Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem állítják le Paks 2. építését, a Nemzetközi Beruházási Bankot sem tiltják ki


Szergej Lavrov orosz és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Budapesten 2021. augusztus 24-én
Szergej Lavrov orosz és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Budapesten 2021. augusztus 24-én

Felelőtlennek nevezte Szijjártó Péter azokat, akik az orosz gázszállítás és a paksi bővítés leállítását kezdeményezték. A külgazdasági és külügyminiszter a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság budapesti ülését követő sajtótájékoztatón beszélt erről. Kérdésre válaszolva azt is közölte, az orosz Nemzetközi Beruházási Bank sem szerepel a szankciós listán.

„Szeretném világossá tenni, hogy ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, akkor nem fog működni az ipar és akkor nem lesznek munkahelyek (…) Ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, akkor brutális energiaár-emelkedés következik” – mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter felelőtlennek nevezte azokat, akik a gázszállítás és a paksi bővítés leállítását kezdeményezték, mert szerinte ezzel veszélybe sodornák Magyarország biztonságos energiaellátását.

A politikus a Moszkvával megkötött, hosszú távú földgázszállítási szerződésre vonatkozó kérdésre az ATV-nek azt mondta, a Gazprom nem szerepel az Európai Unió szankciós listáján, ezért nincs ok arra, hogy kételkedjenek a korábban megkötött földgázszállítási szerződés betartásában.

Marad a Nemzetközi Beruházási Bank

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt is közölte, hogy az orosz Nemzetközi Beruházási Bank sem szerepel az uniós szankciós listán. A minap tüntetés volt az ellenzék által kémbankként emlegetett pénzintézet budapesti székháza előtt. Szijjártó úgy fogalmazott, hogy mára meglett a brüsszeli szankciós politika első áldozata, a magyarországi és ausztriai Sberbank.

"Nagyon komolyan veszi a boom szót a boomerben" – háború-ellenes tüntetés a kémbank előtt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:51 0:00

A külgazdasági és külügyminiszter a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság budapesti üléséről szólva egyebek között elmondta: megállapodtak a határátkelés felgyorsításában: a röszkei és a tompai átkelőnél technológiafejlesztést és kapacitásbővítést hajtanak végre, Hercegszántónál pedig lehetővé teszik a teherforgalmat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG