Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Jóléti vízfelület” – bevezették a Balatont az MNB akarattyai konferenciaközpontjához


Egy fürdőző besétál az októberi Balatonba és onnan nézi a tó víztükrén csillogó aranyhidat 2017. október elsején
Egy fürdőző besétál az októberi Balatonba és onnan nézi a tó víztükrén csillogó aranyhidat 2017. október elsején

A volt MÁV üdülő területén épül a Magyar Nemzeti Bank Oktatási és Konferenciaközpontja. A munkálatok a befejezéséhez közelednek, a területről készült felvételeken látni, hogy az egyébként part menti ingatlanra bevezették a Balaton vizét.

Ahogy a 24.hu írja, a terület egy részén korábban csónakkikötő működött, de az nem nyúlt be ennyire a partra ilyen mélységben. Ezt a medret alakították, vezették tovább és betonozták körbe, hogy az a jegybanki komplexumon, egy medencére emlékeztető építményben végződjön. Már fel is töltötték a tó vizével.

A hírportál kiderítette, hogy 2018 októberében „a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság objektumazonosító jelet állított ki nyílt csatorna kibővítése és kotrása, a csatorna mentén függőleges partfal és lépcső kiépítése tárgyában”.

A bővítésre és egy „jóléti vízfelület” kialakítására a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adott engedélyt. Azt írták, hogy „a csatorna végén egy jóléti vízfelület és a kapcsolódó lépcsős part kialakítására a vízügyi és vízvédelmi hatósági hatáskörrel rendelkező Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – kérelemre, a jogszabályi követelményeknek megfelelő dokumentációs melléklet alapján – vízjogi létesítési engedélyt adott”.

A portál a beruházással kapcsolatban kereste Balatonakarattya Fidesz-KDNP-s polgármesterét Matolcsy Gyöngyit, de a jegybankelnök volt felesége nem válaszolt kérdéseikre, ahogyan az MNB Ingatlan Kft. sem.

A hírportál felveti, vajon az MNB sikerén felbuzdulva a jövőben érkeznek-e majd vízjogi létesítési engedélyre irányuló kérelmek a hatóságokhoz más vízparti ingatlanok tulajdonosaitól, akik esetleg szintén bevezetnék a tó vizét a telkükre.

Egy szakértő szerint egyébkét a Balaton „kilendülése” esetén a területet a csatornán át könnyen eláraszthatja a víz.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG