Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem hozta lázba az ellenzéket az MSZP előválasztásos ötlete


Az Egységben Magyarországért, a Mi Hazánk és a Fidesz–KDNP választási plakátja Budapesten, a Nagykőrösi úton 2022. március 30-án
Az Egységben Magyarországért, a Mi Hazánk és a Fidesz–KDNP választási plakátja Budapesten, a Nagykőrösi úton 2022. március 30-án

A DK teljesen elutasító az MSZP előválasztási kezdeményezésével kapcsolatban a helyhatósági választások előtt, mások szerint most nem ezzel kellene foglalkozni, van, aki a „részletek ismeretében” nyilatkozna.

Januárban minden ellenzéki pártot tárgyalóasztalhoz ültetne az MSZP, hogy megállapodjanak a 2024-es helyhatósági választásokat megelőző előválasztásokról – írtuk két napja. A szocialisták szerint ugyanis – ahol nincs eleve konszenzus abban, ki legyen a közös ellenzéki polgármesterjelölt – így kellene kiválasztani az indulókat.

Legfőbb érvük az, hogy az előválasztás mutatja meg legjobban, ki az a jelölt, aki a legnagyobb eséllyel veszi fel a harcot a fideszes indulóval. Az MSZP legszívesebben az EP-választásokon is közös listán indulna a többiekkel, mert szerintük így van a legnagyobb esély mandátumokat elvenni a Fidesztől. A bejelentés után megkerestük a többi ellenzéki pártot.

Nem

A DK azt válaszolta, hogy „2019-ben tárgyalásos úton döntöttünk a helyben induló jelöltekről, akkor csak ritka kivétel volt, egy-két helyen az előválasztás. Mégis előválasztás nélkül nyertünk Salgótarjánban, Tatabányán, Érden, Szegeden, Pécsen, Dunaújvárosban, Miskolcon, Szombathelyen, Egerben és a fővárosi kerületek többségében is.” A párt szerint „ha ez a modell jól működött három éve, akkor jól fog működni most is, ezt a modellt kell követnünk, tárgyaláson kell dönteni a közös jelöltekről”.

Az MSZP szerint az akarja valóban leváltani a kormányt, aki előválasztásokat is szeretne.

„A 2024-es választások még messze vannak, és sokkal aktuálisabb problémái is vannak az embereknek annál, mintsem hogy az ellenzéki pártok terveivel és tárgyalásaikkal legyenek elfoglalva, ezért a Momentum úgy gondolja, jelenleg, ebben a pillanatban nem időszerű ezzel a kérdéssel foglalkozni” – válaszolta lapunknak a párt.

Talán

A Momentum szerint amikor „soha nem látott infláció, elképesztően megemelkedett energiaárak, rezsi- és megélhetési válság” van az országban, és „sok honfitársunknak választania kell aközött, hogy a hónap végén befűti-e otthonát, vagy ételt tesz az asztalra inkább”, akkor ők ezekre a kérdésekre és problémákra keresik a megoldásokat, „ezért is folytattunk az elmúlt időszakban rezsiországjárást, ahol a megélhetési válsággal foglalkoztunk, és gyűjtöttük össze a kormány újabb hazug konzultációját”.

Bármennyire is messzinek tűnik 2024 ősze, a pártok azért már elkezdték az asztal alatti rugdosódást.

Ettől függetlenül várják az MSZP meghívóját. Az EP-választáson azért nem támogatnák a közös indulást, mert az „tisztán listás voksolás lesz, amelyen le lehet mérni a pártok valós támogatottságát”.

Igen, ha…

A Párbeszéd azt írta megkeresésünkre, hogy a párt „kész részt venni az előválasztáson, ha az a közös döntés, és a feltételek adottak a lebonyolításhoz”. Az EP-lista kapcsán a legfontosabb kérdés szerintük az, hogy „zöldpártként markáns és vonzó ajánlatot kínáljunk a választópolgároknak a zöld- és a fenntarthatósági ügyek, értékek mentén. A Párbeszéd ezért dolgozik, politikáját ennek megfelelően alakítja az elkövetkezendő időszakban.”

Az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté az ATV műsorában azt mondta, „mi egyáltalán nem terheljük magunkat, hogy ezen a kérdésen gondolkozzunk, ugyanis mi a tartalmi kérdésekre koncentrálunk jelenleg, népszavazási kezdeményezést adunk be (a párt szeretné elérni, hogy referendumot tartsanak arról, települhetnek-e újabb akkumulátorgyárak Magyarországra), globális minimumadót követelünk”.

Máskor

A politikus szerint „hogy ki kivel, hogyan fog indulni vagy előválasztani, arról fél év múlva, egy év múlva úgyis nagyon sokat fogunk beszélni”. De ha „az ellenzék folyamatosan arról beszél, hogy ki kivel, hogyan, és nem arra koncentrál, hogy megmutassa, hogy kicsoda, micsoda, nem fog sikert elérni”.

Az EP-választásról korábban Ungár Péter frakcióvezető beszélt a 24.hu-nak. Azt mondta, az lenne jó, ha világnézeti törésvonalak alapján lennének ellenzéki listák, és a maga részéről abban biztos, hogy a zöldpolitikának lesz ilyenje.

A Jobbik rövid válaszában csak annyit írt, hogy „amennyiben valóban érkezni fog ilyen megkeresés, annak relevanciáját és érveit elbíráljuk. Felelős pártként a részletek ismerete nélkül ennél többet nem tudunk nyilatkozni a témában.”

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG