedig az első oltást kapták meg.

Szigorítás vár a Sinopharmmal és a Szputnyikkal oltottra Ausztriában

Jön a síszezon, szigorít az utazási feltételeken Ausztria. December 13-a után az orosz és a kínai vakcinával oltottak karanténkötelezettség nélkül már csak úgy léphetnek be az országba, ha a harmadik, mRNS-oltóanyag felvétele előtt antitestmérést is csináltatnak. Ha az antitestek megvannak a szervezetben, akkor beutazhatnak a kínai és orosz oltással rendelkezők is – írja a 24.hu.

Akik csak negatív teszttel szeretnének beutazni az országba, de nem tudják igazolni, hogy a vírusfertőzésen átestek, nem vehetik át a szálláshelyüket a sícentrumokban. A sífelvonókon kötelező lesz a maszkviselés.

„A szabadságomat akarom!” – A lezárások ellen tüntettek Európa-szerte
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:15 0:00

Határon kívül tartanák az omikront az országok

Számos európai ország függesztette fel a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat november 24-ike, az omikron vírusvariáns dél-afrikai megjelenése óta. Pénteken az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is lezárta határait a térségből érkezők elöl.

Magyarországon két hét karantén vár a Botswanai Köztársaságból, a Dél-afrikai Köztársaságból, a Szváziföldi Királyságból, a Lesothói Királyságból, a Mozambiki Köztársaságból, a Namíbiai Köztársaságból, valamint a Zimbabwei Köztársaságból érkezőkre, akkor is, ha a kötelező egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját.

Az Egészségügyi Világszervezet ugyanakkor a határok nyitva tartására szólított fel vasárnap. A WHO azt várja az országoktól, hogy kockázatfelmérésen alapuló tudományos megközelítéssel álljanak a kérdéshez.

"Létfontosságú, hogy támogassuk az adataikat átlátható módon kezelő országokat, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk: időben kapunk meg fontos adatokat" – figyelmeztetett a WHO.

XS
SM
MD
LG