Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem kell többé boxeralsót hordani: az ukrán hadsereg a női katonáknak szánt egyenruhakészletet bocsát ki


Az ukrán védelmi minisztérium végre rábólintott a több ezer katonanő igényeire szabott női gyakorló egyenruhák bevezetésére – bár a gyártás még várat magára
Az ukrán védelmi minisztérium végre rábólintott a több ezer katonanő igényeire szabott női gyakorló egyenruhák bevezetésére – bár a gyártás még várat magára

Az orosz invázió közepette az ukrán védelmi minisztérium a fegyveres erők soraiban szolgáló önkéntes nők által tervezett és az ország több tízezer női katonájának szánt tábori egyenruhát bocsát ki. A gyártás még nem kezdődött el, de az egyik katona szerint „lassan beindul, és ez csodálatos”.

A férfiakhoz hasonlóan harcolhatnak mesterlövészként és tüzérként, vagy szolgálnak felderítőként és orvosként, de egészen mostanáig Ukrajna – becslések szerint – 42.000 női katonájának nem volt saját egyenruhája, pontosabban meg kellett elégedniük a férfiak egyenruhájával. Most, több mint másfél évvel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a védelmi minisztérium úgy döntött, hogy alkalmazkodik a katonanők ruházati igényeihez.

A minisztérium idén jóváhagyta a fegyveres erők női állományának nyári egyenruhakészletét – ami a világon a kevés ilyen döntés egyike, állította Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes.

„Érdemes megjegyezni, hogy messze nem minden országnak, beleértve a NATO-országokat, van női egyenruhája – még kevésbé a nőknek szánt terepszínű egyenruha”, amelyet a harctéren kipróbáltak – nyilatkozta Maljar. Ukrajna, állítása szerint, „az elsők között van”.

Az Egyesült Államok a hadsereg honlapja szerint 2020-ban vezette be az állomány számára a szabványos női egyenruhát.

Egyes katonanők számára Ukrajna döntése, hogy ugyanezt teszi, azt jelzi, hogy mind nőként, mind katonai szakemberként tisztelik őket.

„Nem láttam még egyetlen nőt sem, aki viselné a férfiaknak kiadott egyenruha kabátját, vagy valami mást” – mondta Anasztaszia, egy húsz év körüli katona, aki csak a keresztnevét adta meg.

Egy ukrán katonanő a frontvonalról nézi az eseményeket Bahmutban. A férfiaknak készült katonai egyenruhát viselni olyan, mintha egy férfi melltartót viselne, kényelmetlen – mondta egy ukrán katonanő
Egy ukrán katonanő a frontvonalról nézi az eseményeket Bahmutban. A férfiaknak készült katonai egyenruhát viselni olyan, mintha egy férfi melltartót viselne, kényelmetlen – mondta egy ukrán katonanő

A nők tűvel, pántokkal és átalakítással próbáltak boldogulni, de az eredmény nem mindig volt kielégítő – mondta.

„Vagy hátul, szárnyakban lóg ki az anyag, vagy a gombokat egyszerűen nem lehet begombolni, vagy nem tudsz lélegezni.”

Az ukrán katonanők számára még mindig szabályos alsóneműként kiosztott boxeralsó további fájó és változást sürgető pont volt.

Vira, egy másik katona azt mondja, hogy ő a sajátját odaadja férfi bajtársainak.

„Adjunk egy férfira melltartót póló helyett. Vegyen fel melltartót – viccelődött. – Az kényelmes lesz? Nem, nem lesz kényelmes.”

A menstruáció a nőknek használhatatlanná teszi a boxeralsót – hangsúlyozta Anasztaszia.

„Már elnézést, de hogyan ragasszak bármit a férfiboxeralsóra? – kérdezte, utalva a ragadós egészségügyi betétre. – Vagy hogyan kezeljem a helyzetet? Ezek teljesen természetes dolgok, amikre nem figyelnek oda.”

„De lassan elérünk a célig – tette hozzá. – És ez csodálatos.”

Az ukrán védelmi minisztérium nőbarát sisakokat, testpáncélokat és egyenruhákat is ígér télre és a többi évszakra, de a részletekről egyelőre kevés szó esik
Az ukrán védelmi minisztérium nőbarát sisakokat, testpáncélokat és egyenruhákat is ígér télre és a többi évszakra, de a részletekről egyelőre kevés szó esik

A katonanők hivatalos száma 2015 óta megduplázódott Ukrajnában, amikor a nők siettek válaszolni a Krím 2014-es oroszországi annektálására és a Moszkva által a kelet-ukrajnai Donbász régióban támogatott Kijev-ellenes fegyveres lázadás kezdetére. A védelmi minisztérium szerint idén nyáron mintegy 5500 nő teljesített szolgálatot a fronton.

Az ukrán nők 2018 óta vehetnek részt aktív harci cselekményekben, de a hadsereg infrastruktúrája nehezen zárkózik fel – nyilatkozta korábban a Szabad Európának Anna Kvit szociológus, aki az ukrán hadseregben kutatja a nemek közti egyenlőséget a Láthatatlan Zászlóalj nevű érdekvédelmi projekt számára.

Az ArmWomenNow (Fegyverezd fel a Nőket Most) nevű kijevi önkéntes csoport a változtatásért indított mozgalom élére állt. A nonprofit szervezet a női katonák egyenruhaigényének kielégítésére törekszik – ezért egyenruhák varrásába kezdett. A szervezet honlapján támogatóként szerepel Vitalij Klicsko kijevi polgármester és testvére, a szintén híres bokszoló, a tartalékos Volodimir Klicsko, valamint számos ukrán show-business személyiség.

Miután az ArmWomenNow önkéntesei mintegy ötezer egyenruhát varrtak, munkacsoportot hoztak létre, amelyben a védelmi minisztérium, a Forma Two nevű közhasznú kezdeményezés és Tetyana Lomakina, az elnöknek a hozzáférés megkönnyítésével foglalkozó tanácsadója is részt vett. A tervezők figyelembe vették a katonaság visszajelzéseit – mondja Irona Nikorak, az ArmWomenNow alapítója.

A katonanők kiképzésen próbálták ki az egyenruha több változatát terepen és erdőben is. Most, a zsebek többszöri átalakítása után ezeknek a katonáknak olyan egyenruhájuk – és alsóneműjük – van, amely a megkérdezettek szerint megfelel saját testüknek és igényeiknek.

A női mellhez igazodó kabátok mellett a szettben rugalmas, magas derekú nadrágok is vannak, hogy megszüntessék azokat a panaszokat, amelyek szerint a köldök alá érő férfinadrágok felhorzsolják a bőrt, és könnyen elszakadnak.

A terhes nők a nadrágok derékrészén tágítható gumiszalagot kapnak, amelyeken ArmWomenNow-címke található.

A szettet egy sportos stílusú, fekete melltartó és egy rövidnadrág teszi teljessé.

A védelmi minisztérium még nem kezdte meg e nemspecifikus egyenruhák gyártását, de a katonanők felpróbálhatják az ukrajnai hideg télre és esős őszre tervezett mintadarabokat az Ukrán Női Veteránmozgalom műhelyében. Ez egy másik szervezet, amely egyenruhákat biztosít nők számára.

A katonanők számára sisak és testpáncél is készül. A minisztérium jelenleg azt vizsgálja, hogy e testpáncélok mintái megfelelnek-e a technikai szabványoknak – olvasható a védelmi minisztérium sajtóközleményében.

Írta Elizabeth Owen a Current Time munkatársa, Julija Zsukova jelentése alapján.
XS
SM
MD
LG