Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem alakít ki repüléstilalmi zónát az USA Ukrajna felett


Orosz MiG–29-esek légi parádén Moszkvában 2021 júliusában
Orosz MiG–29-esek légi parádén Moszkvában 2021 júliusában

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint Kijev újabb kérése ellenére Washington nem hajlandó támogatni repüléstilalmi zóna létrehozását Ukrajna felett, mivel ez teljesen új szintre emelné az Oroszországgal való konfliktust.

A február 24-én kezdődött orosz inváziót követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is szorgalmazta, hogy a NATO alakítson ki repüléstilalmi zónát Ukrajna felett. Március 4-én megismételte a kérést, miután Oroszország lőtte Európa legnagyobb atomerőművét.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivóje azonban az RFE/RL-nek adott brüsszeli interjúban azt mondta, hogy bár a Nyugat mindent megtesz, hogy segítsen Ukrajnának megvédeni magát, „a NATO erőinek potenciális kapcsolatba vagy konfliktusba hozása Oroszországgal teljesen új szintre emelné ezt a konfliktust. Ez nem olyasmi, amire az Egyesült Államok hajlandó.”

"Apa, ne halj meg!" – videón, ahogy orosz katonák menekülő ukrán civilekre lőnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:46 0:00

Atomerőművet, civil épületeket bombáztak

Price videóüzenetét a NATO-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján vették fel. A belga fővárosban tartott találkozó azután vált még sürgetőbbé, hogy a délkeleti Zaporizzsja városában Európa legnagyobb atomerőműve körül robbanások világították meg az éjszakai égboltot, miközben orosz csapatok nyomultak előre Dél-Ukrajnában, és másutt több várost bombáztak.

Price szerint az, hogy az orosz tüzérség eltalálta az atomerőművet, „mély aggodalomra ad okot, és arról szól, hogy ennek a konfliktusnak véget kell vetni”.

„Az oroszoknak deeszkalálniuk kell a polgári lakosságot fenyegető kockázatot azon túl, ami már bekövetkezett. Ez súlyos, súlyos következményekkel jár” – mondta.

Deeszkalációra van szükség

Price elmondta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei is folytatni fogják a szankciók szigorítását Moszkva agresszív fellépése miatt, figyelmeztetve, hogy „ha Putyin elnök tovább eszkalálódik, mi is fokozni fogjuk a válaszlépéseinket”. Hozzátette azt is, hogy a Nyugatnak a diplomáciai utat is nyitva kell tartania, még akkor is, ha a diplomácia „valószínűleg nem jár sikerrel ilyen kényszerítő körülmények között, amikor Oroszország továbbra is rakétákat lő ki, bombákat lő, miközben erői tovább nyomulnak előre Ukrajnán belül, és újabb katonákat küld orosz területről Ukrajnába”.

„Amire szükségünk van, az a deeszkaláció, vagyis az ellenségeskedés beszüntetése, az orosz erők visszavonulása. Ezt kell látnunk ahhoz, hogy ez a diplomácia ígéretes legyen” – mondta Price.

XS
SM
MD
LG