Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem elég többé a személyi, ha Londonba utazna


Tower Bridge
Tower Bridge

Péntektől nem használhatják a személyi igazolványukat a beutazáshoz a brit határállomásokon azok az EU-állampolgárok, akik nem Nagy-Britanniában élnek.

Ugyanakkor azok az uniós állampolgárok, akik törvényesen letelepedtek Nagy-Britanniában, legalább 2025-ig használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz.

Több mint 155 ezer magyar

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az uniós polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – letelepedett státusért – kell folyamodniuk.

A brit belügyminisztérium friss összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül augusztus 31-ig 6.159.800-an adtak be letelepedési kérelmet, köztük több mint 155 ezer magyar állampolgár van.

Könnyű hamisítani

A brit határrendészeti hatóság tapasztalatai szerint a személyi igazolványokkal követik el a legtöbb visszaélést.

A brit határellenőrzési pontokon tavaly felfedezett hamis személyik csaknem fele az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiban, illetve Svájcban készült.

Az MTI felhasználásával.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG