Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem lesz gyógyszer a hidzsábviselési szabályokat nem elég szigorúan betartató iráni patikákban


Ha nem válnak be az intézkedések, vádat emelnek a szabálysértők ellen
Ha nem válnak be az intézkedések, vádat emelnek a szabálysértők ellen

Iránban az új egészségügyi minisztériumi rendelet attól tenné függővé, mennyi gyógyszer juthat egy patikába, hogy milyen hatékonysággal szereznek érvényt a fejkendőviselési előírásoknak.

Az iszlám köztársaságban számos üzletet megbírságoltak és bezárattak az utóbbi években, amiért nem tettek eleget a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési követelményeknek.

Ezek között voltak szép számmal gyógyszertárak is, amelyek nem kényszerítették ki, hogy női dolgozóik és vásárlóik viseljék a boltban az iszlám fejkendőt.

A hatóságok a szabálykövető magatartás erősítése céljából a napokban bejelentették, hogy megvágják az előírásokat figyelmen kívül hagyó patikák gyógyszerellátását.

Az egészségügyi minisztérium május 5-i rendelete így közvetlenül összeköti a hidzsábviselési szabályok betartását a kiutalt gyógyszermennyiséggel. Iránban súlyos gyógyszerhiány van, az illetékes szerveknek kvótát kellett felállítaniuk a patikák ellátására.

Az intézkedés azonnal gúny tárgyává vált az országban, sokan azzal vádolják a papi vezetést, hogy még az emberek gyógyszerhez való hozzáférését is átpolitizálják.

„Elrettentő intézkedések”

Hejdar Mohammadi, az iráni élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője hangoztatta, hogy a gyógyszertárak kötelesek biztosítani, hogy mindenki „megfelelő ruházatot” viseljen a területükön.

„A megfelelés az öltözködési szabályoknak szerepet játszik a gyógyszertárak kvótáiban” – emelte ki.

A rendelet pontos tartalma egyelőre ismeretlen, az illetékes viszont tudatta, hogy a kvóta csökkentése is az „elrettentő intézkedések” között van a hidzsábtörvények hatékonyabb betartatása érdekében.

„Ha az intézkedések nem válnak be, vádat emelnek a szabálysértők ellen” – tette hozzá.

Május 6-án az FDA kármentésbe kezdett, és közölte, hogy a média félremagyarázta a helyettes egészségügyi miniszter szavait, mivel az öltözködési előírásokat ebben a vonatkozásban csak a patikák alkalmazottain kérik számon.

Az ügynökség névtelenséget kérve nyilatkozó munkatársa arról beszélt, hogy túl sok gyógyszertár van Iránban, és a tárca nem igazán tudja ellátni mindet elegendő orvossággal.

„Teljesen törvénytelen”

Az FDA közleménye nem igazán tudta elnémítani a bírálatokat.

Egy szakértő szerint a két dolog összekapcsolása „teljesen törvénytelen”, és sérti az emberek jogait. „A páciensek, akiknek gyógyszerre van szükségük, az egészségügyi minisztérium törvénytelen fellépésének áldozatává válnak” – hangsúlyozta.

Szadra Mohakek reformpárti újságíró is azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy „túszul ejtik” az emberek egészségét.

Hamed Bibi, a Karzar Net online petíciós oldal vezetője úgy vélte, hogy az intézkedés emberiség elleni bűncselekménnyel ér fel.

Reza Szaliani teheráni aktivista elképzelt párbeszédet vázolt fel a korábban Twitterként ismert X-en egy patikus és egy vásárló között, amelyben előbbi elmondja, hogy nincs készleten egy bizonyos gyógyszer, mert „nincs elegendő hidzsábunk, hogy megengedhessük magunknak”.

A hidzsábviselés kikényszerítése

A hatóságok a korábbinál jóval szigorúbban lépnek fel az öltözködési szabályok betartatása érdekében az országon 2022-ben végigsöprő, majd erőszakkal vérbe fojtott tömegtüntetések óta.

Az robbantotta ki a példa nélküli demonstrációs hullámot, hogy a rettegett erkölcsrendészet túl lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatta a 22 éves Mahsza Aminit, majd úgy megverték, hogy belehalt a sérüléseibe.

A történtek hírére országszerte tüntetések kezdődtek. Az ügy túlmutatott önmagán, sokan általánosságban tiltakoztak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját. A hatóságok végül vérbe fojtották a demonstrációkat.

Előző hónapban az iráni Iszlám Forradalmi Gárda új egységet állított fel Teheránban, amelynek fő célja, hogy érvényt szerezzen az öltözködési szabályoknak, fellépjen a fejkendőt nem viselő nőkkel szemben.

XS
SM
MD
LG