Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Nem lesz késlekedés” – Török–orosz egyezség a gázcsomópont kialakításáról


Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdoğan az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) asztanai csúcstalálkozóján 2022. október 13-án
Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdoğan az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) asztanai csúcstalálkozóján 2022. október 13-án

Megállapodás született arról az orosz javaslatról, amelynek értelmében európai gázcsomóponttá alakítanák Törökországot, az illetékes hatóságok haladéktalanul megkezdik a munkát – jelentette be a török elnök pénteken.

Recep Tayyip Erdoğan közölte, hogy a török és az orosz energiaügyi minisztérium együtt fog dolgozni a legkedvezőbb helyszín kijelölésén a gázelosztó központ számára, azonban egyelőre a Görögországgal és Bulgáriával határos régió tűnik a legjobb opciónak.

Hangsúlyozta: az érintett területen megerősítik a biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy a csomópont védelmét garantálják.

„Akárhol is lesz a megfelelő hely, remélhetőleg mielőbb ki tudjuk ott alakítani a gázelosztó központot – mondta. – Nem lesz késlekedés” – tette hozzá.

Az orosz elnök nemrég arról beszélt, hogy bővíteni kellene a Fekete-tenger alatt futó, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül egészen Magyarországig elérő Török Áramlat kapacitását, miután a Németországba irányuló északi vezetékeket két héttel ezelőtt támadás érte.

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin azért tette ezt a javaslatot, mert már nem tekinti megbízható szállítási útvonalnak az Északi Áramlat 1 és az egyébként soha be sem üzemelt Északi Áramlat 2 vezetéket.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a tervezet tanulmányozást igényel, például fel kell mérni azt is, hogy akarna-e egyáltalán Európa ezen az útvonalon földgázt vásárolni.

Illetve leszögezte: csillapítani szeretnék az európai energiaválságot, már csak azért is, mert a kontinens meggyengülése ellentétes lenne Törökország érdekeivel.

Szakemberek értetlenségüket fejezték ki a javaslattal kapcsolatban, ugyanis jelenleg sem kapacitásbeli problémák vannak az orosz földgázzal, hanem Európa más forrásból kíván energiahordozókhoz jutni az ukrajnai háború miatt.

A tervezetet a francia elnöki hivatal részéről értelmetlennek nevezték. „Nincs értelme újabb, még több orosz gáz importálására szolgáló infrastruktúrát létrehozni” – szögezték le.

Németország a napokban visszautasította Moszkva ajánlatát, miszerint beindítanák a szállítást az Északi Áramlat 2 vezetéken keresztül.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG