Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem hagyják a strandjukat a földváriak, megtámadják a kikötőépítést engedélyező határozatot


Fürdőzők egy balatonföldvári strandon a nyári szezon elején, 2017. május 19-én
Fürdőzők egy balatonföldvári strandon a nyári szezon elején, 2017. május 19-én

A bíróság korábban elkaszálta, a megyei kormányhivatal azonban most mégis két nap alatt újra kiadta azt az engedélyt, amelynek értelmében 175 férőhelyes kikötő épülhet a balatonföldvári strand területén. A Szabad Európa megtudta, hogy a civilek nem hagyják annyiban. Harminc napjuk van a fellebbezésre, de sokkal előbb meglépik, ám a fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.

Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke a Szabad Európának elmondta, hogy harminc napjuk van a fellebbezésre, és ragaszkodni fognak ahhoz, hogy ismét a Pécsi Közigazgatási Bíróság elé kerüljön az ügy. Ez az a grémium, amely szeptemberben kétéves folyamat után hatályon kívül helyezte a Veszprém Megyei Kormányhivatal építési engedélyét.

A beruházás a balatonföldvári Nyugati strandon valósulna meg, gyakorlatilag kettévágva egy 175 férőhelyes kikötő építésével. Amikor szeptember a Pécsi Közigazgatási Bíróság hatályon kívül helyezte az építési engedélyt, egyebek között azzal indokolta a döntést, hogy az szembemegy a helyi önkormányzat építési szabályzatával, és megváltoztatná a strand funkcióját.

Ennek ellenére – ahogy arról az RTL beszámolt – a Veszprém Megyei Kormányhivatal néhány napja újra kiadta az engedélyt a kikötőépítésre. Mindössze két nap elég volt az előzetes engedélyeztetési eljáráshoz, a 26 oldalas indoklásban pedig Herényi Károly szerint teljesen figyelmen kívül hagyták a korábbi bírósági döntés indokait.

Témába vág: „Jóléti vízfelület” – bevezették a Balatont az MNB akarattyai konferenciaközpontjához

A földvári önkormányzat adóemelést lengetett be, ha nem épül meg a kikötő

Az önkormányzat álláspontja szerint a kikötő létesítése összhangban van az önkormányzati szabályokkal. Az önkormányzat honlapján szeptember végén megjelent közleményben úgy fogalmaznak, hogy „a húsz éve napirenden lévő beruházás megvalósítása, különösen a mostani gazdasági helyzetben, létkérdés Földváron. A beruházás esetleges elmaradása hosszú távon évtizedekkel vetné vissza a város fejlődését.”

Ha nem épül meg a kikötő, az önkormányzat szerint az elmaradó bevételek miatt akár drasztikus helyi adóemelésre és megszorításokra is szükség lehet.

Ez is érdekelheti: „Aliga Trianonját” akadályoznák meg a kiszorítástól tartó civilek

A civilek szerint tízezrek nyaralása kerül veszélybe

E-kikötő építéséről szól a beruházás, de a civilek szerint a 175-ből csak 15 férőhely lenne elektromos hajóké. Az építkezés során százméternyi partszakasz válna fürdőzésre alkalmatlanná, kéthektárnyi vízterületet venne el a tóból, és több ezer ember földvári nyaralását lehetetlenítené el.

A civilek fellebbezésének a beruházásra nincs halasztó hatálya, ugyanakkor Herényi Károly tudomása szerint egy másik vízügyi engedélyt is megtámadott a part menti, több mint háromszáz ingatlanból álló lakóközösség tagjainak egy része.

„Ha ezt lehet, akkor elveszett a teljes természetvédelem” – Környezetvédők a bizonytalan sorsú Fertő tavi beruházásról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:23 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG