Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A jegybank szerint sajtópletyka, hogy Matolcsy mandátumhosszabbítást kért


Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án

Egy nappal azután, hogy Matolcsy György bírálta a kormány gazdaságpolitikáját az Országgyűlés Gazdasági Bizottságában, a lap arról ír, hogy információi szerint személyes sérelem motiválhatta Matolcsy György mondatait. A jegybank közleménye szerint nem igaz az, amit a lap írt, és helyreigazítást kérnek.

A lap szerint Matolcsy élete végéig, de legalábbis 2031-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke akart maradni, ám a kormánypártok elutasították, hogy a parlamenti többség ennek megfelelően változtassa meg a módosítás előtt álló jegybanktörvényt.

A lap úgy tudja, a Fidesz egy korábbi frakcióelnökségi ülésén elhangzott, hogy a Magyar Nemzeti Bank felső vezetése kereste meg a frakciót, kérve támogatását ahhoz, hogy a jegybankelnök megbízatása élethosszig tartson. A frakció azonban állítólag sem ezt, sem azt a későbbi felvetést nem támogatta, hogy ha nem is élethosszig, de három cikluson keresztül tölthesse be a tisztséget az MNB elnöke.

A lap szerző nélküli cikkében tudni véli, hogy az elutasítás okozta sérelem miatt bírálta Matolcsy a kormány gazdaságpolitikáját.

Az MNB cáfol és helyreigazítást kér

Néhány órával később a jegybank közleményben cáfolta a lap állításait. Az MNB emlékeztetett arra, hogy a jegybanktörvény szerint az MNB elnökeként Matolcsy György a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása érdekében javaslatot tehet a kormánynak jogszabály megalkotására vagy törvényalkotás kezdeményezésére, de a jegybanktörvény módosítását az Országgyűlésnél semmi esetre sem kezdeményezheti.

Mint írják, a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos alkalommal fogalmazott már meg a mindenkori gazdaságpolitika számára javaslatokat, illetve szükség szerint kritikákat. Matolcsy György jegybankelnök minapi beszámolója is e szakmai munkán alapul.

A közlemény azzal zárul, hogy a fentiek fényében a Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a Világgazdaság oldalán megjelent „sajtópletykát, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna". Az MNB azonnali helyreigazítást kér minden érintett sajtóorgánumtól.

Mit mondott Matolcsy?

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságában Matolcsy Györgytől elhangzottakról ellenzéki képviselők számoltak be a sajtónak. Az MSZP-s Vajda Zoltán, aki a Költségvetési Bizottság elnökeként mint állandó meghívott volt ott a Gazdasági Bizottság hétfői ülésén, egyenesen úgy fogalmazott a Szabad Európának: igazságbeszéd, őszödi beszéd volt Matolcsyé.

Elmondása szerint a jegybankelnök nagyjából egy órán át beszélt, majd még körülbelül fél óráig válaszolt a feltett kérdésekre. Matolcsy egyebek között kifejtette, hogy „megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez sokba kerül. (…) Helytelen a kormány válságkezelési stratégiája (…) az ársapkák három-négy százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG