Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyugalomra intett Áder János: „Nem érdemes egy bajból kettőt csinálni”


Áder János magyar és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2019. május 20-án
Áder János magyar és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2019. május 20-án

Elismeréssel beszélt a magyarok segítőkészségéről az államfő. Áder János azt mondta, Magyarországot semmilyen felelősség nem terheli a háborúért, nincs olyan döntése a NATO-nak vagy az Európai Uniónak, amelyet Magyarország ne támogatott volna, az ellentétes híreket álhírnek nevezete.

Áder János a Kossuth rádió műsorában mindenkit arra kért, hogy a kipróbált, a segítségnyújtásban nagy tapasztalattal bíró segélyszervezeteken keresztül adakozzon, hogy a segítség biztosan célba érjen.

Mint mondta, a segítségnyújtást a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) fogja össze, a munkában döntő szerepe van a hat nagy karitatív szervezetnek, a Katolikus Karitásznak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Vöröskeresztnek, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, a Magyar Református Szeretetszolgálatnak és a Baptista Szeretetszolgálatnak.

Áder János az MTI beszámolója szerint megköszönte a segélyszervezeteknek, a katonáknak, a rendőröknek, az önkormányzatoknak, a kormányhivataloknak és a katasztrófavédelem munkatársainak az elmúlt napokban végzett munkát. Köszönetet mondott az adakozó magánszemélyeknek és vállalkozóknak, kiemelve a Béres Alapítványt, amely húszmillió forint értékű gyógyszert ajánlott föl a bajbajutottaknak.

Megemlítette a MÁV-ot, amely eddig tízezer embert szállított el ingyen a határról, és a Volánt, amely szintén részt vesz a menekültek utaztatásában.

Nyugalomra intett és az álhírekre figyelmeztetett

Az államfő azt mondta, hogy a Magyarországra menekülőknek elsősorban biztonságos lakhatásra, az utazásuk megszervezésére, élelmiszerre, gyógyszerre, sok esetben orvosi ellátásra, anyagi támogatásra van szükségük.

Áder János szerint a háború legdrámaibb következménye, hogy szétszakítja a családokat. A hadköteles férfiak nem jöhetnek át a határon, nem menekülhetnek együtt a feleségükkel, gyermekeikkel. Ezért a kapcsolattartásban is segíteni kell őket. Ugyanakkor az emberek továbbra is bizonytalanságban és félelemben élnek Kárpátalján, és az államfő felelőtlenségnek nevezte hamis hírekkel tovább növelni a bizonytalanságukat. Kérte, hogy mindenki igyekezzen pontos információkat szerezni, és nem felülni az álhíreknek.

Áder János azt mondta, a háborúért semmilyen felelősség nem terheli Magyarországot. Magyarország része az Európai Uniónak, tagja a NATO-nak, és nincs olyan döntése a két szervezetnek, amelyet ne támogatott volna vagy amelyet vétójával megakadályozott volna. Az ezzel ellentétes híreket álhírnek nevezte.

Nyugalomra is intett, mert a háborús helyzetből ugyan logikusan következik a félelem, „nem érdemes egy bajból kettőt csinálni”.

Segélyszállítmányok, diplomáciai egyeztetések

Áder János az interjúban elmondta, hogy vasárnap megérkezett Magyarország első jelentős, harminctonnás élelmiszer-szállítmánya Kárpátaljára. Nagy mennyiségű üzemanyagot is küldött Magyarország, mert a háború miatt nincs annyi, hogy működtetni tudják a rendőr-, a mentő- és tűzoltóautókat. Újabb hatszázmillió forint értékű segélyszállítmányt állít össze a magyar kormány.

Hozzátette: folynak a diplomáciai egyeztetések, hogy béke legyen, később pedig komoly feladat lesz a menekültek hazatérésének megszervezése és az ország újjáépítése a háborús pusztítás után. Ehhez is szükség lesz nemzetközi összefogásra, az előkészítő diplomáciai munkát már most el kell kezdeni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG