Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem fél a letartóztatástól az ukrajnai stratégiát kritizáló orosz politikus


Borisz Nagyezsdin
Borisz Nagyezsdin

Az egykori liberális orosz törvényhozó kijelentette, hogy nem fél a megtorlástól a nagy hullámokat verő minapi megjegyzései miatt, amelyekkel megkérdőjelezte a hadvezetés ukrajnai stratégiáját, és béketárgyalásokat sürgetett.

Borisz Nagyezsdin az NTV állami televízió vasárnapi műsorában úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin elnököt félrevezették a hírszerző szolgálatok, amelyek feltehetőleg arról tájékoztatták, hogy nem kell jelentős ellenállásra készülni Ukrajnában. A politikus emellett a harcok beszüntetésére és diplomáciai rendezésre szólított fel.

Megjegyzései sokakat megleptek Oroszországban, ugyanis az invázió februári kezdete óta bevezetett, hosszú börtönbüntetéseket kilátásba helyező törvényekkel szigorúan elfojtják a hadsereg bevetésére vonatkozó kritikákat.

A politikailag motivált letartóztatásokat nyomon követő OVD-Info tájékoztatása szerint eddig kilencven büntetőeljárás indult „hamis információk terjesztése” miatt a háborúval kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben több orosz tisztségviselő is azzal vádolta meg Kijevet, hogy nem hajlandó tárgyalni, Dmitrij Medvegyev korábbi elnök ugyanakkor például azt mondta, hogy ennek előfeltétele a teljes kapituláció lenne.

Nagyezsdin arról számolt be kedden az AP hírügynökségnek, hogy a tűzszüneti tárgyalások „mindig és mindenhol lehetségesek”, más kérdésekben, például a még 2014-ben elcsatolt Krím félsziget státuszát illetően azonban jóval nehezebb lenne megállapodásra jutni.

„Tárgyalások ezekről a kérdésekről? Ezek most teljességgel valószerűtlenek” – szögezte le.

Továbbá hangoztatta, hogy nem sértett meg semmilyen jogszabályt. „Egyetlen darab hamis állítás sem hangzott el. Teljes mértékben nyilvánvaló tényekről volt szó” – közölte.

A harctéri kudarcok hatására egyre több helyről fogalmaznak meg óvatos bírálatokat az elnökkel és a hadvezetéssel szemben.

Előző héten egy szentpétervári kerületi tanács hét képviselője kezdeményezte, hogy Putyint vonják felelősségre hazaárulás miatt, és mozdítsák el hivatalából. Azóta mindegyiküket beidézte a rendőrség, ötük ellen vádat emeltek a „hadsereg hiteltelenítése” miatt.

Egy moszkvai tanács pedig nemrég határozatot fogadott el, ebben lemondásra szólították fel Putyint, amiért politikája miatt Oroszországot „ismét félni és gyűlölni kezdték” a világban, így „gyakorlatilag visszakerültek a hidegháború korszakába”.

Nyaralás fegyverropogásban – a Krím elveszett szezonja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:06 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG