Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem csitulnak a harcok Kelet-Ukrajnában, mindkét fél szerint nehéz a helyzet


Ukrán katonák lövik az orosz állásokat Bahmutnál 2023. március 10-én
Ukrán katonák lövik az orosz állásokat Bahmutnál 2023. március 10-én

Több mint száz támadást visszavert az elmúlt 24 órában az ukrán hadsereg a nagyjából nyolc hónapja hevesen ostromlott Bahmutnál. A helyzetet a térségben mindkét fél nehéznek jellemezte.

„Védelmi erőink az utóbbi nap folyamán százkét támadást vertek vissza. Az ellenség nem hagyott fel a próbálkozással a város elfoglalására” – írta jelentésében a kijevi vezérkar, rámutatva, hogy az oroszok „jelentős veszteségeik” ellenére folytatják az offenzívát.

A Donyecki terület más részein is intenzív összecsapások dúlnak, főleg Limannál, Avdijivkánál, Marijinkánál és Sahtarszknál.

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka kijelentette, hogy Bahmutnál és környékén a helyzet továbbra is nehéz, folyamatosan támadják az állásokat a Wagner-csoport orosz katonai magánvállalat zsoldosai, az előretörési kísérleteket azonban rendre megakasztják tüzérséggel, harckocsikkal és egyéb eszközökkel.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője kemény harcokról számolt be a TASZSZ hírügynökségnek, hangsúlyozva, hogy az ukrán haderő „végtelen mennyiségű” tartalékost vezényel a régióba.

Ehhez kapcsolódóan: A Wagner-csoport vezetője elismerte, hogy övé a szentpétervári trollgyár is

„Nehéz a helyzet Bahmutban, rendkívül nehéz, az ellenség minden egyes méterért megharcol. Minél közelebb érünk a városközponthoz, annál keményebb a harc, annál több tüzérséget és tankot vetnek be ellenünk” – nyilatkozott az orosz elnökhöz hű üzletember.

„Az ukránok végtelen mennyiségű tartalékost küldenek. De haladunk előre, nem fedjük be szégyennel az orosz haderő dicsőségét” – tette hozzá.

Prigozsin: „Ha a Wagner-csoport kivonul Bahmutból, az egész front összeomlik”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:13 0:00

A brit hírszerzés értesülései szerint a Vlagyimir Putyin séfjeként is ismert oligarcha és az orosz védelmi minisztérium között fennálló konfliktus miatt a vállalat nagy valószínűséggel már nem toborozhat a börtönökben az emberveszteség pótlása céljából, ahogy korábban tette.

„Ha a tilalom tartós lesz, akkor Prigozsin valószínűleg a Wagner ukrajnai műveleteinek visszafogására fog kényszerülni” – húzták alá, illetve arra is kitértek, hogy az Ukrajnába vezényelt orosz rabok mintegy fele már életét veszthette.

Moszkva már tavaly nyár óta szinte szünet nélkül támadja Bahmutot, és az év eleje óta újabb offenzíva keretében, megkettőzött erőfeszítéssel próbálja bevenni a lassan egyfajta XXI. századi vérszivattyúvá váló várost. Elemzők szerint azonban ennek nem lenne igazi stratégiai jelentősége, inkább szimbolikus győzelem lenne, ami kihatással lehetne a harci morálra is.

Az inváziós erők egyebek mellett Herszon várost is lőtték vasárnap, két civil meghalt, három másik pedig megsebesült.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna tagadja, hogy köze lenne az Északi Áramlat elleni szabotázshoz

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára erős kételyeit fejezte ki azon jelentések kapcsán, amelyek szerint az amerikai és a német titkosszolgálatok úgy hiszik, hogy egy ukránbarát csoport áll az Északi Áramlat gázvezeték tavalyi felrobbantása mögött.

Kiemelte, hogy a Kreml még mindig nem tudja, hogy pontosan ki a felelős, de Ukrajna nem nyert volna semmit a szabotázsakcióból.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG