Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Német delegáció Ukrajnában, nő a nyomás Scholzon


A brit miniszterelnök és az ukrán elnök a kijevi Majdan téren 2022. április 9-én
A brit miniszterelnök és az ukrán elnök a kijevi Majdan téren 2022. április 9-én

Ukrajnába látogatott kedden a német koalíciós kormány küldöttsége – közölte az AFP-vel egyik forrása. Közben egyre nő a nyomás Olaf Scholz kancelláron, hogy más nyugati vezetőket követve ő is látogasson el Kijevbe.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann a liberális FDP-től, Michael Roth a Scholz-féle szociáldemokratáktól és Anton Hofreiter a Zöldektől az ukrán parlament tagjaival találkozott az ország nyugati részén – mondta a forrás, megerősítve a Der Spiegel magazin jelentését.

Roth szóvivője azt mondta, hogy elindultak Ukrajnába, de biztonsági okokból nem közölt további részleteket.

A német parlament védelmi, külügyi és európai ügyek bizottságának vezetői az első magas szintű német kormányküldöttségként látogattak el Ukrajnába azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta az országot.

De miután az elmúlt napokban számos más vezető, köztük Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az EU elnöke odautazott, bírálói feltették a kérdést, hogy maga Scholz miért nem kel útra.

Míg Johnson szombaton „együtt sétált Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben (…) Scholz egy választási kampánygyűlésen integetett Lübeckben” a közelgő regionális szavazás előtt – jegyezte meg a Bild napilap.

„Szeretném, ha kancellárunk követné a többi vezető példáját, és a helyszínen kapna képet a helyzetről” – mondta Roderich Kiesewetter konzervatív külpolitikai szakértő.

Scholzot bírálták amiatt is, hogy habozott nehézfegyvereket küldeni Ukrajnába, jóllehet az orosz invázió miatt drámai fordulatot hajtott végre Németország védelmi politikájában.

Németország történelmi okokból vonakodott attól, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának, de most páncéltörőket, rakétavetőket és föld-levegő rakétákat küldött válaszul a konfliktusra.

Mindazonáltal bírálói azt akarják, hogy Scholz ennél tovább menjen, és nehézfegyvereket, például tankokat is szállítson.

A kedden Ukrajnába látogató három politikus mind amellett van, hogy szállítsanak nehézfegyvereket Ukrajnának.

Annalena Baerbock külügyminiszter is azt hangoztatta, hogy támogatna egy ilyen lépést az EU külügyminisztereinek hétfői luxembourgi találkozóján.

Roth a Deutschlandfunk rádiónak azt mondta: úgy gondolja, hogy Baerbock álláspontja természetesen helyes, és Ukrajnának olyan helyzetben kell lennie, hogy „az erő és a felkészültség pozíciójából tárgyaljon Oroszországgal”.

Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG