Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem fogadja szivárványos stadion Münchenben a magyar válogatottat


Az Allianz Arena Münchenben, 2021. március 20.
Az Allianz Arena Münchenben, 2021. március 20.

Az UEFA elutasította a müncheni városi tanács kérelmét, hogy a német nagyváros stadionját szivárványos színekkel világítsák ki az Európa-bajnokságon, Németország Magyarország elleni utolsó csoportmérkőzésén.

Az indoklás szerint az UEFA megérti a javaslat szándékát, de annak politikai kontextusa miatt „el kell utasítania a kérést”.

Mint nyilatkozatában az európai futballirányító testület fogalmaz, „az UEFA politikailag és vallásilag semleges szervezet. (...) Tekintettel ennek a kérésnek a politikai kontextusára – a magyar nemzeti parlament döntését célzó üzenetre – az UEFA-nak el kell utasítania.”

Dieter Reiter müncheni polgármesternek a tanács nevében benyújtott kérelme világossá tette, hogy a magyar törvényhozók múlt héten elfogadott törvénye ellen tiltakoztak, amely megtiltja a kiskorúakkal való bármilyen homoszexualitást vagy nemi irányultságot ábrázoló tartalom megosztását. A törvényt az emberi jogi csoportok LMBTQ-ellenes diszkriminációnak minősítették.

Az UEFA úgy véli, hogy „a megkülönböztetés ellen csak másokkal szoros együttműködésben lehet küzdeni”, és azt javasolta, hogy München világítsa meg a szivárvány színeivel a stadiont a meleg büszkeség, a Christopher Street Day napján, június 28-án vagy július 3–9. között, a Christopher Street Day hetére.

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott a pedofilellenes törvénycsomagba szinte az utolsó pillanatban bekerült javaslatokkal, amelyek súlyosan sértik az LMBTQ emberek jogait és ellehetetlenítik az iskolai érzékenyítést.

Civil és jogvédő szervezetek orosz propagandatörvényhez hasonlították a jogszabályt, amelyben egyebek között az szerepel, hogy Magyarországon tilos elérhetővé tenni a 18 éven aluliak számára olyan tartalmat, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg. Betiltja az iskolai LMBTQ-témájú oktatási programokat és társadalmi célú hirdetéseket is.

XS
SM
MD
LG