Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem tudja elérni ügyvédje az orosz állami tévében a háború ellen tiltakozó nőt


Marina Ovszjannyikova tiltakozása az orosz 1-es csatorna élő adásában Moszkvában 2022. március 14-én
Marina Ovszjannyikova tiltakozása az orosz 1-es csatorna élő adásában Moszkvában 2022. március 14-én

Marina Ovszjannyikova ügyvédje azt állítja, nem tud kapcsolatba lépni ügyfelével, az orosz állami televízió egyik munkatársával, aki berohant egy élő hírműsorba, és háborúellenes plakátot mutatott fel. Az orosz hatóságok egyből őrizetbe vették.

„Marina Ovszjannyikovát még nem találtuk meg. Több mint 12 órája van bebörtönözve” – mondta Pavel Csikov kedden Twitteren.

Közölte, hogy az előzetes rendőrségi nyomozás „nem ad alapot az őrizetbe vételre és börtönbüntetésre”.

Az ENSZ emberi jogi hivatala felszólította az orosz hatóságokat, hogy Ovszjannyikovát „semmilyen megtorlás nem érheti amiatt, hogy gyakorolta a véleménynyilvánítás szabadságához való jogát” – írja a brit Sky News.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője huliganizmusnak nevezte a nő tiltakozását.

Marina Ovszjannyikova hétfőn jutott be az orosz 1-es csatorna élő adásába, kezében egy plakáttal, amelyre az volt írva oroszul: „Nem a háborúra! Állítsd meg a háborút! Ne higgy a propagandának! Hazudnak nektek!” A plakát legutolsó sorában az állt angolul, hogy „Oroszok a háború ellen”. Közben azt kiáltotta: „Állítsd meg a háborút! Nem a háborúra!”

Jó néhány másodpercig lehetett látni és hallani a tiltakozó akciót, mielőtt más képre váltottak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videobeszédében köszönetet mondott a tiltakozónak. Azt mondta, hogy „hálás azoknak az oroszoknak, akik nem hagyják abba az igazság közvetítését”, kiemelve azt a nőt, „aki háborúellenes plakáttal jutott be az 1-es csatorna stúdiójába” kedden.

Kira Jarmis, a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij szóvivője Twitteren azt írta: „Hú, ez a lány menő.”

Közzétette a videót az esetről, amely gyorsan milliós nézettséget ért el.

Ovszjannyikova saját elmondása szerint az 1-es csatorna munkatársa. Háborúellenes tiltakozása előtt rögzített és az interneten közzétett egy videót.

„Ami most itt folyik, az bűncselekmény – mondja a felvételen. – Oroszország agresszor ország, és Vlagyimir Putyin kizárólagosan felelős ezért az agresszióért” – tette hozzá.

Azt mondta, a világ „elfordult tőlünk, és leszármazottaink következő tíz nemzedéke sem fogja lemosni magáról a szégyenét ennek a testvérgyilkos háborúnak”.

Arra is buzdította az oroszokat, hogy menjenek ki demonstrálni.

Az akció csaknem három héttel a háború kitörése után történt, amely azzal kezdődött, hogy Putyin elrendelte Ukrajna invázióját, amelyet az orosz elnök különleges katonai műveletnek nevez.

Egy új törvény alapján, amelyet Putyin március 5-én írt alá, akár tizenöt év börtönbüntetés is kiszabható azokra, akik „hamis híreket” terjesztenek az orosz hadseregről.

Készült az AP, a Reuters és a Sky News tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG