Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Negyvenmilliárd dolláros segélyt szavazott meg az amerikai képviselőház Ukrajnának


Egy lerombolt lakóháztömb a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. március 30-án
Egy lerombolt lakóháztömb a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. március 30-án

Az amerikai képviselőház egyértelműen támogatta a negyvenmilliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának. A képviselők a Joe Biden elnök által eredetileg kért összegnél is magasabb támogatást hagytak jóvá, ezzel is jelezve a kétpárti elkötelezettséget Vlagyimir Putyin orosz elnök három hónapja tartó véres inváziójának megállítására.

A törvényjavaslatot 368 igen, 57 nem arányban támogatták, ezzel hétmilliárd dollárral többet biztosítva Biden áprilisi kérésénél. Az összeget egyenlően osztanák el a katonai és a humanitárius programok között. A törvénytervezet katonai és gazdasági támogatást nyújtana Ukrajnának, valamint regionális szövetségeseinek, biztosítaná az utánpótlását a Pentagon által már leszállított fegyvereknek, és ötmilliárd dollárt adna a globális élelmiszerhiány kezelésére, amelyet a háború okozott, megbénítva Ukrajna jelentős termelését.

A képviselőházi vita azt a nézetet tükrözte, amellyel mindkét párt egyetért: az Egyesült Államoknak még az Ukrajna melletti kiállásnál is több forog kockán.

„Az ukrán népnek szüksége van ránk, rettentően szükségük van a támogatásunkra – mondta a demokrata Rosa DeLauro képviselő, a költségvetési bizottság elnöke. – Vlagyimir Putyint és cimboráit felelősségre kell vonni. Ez a törvényjavaslat ezt teszi a demokrácia védelmével, az orosz agresszió korlátozásával és saját nemzetbiztonságunk megerősítésével” – tette hozzá.

„Miután Kína, Irán és Észak-Korea is figyeli a válaszunkat, meg kell mutatnunk a világnak, hogy Amerika határozottan kiáll szövetségesei mellett, és megteszi a szükséges lépéseket külföldön is érdekeink védelmében” – mondta a republikánus Kay Granger képviselő.

Az új törvényjavaslat hatmilliárd dollárt biztosít az ukrán hadsereg felfegyverzésére és kiképzésére, 8,7 milliárd dollárt az Ukrajnába szállított amerikai fegyverek utánpótlására és 3,9 milliárd dollárt a térségbe telepített amerikai erők számára.

Emellett 8,8 milliárd dollár gazdasági támogatást nyújt Ukrajnának, négymilliárd dollárral segíti Ukrajnát és szövetségeseit fegyverek és felszerelések vásárlásában, valamint kilencszázmillió dollárt biztosít az Egyesült Államokban élő ukrán menekültek lakhatására, oktatására és egyéb szükségleteikre.

A törvényjavaslat azután született meg, hogy Washington egyre határozottabban hangoztatta célját és hajlandóságát, hogy még hatékonyabb fegyverekkel segítse Ukrajnát. Lloyd Austin védelmi miniszter nemrég azt mondta, hogy az Egyesült Államok egy meggyengült Oroszországot szeretne látni, amely nem tudja egyhamar helyreállítani képességét más országok megtámadására.

Az Ukrajnának szánt segélyek szenátusi jóváhagyása biztosnak tűnik, mindkét párt politikusai szerint gyorsan kell cselekedni. „Mivel Putyin iszonyatosan felgyorsítja horrorisztikus és brutális műveletét Ukrajnában, az idő a legfontosabb” - mondta a demokrata Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke.

Az ugyanakkor nem volt világos, hogy a szenátus mikor lépne, és lehetséges, hogy módosítanak a törvényjavaslaton, mivel a szenátus kisebbségi vezetője, a republikánus Mitch McConnell ragaszkodott ahhoz, hogy az intézkedés szigorúan csak a háborúra összpontosítson.

„Úgy gondolom, hogy jó úton haladunk ahhoz, hogy ez megtörténjen – mondta McConnell újságíróknak. – Meg kell tisztítani a nem a célhoz tartozó dolgoktól, közvetlenül ahhoz kell kapcsolódnia, hogy az ukránok megnyerjék a háborút” – tette hozzá.

Az új jogszabály csaknem 54 milliárd dollárra emelné az amerikai támogatást a kongresszus által márciusban elfogadott 13,6 milliárd dolláros csomaggal együtt. Ez körülbelül hatmilliárd dollárral több, mint amennyit az Egyesült Államok 2019-ben az összes külföldi és katonai segélyre költött. Ez a teljes szövetségi költségvetés mintegy egy százaléka.

Leningrád II. világháborús ostrománál is rémesebb, ami Mariupolban történik, mondja a holokauszttúlélő
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:40 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG