Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem tartják be a szavukat: a tálib fegyveresek nyomására felmondott egy afgán nő


Afgán nők haladnak el egy tálib fegyveres előtt 2021. szeptember 2-án Kabulban
Afgán nők haladnak el egy tálib fegyveres előtt 2021. szeptember 2-án Kabulban

Kénytelen volt feladni az állását az egyik kabuli nyelviskolában egy tanárnő, alig egy nappal azután, hogy a múlt héten visszatért a munkahelyére. Azt mondta, hogy tálib harcosok fenyegették meg, akik „mindent megtesznek” azért, hogy elvegyék a nők kedvét a munkavállalástól.

Újabb incidens jelzi, hogy számíthatnak Afganisztánban a nők a visszatért tálibok uralma alatt. Bár hivatalosan arról beszélnek, hogy engedik dolgozni őket, egy fiatal nyelvtanárnőt annyira megfélemlítettek és zaklattak a munkahelye előtt posztoló fundamentalisták, hogy kénytelen volt felmondani.

A 24 éves angoltanárnő – akinek nevét saját védelme érdekében nem közöljük – néhány hete tért vissza az irodába, amely először nyitott ki azóta, hogy a tálibok augusztus 15-én átvették a hatalmat Kabulban.

„Izgatottan mentem dolgozni, miután három hétig otthon voltam – mondta. – Iszlám ruhát vettem fel, de amint beértem a munkahelyemre, a bejáratnál álló tálib harcosok elkezdtek sértegetni és kiabálni.”

Az irodaház bejáratánál várták

A tanárnő elmondta, hogy a fegyveresek egy több cégnek és irodának otthont adó belvárosi épület előtt álltak őrt.

„Amikor megpróbáltam belépni az irodámba, az egyikük megkérdezte: Hová mész? Mondtam neki, hogy ott dolgozom. Erre azt mondta: Ki mondta, hogy gyere ide? Menj haza gyorsan!” – mesélte a Szabad Európának.

A tanárnő elmondta, hogy különösen az ijesztette meg, amikor a harcosok „hitetlennek” nevezték.

„Az egyikük azt mondta: »Nézd, olyan helyen dolgozik, ahol a hitetlenek nyelvét tanítják, tehát ő is hitetlen.« Igen, hitetlennek neveztek, annak ellenére hogy iszlám hidzsábot viseltem” – mondta a nő.

A fegyveresek megjegyzéseitől megrémülve úgy döntött, azonnal otthagyja a munkahelyét.

További zaklatások és sértegetések érték más tálib harcosok részéről, akik Kabul központjában a középületek előtt és az utak mentén állnak. Ahogy elhaladt mellettük, elkezdték szidni, amiért egyedül van az utcán.

Egyes tartományokban a tálibok a jelentések szerint megtiltották a nőknek, hogy elhagyják az otthonukat, hacsak nem kíséri őket férfi rokon.

Tálib fegyveresek őrzik a kabuli belügyminisztérium épületét 2021. augusztus 21-én
Tálib fegyveresek őrzik a kabuli belügyminisztérium épületét 2021. augusztus 21-én

Vidéken már van, ahol hivatalosan sem szabad dolgozni, Kabulban csak zaklatnak

Kabulban hivatalosan még nem szólították fel erre a nőket. Az angoltanárnő azonban azt mondta, hogy tálib harcosok kiabálták neki: „Mi a fenéért sétálsz egyedül az otthonodon kívül?”

Két nappal Kabul elfoglalása után a tálibok azt mondták, hogy a nők „az iszlám normák keretein belül” visszatérhetnek a munkába. Egy tálib szóvivő azonban közölte, hogy a nőknek egyelőre otthon kell maradniuk, mivel a tálib harcosokat „nem képezték ki” a nők tiszteletére.

A fundamentalisták ideiglenes kormányában egyetlen nő sincs. Vezető tálib tisztviselők korábban azt mondták, hogy a minisztériumokban dolgozó nőknek engedélyezik, hogy folytassák a munkájukat, de nő nem lehet miniszter.

A volt kabuli angoltanárnő szerint a tálib ígéretek csak látszatintézkedések. Nem hiszi, hogy a tálib kormány valóban azt akarja, hogy a nők karriert építhessenek.

„A tálibok kijelentései arról, hogy a nők dolgozhatnak, csak a nemzetközi közösségnek szánt színjáték, hogy segélyt kapjanak. Amint a tálibok megkapják a külvilágtól, amit akarnak, mindennek vége lesz” – mondta.

A tanárnő elmondta, hogy három másik nőismerőse hasonló zaklatást élt át, amikor megpróbált bemenni a munkahelyére. Elmondása szerint mindannyian inkább felmondtak, mint hogy rendszeresen megfélemlítsék őket.

A tanárnő kabuli otthonából válaszolt a Szabad Európa kérdéseire. Azt mondta, „túlságosan fél” ahhoz, hogy visszatérjen dolgozni.

„Régen keményen dolgoztam, néha este 8-ig az irodában maradtam, vagy hétvégén is – mesélte. – Minden erőfeszítésem, minden kemény munkám, a végzettségem semmivé foszlott.”

A tanárnő attól tart, hogy amíg a tálibok hatalmon vannak Afganisztánban, soha többé nem tud majd dolgozni, vagy egyedül, szabadon sétálni az utcán.

Írta Farangis Najibullah a Szabad Európához tartozó Radio Azadi tudósítása alapján.
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG