Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

MOSZ: Nem méltó egy orvoshoz, ahogy az ügyeleti szerződés aláírására próbálják rábírni őket


Bakos Ilona háziorvos egy páciensével beszél telefonon miskolci rendelőjében 2021. április 20-án (képünk illusztráció)
Bakos Ilona háziorvos egy páciensével beszél telefonon miskolci rendelőjében 2021. április 20-án (képünk illusztráció)

Egyszerre gyakorol nyomást a háziorvosi és a kórházi ügyeleti rendszer gyengítésén keresztül a kormányra az orvosi kamara, amit a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) is támogat. Az a céljuk, hogy a kormány vonja vissza a szerintük hibás egészségpolitikai döntéseket. Közben a tájékoztatókon pénzelvonás és praxisvesztés lebegtetésével presszionálják a háziorvosokat az új ügyeleti szerződések aláírására – mondta a MOSZ elnöke.

Zöldségeket írt az egyik vármegyei főispán nevében a helyi tiszti főorvos a háziorvosoknak, amikor azt állította, hogy az új ügyeleti szerződés aláírása nélkül is fennáll ügyeleti ellátási kötelezettségük – mondta Szabad Zoltán, a MOSZ elnöke a Szabad Európának, hozzátéve, hogy pontosan benne van a rendeletben, hogy az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) kötött szerződés alapján látják el az orvosok az ügyeletet.

Bizonyos részekben lehet, hogy van jogértelmezési vita, ezért kérték már korábban, hogy az egészségügyi államtitkárság adjon ki egy jogértelmezést az ügyelettel kapcsolatban, hogy mindenki számára egyértelmű legyen a helyzet. Ígéretet kaptak, szöveget még nem láttak – tette hozzá a MOSZ elnöke.

A háziorvosok presszionálására ugyanakkor más módszerek is léteznek, mint a hibás jogértelmezés. A szakszervezet elnöke elmondta: online és személyesen is szerveznek tájékoztatókat a háziorvosoknak járási szinten, amelyeket a vármegyei mentőszolgálat és kórház illetékese, valamint a háziorvosok helyi szakmai vezetője tart.

„Ezeken időről időre elhangzik, hogy »Kényszeríteni nem tudjuk, nekünk nincs eszközünk arra, de…«, és ilyenkor mindig elkezdenek lebegtetni, sok esetben nem konkrétan, csak annyit mondanak, hogy a jogalkotó majd alkot jogot, és akkor nektek rossz lesz; de volt konkrétan, hogy arról számoltak be kollégák, hogy az hangzott el, hogy ha valaki nem ír alá, annak a neve Pintér Sándor íróasztalán fog kikötni, vagy ha valaki nem ír alá, akkor a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) akár húsz százalékkal csökkenteni fogja a praxisfinanszírozást, vagy a legutóbbi verzió már az volt egy hete, hogy aki nem ír alá, azzal a NEAK szerződést fog bontani, és megszűnik a praxisa” – fogalmazott Szabad Zoltán.

Ez a legutolsó verzió egy „kapitális baromság” – mondta a MOSZ elnöke, mert olyan kevés a háziorvos az országban, hogy ha a NEAK elkezdené felmondani a szerződéseket, nem lenne, aki alapellátást csinál, meg nincs is rá jogszabályi háttér.

Korábbi cikkünk a témában: Rég nem látott átalakítás előtt az egészségügy

Szerinte pontosan tudják, hogy a háziorvosok nem jogtudósok, és nem tudnak kiigazodni a munkaviszonyukat szabályozó tonnányi törvény és rendelet között, és ezzel visszaélve ijesztgetik őket. Ezzel a bizonytalansággal olyan lelkiállapotba hozzák a háziorvosokat, amely nem való az orvosi rendelőkbe, nem méltó egy orvoshoz, Nyugat-Európában ilyen nincs, ez nem kulturált módja a dolgok intézésének – jelentette ki Szabad Zoltán, aki tíz évig dolgozott sebészként Nagy-Britanniában, jelenleg háziorvos Nádudvaron.

Hajdú-Biharban a háziorvosok hatoda írhatott alá

Éppen abban a vármegyében, Hajdú-Biharban van a praxisa, ahol másfél éve elindult az új ügyeleti rendszer tesztüzeme, és február elseje óta már élesben is ez működik. Felére csökkent az ellátóhelyek száma, így ügyeletes orvosból is kevesebbre van szükség. Úgy tudja, hogy eddig a háziorvosok hatoda írta alá az új ügyeleti szerződést az OMSZ-szel Hajdú-Biharban. Szerinte két hét éles üzem után lehetetlen megmondani, hogyan alakult az ügyeleti ellátás színvonala, hozzá nem érkezett semmilyen visszajelzés a betegei és a kollégái részéről.

Az új ügyeleti rendszerben a betegeknek a 1830-at kell hívniuk, ahol a triázsrendszer alapján eligazítják őket, hogy mik a lehetőségek. Országosan ugyanazt a szakmai protokollt használják. A MOSZ elnöke a koncepcióval egyetért, ezzel szerinte csökkenhet a leterheltség, ki lehet szűrni azokat a betegeket, akiknek halasztható problémájuk van.

A MOK-küldöttközgyűlésig az volt a szakszervezet álláspontja, hogy aki akar ügyelni, az írja alá az új szerződést, de körültekintő módon, olyan feltételekkel, hogy számára is megfelelő legyen. A kamara azonban úgy döntött, hogy nyomásgyakorlásként használja fel az ügyeleti szerződések aláírását a kormánnyal szemben, hogy elérje fontos követeléseit az alap- és a szakellátásban.

Szájkosár is jár az új szerződéshez

Mint mondta, a MOK háziorvosi csoportjának vezetője a szerződés végső verzióját már két kitétellel elfogadhatónak tartotta. Az egyik az inflációkövető bérezés, a másik pedig a nyilatkozatstop visszavonása. Szabad Zoltán szerint is teljességgel elfogadhatatlan, hogy szájkosarat akarnak rakni a háziorvosokra. Egyébként a kórházi orvosok jelentős része kénytelen volt aláírni ezt – tette hozzá.

Ő maga sem írta alá az új ügyeleti szerződést. Nincs baja az ügyelettel, de nonszensznek tartja, hogy nem lehet elmondani, hogy mik a hibák. Ha nem lehet elmondani, akkor azok a hibák sosem lesznek kijavítva; szükség van az átláthatóságra és a nyilvánosságra – jelentette ki. Ezek azonban nem a szakmai koncepció hibái, hanem a szerződés részletei – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: MOK-alelnök: „Alapvetően nem igaz, hogy a magyar egészségügy jól teljesít”

A korábbi ügyeleti rendszerben az önkormányzattal kötött szerződésben kellett a háziorvosoknak vállalniuk a kötelező ügyeletet, nagyon kevés, kétezer forint körüli órabérért. Szabad Zoltán szerint az OMSZ már tisztességes, 9-11 ezer forintos órabért ajánl az új rendszerben, de még így is kevés háziorvos akar szerződni, és erre jött rá a MOK küldöttközgyűlésének február eleji döntése, amelyben azt kérik a háziorvosoktól, hogy ne írják alá ezeket a szerződéseket, amíg a kormány nem teljesíti követeléseiket.

A Magyar Orvosok Szakszervezete és a Független Egészségügyi Szakszervezet kiáll a kamara mellett, nyomást kell gyakorolni a kormányzatra, hogy vonják vissza hibás egészségpolitikai lépéseiket, vagy tárgyalások után módosítsák – mondta a MOSZ elnöke. Ahogy arról beszámoltunk, a MOK küldöttközgyűlése arról határozott, hogy a háziorvosok ne írják alá az ügyeleti szerződéseket, a kórházi orvosok pedig helyezzék letétbe az önként vállalt túlmunkára vonatkozó szerződésük felmondását.

Szabad Zoltán szerint ez most az orvostársadalom komoly próbája lesz, hogy fel tudnak-e lépni egységesen, sikerül-e a háziorvosi és kórházi ügyelet gyengítésével lépésre kényszeríteni a kormányzatot. Szerinte nyáron lehetnek ellátási problémák az ügyeleti rendszerben, ha addig nem sikerül megállapodni a kormánnyal és kellő számú orvos vonul ki az ügyeletből.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG