Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem értik a cukrászdák, kocsmák, miért kell jelenteniük, hány fröccs és sütemény fogyott


Január 1-je óta adatszolgáltatásra kötelezik a kocsmákat, cukrászdákat és a kis éttermeket. Minden rendelés után el kell küldeniük a turizmusért felelős állami szervnek, hogy mennyi sört, hány sütit fogyasztanak a vendégek, mennyibe kerül a rántott hús.

Maga az adatszolgáltatási kötelezettség nem új, tavaly nyáron jelent meg a Magyar Közlönyben az erről szóló rendelet, amelyet szakaszosan vezetett be a kormány. 2023. július 1-jétől azokra a turisztikai vállalkozásokra vonatkozott a kötelezettség, amelyek vendéglátásból vagy jegyértékesítésből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a százmillió forintot.

Január 1-je óta azonban a 12–100 millió forint közötti nettó árbevétellel rendelkező vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók is kötelesek adatokat küldeni. Az érintettek, szakmai szervezetek véleményét Wiedemann Tamás írta meg, őt kérdeztük podcastunkban.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

Nem értik a cukrászdák, kiskocsmák, miért kell jelenteniük, hány korsó sör és mennyi sütemény fogyott
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:09:50 0:00
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG