Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem indul nyomozás az Orbán Ráhel tokaji földjeiről törölt állami elővásárlási jog ügyében


Szőlőültetvények Tokaj-Hegyalján, Tarcal térségében 2021. november 11-én
Szőlőültetvények Tokaj-Hegyalján, Tarcal térségében 2021. november 11-én

A rendőrség szerint nem történt hivatali visszaélés, ezért elutasította a nyomozást az Orbán Ráhel tokaji földjeinek állami elővásárlási joga ügyében. A DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész tett feljelentést. Az ellenzéki képviselő azt kifogásolta, hogy lapinformációk szerint a vásárlást követően törölték a földekről az állam elővásárlási jogát.

Hiába értékelte feljelentésként, és továbbította a rendőrségre Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes írásbeli kérdését a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel által vásárolt tokaji földekről törölt állami elővásárlási jog ügyében, végül nem indul érdemi nyomozás – írta a hvg.hu.

A lap birtokába került határozat szerint a döntés indoklásából kiderül, hogy a nyomozók néhány – szerintük egymásnak ellentmondó – újságcikk elolvasása után jutottak arra a következtetésre, hogy nem történt bűncselekmény, mert hiányzik a jogtalan előny vagy hátrány okozása.

Ahogy arról a 24.hu cikke alapján decemberben beszámoltunk, a világörökséghez tartozó tokaj-hegyaljai területeken megszerzett egyes ingatlanok tulajdoni lapjairól május végén törölték az állam elővásárlási jogát. A lapnak nyilatkozó, örökségvédelemmel is foglalkozó építési jogász szerint ezt jogszerűen nem lehet megtenni.

A lap idézi a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közleményét az ügyben, amely szerint a világörökségi ügyekért is felelős miniszter (Lázár János) megkeresésére törölte a földhivatal az ingatlanok tulajdoni lapjáról az állami elővásárlási jogot.

„A törvény egyértelműen rögzíti, hogy a világörökségi területen lévő ingatlanokon az államot – a lakhatás céljára szolgáló épületet (lakás, lakóház), valamint a földet kivéve – más jogosultakat megelőzően elővásárlási jog illeti meg. Mivel az érintett mezőgazdasági ingatlanokra a törvény szerint nem vonatkozik világörökségi státusz miatti állami elővásárlási jog, ezért a földhivatal a világörökségért felelős miniszter megkeresésére törölte azt a tulajdoni lapokról” – közölte a minisztérium.

Ebből viszont az következik a lap szerint, hogy 2018-ban tömeges hibát követett el a kormányzat, amikor egy kormányrendelet mellékletében felsorolt, nyolcvanezer világörökségi ingatlan tulajdoni lapjára feljegyezték a magyar állam részére járó, mindenki mást megelőző elővásárlási jogot, ami Tokaj-Hegyalján is nagy vihart kavart.

Az Átlátszó írta meg tavaly júniusban, hogy 273 millió forintért 34 hektár szőlőt vásárol Orbán Ráhel Tokaj-Hegyalján, olyan területeket is, amelyek már korábban is a család birtokában voltak.

XS
SM
MD
LG