Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem felelt meg a valóságnak Kövér László kiszivárgott beszédének hivatalos leirata


Kövér László házelnök az Országgyűlésben 2020. szeptember 21-én
Kövér László házelnök az Országgyűlésben 2020. szeptember 21-én

Kikerült az Országgyűlés elnökének honlapjára Kövér László korábban kiszivárgott, botrányt okozó beszédének leirata, amely azonban több ponton eltért az elhangzottaktól.

A HVG.hu cikke szerint a titkosszolgálati vezetők előtt elmondott, tavaly februári beszéd nyilvánosságra hozatalát követően hamar kitették a hivatalos weboldalra annak leiratát, viszont bizonyos részei nem feleltek meg a Direkt36 által megszerzett hangfelvételnek.

Az Országgyűlés sajtóirodája elismerte, hogy Kövér László felolvasás közben változtatott a beszéden „néhány, az érdemi részt nem érintő ponton”, és ezek hozzájuk nem jutottak el. A lap kérdéseinek beérkezése után felkerült a honlapra egy pontosabb változat, de ez még mindig nem egyezik teljes mértékben a valóságban elhangzottakkal.

A nagy visszhangot kiváltó beszédben Kövér László egyebek mellett arról beszélt a magyar polgári titkosszolgálatok jelenlegi és korábbi vezetői előtt, hogy a Fidesz politikai ellenfelei jelentik a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt Magyarország számára.

Az ellenzék az ügyben feljelentést tett. A kormánypárt politikusai szerint ugyanakkor semmi kivetnivaló nincs a beszédben, amelynek leiratát rövid időn belül közzé is tették. Reagált emellett a belügyminisztérium is, e szerint a szolgálatok munkatársainak nem kell értelmezniük, kommentálniuk ünnepi beszédeket, közéleti megnyilvánulásokat, esküjükhöz híven kell végezniük a tevékenységüket.

Sokak szerint a publikált szöveg érzésre több ponton enyhült az elhangzottakhoz képest, például számos jelző kikerült a beszédből. A HVG ismertetése szerint egyebek mellett egyáltalán nem szerepelt a leiratban egy, a nyugati világot ekéző mondatrész, bekerült viszont egy jókívánság a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársaira és családtagjaikra vonatkozóan.

Készült a HVG és a Telex tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG