Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem volt ügyeletes, ezért zárt be hétvégére a Szent Imre kórház szülészete


Koraszülött ikerpár (képünk illusztráció)
Koraszülött ikerpár (képünk illusztráció)

Szervezeti gondok, felmondott kollégák miatti létszámhiány, méltatlan fizetések – súlyos gondok vannak a Szent Imre kórház szülészetén, ahol hétvégén szünetelt az ellátás. A kórházban dolgozók még júliusban levelet írtak a főigazgatónak, de panaszaikra a mai napig nem kaptak választ. Frissítettük a cikket, miután reagált a kórház.

Nem lehetett szülni a hétvégén a budapesti Szent Imre kórházban. Az intézet a honlapján tájékoztatott erről, ahogy írták, a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán a betegfelvétel péntek éjféltől vasárnap reggelig szünetel „az osztály túlterheltsége, a területileg nem a kórházunkhoz tartozó, megnövekedett, nagy számú átjelentkezések és a megbetegedések miatt kialakult személyi feltételek átmeneti hiánya miatt”.

Hozzátették, hogy osztályuk magas szülészeti számmal, a természetes szülések támogatásában élen járó intézményként működik, ezért sokan szeretnék a kórházukban világra hozni gyermeküket.

A Szabad Európának egy kórházban dolgozó egészségügyi dolgozó azt mondta, hogy nem volt ügyeletvezető erre a hétvégére. „Összecsúsztak a szabadságok. Aki viszont vállalhatta volna, azt mondta, hogy köszi, de nem” – mondta forrásunk. Elmondása szerint az orvosoknak elegük van, csak annyi ügyeletet vállalnak, amennyit kötelezően előírnak a jogszabályok.

Ebben benne vannak a szerződéses munkavállalók és a nyugdíj mellett dolgozó orvosok is. „Jól jellemzi az egészségügy jelenlegi helyzetét, hogy sok orvos és egészségügyi dolgozó már nem akar erőn felül teljesíteni, nem akarja a szabadidejét már az egészségügy oltárán feláldozni. A havi kötelező ügyeletszámot teljesítik, de ezenfelül már nem nagyon vállalnak pluszmunkát” – tette hozzá.

Úgy tudjuk, a Szent Imre kórház szülészetén az is rossz hangulatot teremt, hogy beszélgetőpartnerünk szerint vannak, akik fusiznak. Az új egészségügyi jogszabályok és az orvosokat érintő bérrendezést követően a szülészorvosok döntő hányada már nem fogad el hálapénzt. Az egészségügyi szakdolgozók bérét azonban nem emelte meg olyan mértékben a kormány, hogy ne lenne érdemes kockáztatni.

Emellett – ahogy korábban beszámoltunk róla – a kismamák továbbra is igénylik a személyes törődést. Nem lehet ugyanis egy több évtizedes rendszert egyik napról a másikra megszüntetni.

Ahogy korábban írtunk róla, „érthető okokból a kismamák ragaszkodnak ahhoz, hogy olyan személy is jelen legyen a szülésnél, akit ők fogadtak fel, nem a szülőszobában találkoznak először”. Ezt az űrt a szülésznők kezdik betölteni.

Tanácsadás címén még számlát is adnak a hálapénzről, és a szülésre is bemennek, pedig csak akkor lehetnek ott, ha aznapra szól a beosztásuk.

„Nyílt titok a kórházban, hogy a munkaidejükön kívül bent tartózkodó szülésznők maszekolnak – egyébként miért lennének bent?” – mondta a forrásunk. Azt is hozzátette, hogy a szülésznők csak kis hányada tart szülészeti felkészítést, ez azonban bérfeszültséget eredményez az intézetben.

Július 14-én a szülészeti és nőgyógyászati osztályon dolgozó 25 egészségügyi szakdolgozó levelet küldött, amelyben helyzetük rendezését kérték. A címzett a Szent Imre kórház főigazgatója, Bedros J. Róbert volt.

Az osztály dolgozói szerint a Szent Imre kórház szülészetének jó híre nemcsak az orvosi gárdának, hanem a három különböző osztályrészen (nőgyógyászat, gyermekágyas és terhespatológiai osztály, szülőszoba) dolgozó, nagy szaktudással és tapasztalattal rendelkező egészségügyi szakápolóknak, konkrétan a szülésznőknek is köszönhető.

Emlékeztették a főigazgatót, hogy 24-25 ezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, a legdrámaibb szakemberhiány a szülésznők körében jelentkezik, 25 százalék hiányzik az országos ellátórendszerből. Érvelésük szerint tovább ront az egyébként is tragikus helyzeten, hogy a 2021-ben végzett szülésznők alig több mint fele, 51,7 százaléka dolgozik szülészeteken.

Hozzátették: ahhoz, hogy az eddigi színvonalú és minőségű munka folytatható legyen, szakképzett és kellő gyakorlati tapasztalattal rendelkező szülésznők kellenek. Jelenleg az ilyen bábákból komoly hiány tapasztalható, és az utánpótlás megtartása sem megoldott.

„Sajnálatos módon az elmúlt hónapokban intézetünkből négy nagyon tapasztalt, szülőszobán és osztályon egyaránt jól dolgozó szülésznő kényszerült felmondásra. Távozásuk fő oka a magas színvonalon elvégzett munka ellenére sem kielégítő anyagi megbecsülés volt. Ez a fajta elégedetlenség továbbra is fennáll a még itt dolgozó szülésznők körében. Az alacsony béreknek köszönhetően, annak ellenére hogy volt béremelés az elmúlt időszakban, a megélhetésünk vált bizonytalanná. Jelentősen csökkent a nettó fizetésünk vásárlóértéke, így a szakdolgozói rétegre nehezedő mentális nyomás jelentősen nőtt” – írták a levélben a Szent Imre dolgozói.

Azt is megjegyezték, hogy a következő hónapokban a létszám további csökkenése várható az esedékes nyugdíjazások és – az előzetes információk szerinti – további felmondások miatt.

„A még itt maradt, tapasztalt szülésznők a frissen felvett új és még tanuló bábák képzésében is aktívan részt vesznek, ezzel próbáljuk továbbadni tudásunkat és fenntartani az osztályról országosan kialakult szakmai jó véleményt” – olvasható a levélben.

A szakdolgozók végül azt kérték, hogy a főigazgató tolmácsolja a helyzetüket és a bérrendezési igényüket az Országos Kórházi Főigazgatóság felé. Úgy tudjuk, hogy a mai napig nem kaptak választ a kórház vezetésétől a levelükre.

Bedros J. Róbert főigazgató egy korábbi megkeresésünkre elismerte, hogy munkatársai fenntartói engedéllyel, számla kiállítása ellenében végeznek szülésre felkészítő foglalkozásokat, hálapénzt azonban nem fogadnak el”.

Reagált a kórház

„Az osztály szakdolgozói nyáron több javaslatot és kérést fogalmaztak meg, ezekkel az Ön értesüléseivel ellentétben főigazgató úr is egyetértett, és kezdeményezte a szükséges lépéseket” – közölte a kórház kommunikációs osztálya.

Az intézet szerint az osztályon dolgozó minden szülésznő számára adott a lehetőség, hogy az érdeklődők számára egyéni, szülésre felkészítő tanfolyamot tartson. Az, hogy ezzel a lehetőséggel nem mindenki él, nem okoz bérfeszültséget.

A hétvégi bezárással kapcsolatban megjegyezték: túlterheltség miatt szünetelt a szülészeti osztály. „Ez a területileg nem a kórházunkhoz tartozó, megnövekedett, nagy számú átjelentkezések, valamint dolgozói megbetegedések miatt alakult ki. Intézményünk magas szülészeti számmal, a természetes szülések támogatásában élen járva működik, ezért egyre több várandós hölgy választ bennünket” – közölte a kórház.

Hozzátették: az érintett páciensek ellátását az Észak-Közép-budai Új Szent János Kórház, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ, illetve a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet vette át, ennek megfelelően egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul az átmeneti időszak alatt sem.

A Szent Imre kórház sürgősségi osztálya januárban ideiglenesen bezárt, miután kigyulladt az intézet alagsora. A tüzet az előzetes vizsgálatok szerint a sürgősségi osztály detoxikáló helyiségében elhelyezett dohányzó beteg okozhatta.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG